URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2020, 13:51

18 noi îmbolnăviri cu coronavirus în Bihor, între care şi un medic şi două asistente, reveniți din concedii. DSP face apel la responsabilitate

18 noi îmbolnăviri cu coronavirus în Bihor, între care şi un medic şi două asistente, reveniți din concedii. DSP face apel la responsabilitate sursa foto: Unsphash / Adobe Stock
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă 18 bihoreni au fost depistaţi cu Covid, a anunţat marţi Grupul de Comunicare Strategică, după aproape 600 de teste efectuate în cursul zilei precedente în laboratoarele Spitalului Municipal (218 analize) şi Spitalului Judeţean (373 analize) din Oradea, ceea ce ridică numărul total al îmbolnăvirilor înregistrate în judeţ la 829, de la începutul pandemiei.

De toate felurile

„Între persoanele depistate după testele de luni se numără şi un medic şi două asistente ATI din cadrul Spitalului Judeţean, la revenirea din concediile de odihnă”, au precizat sursele BIHOREANULUI.

Potrivit acestora, a mai fost diagnosticat cu coronavirus şi angajatul unei firme din Parcul Industrial Oradea, EBM-PAPST, patru persoane programate spre internare în Spitalul Municipal, la secţiile de Pneumologie, Chirurgie generală, Oncologie (spitalizare de zi, Radioterapie) şi mama unui copil internat la Pediatrie.

De asemenea, între cele 18 cazuri noi sunt şi ale unor persoane care au fost în contact cu persoane confirmate anterior, conform anchetelor epidemiologice desfăşurate de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor, precum şi ale unor persoane care au solicitat testarea contra cost deoarece ar fi vrut să călătorească peste hotare.

În ultimele 24 de ore au fost declaraţi vindecaţi 6 pacienţi ai secţiilor de Boli Infecţioase ale Spitalului Municipal, bilanţul cazurilor rezolvate urcând la un total de 673, iar rata vindecărilor fiind, conform DSP Bihor, de 82,98% din totalul persoanelor diagnosticate de la începutul pandemiei.

La nivel naţional, GCS a raportat marţi 1.151 noi infecții cu coronavirus și 33 decese, centralizate în ultimele 24 de ore. Numărul total de cazuri Covid în România urcă astfel la 47.053, dintre care 2.239 și-au pierdut viața.

Apel la responsabilitate

Ca urmare a creșterii alarmante a numărului de infecții la nivel național, precum și a numărului îngrijorător de cazuri în județul Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor a dat publicităţii un „apel la responsabilitate și implicare din partea cetățenilor” pentru respectarea măsurilor de prevenire a infecției.  

„Populația județului Bihor este necesar să fie vigilentă cu privire la în felul în care respectă: conduita socială, măsurile de distanțare, evitarea locurilor aglomerate, respectarea normelor de igienă personală (igiena corectă a mâinilor, igiena respirației: tuse / strănut - în plica cotului sau în șervețel de unică folosință) și a mediului, utilizarea substanțelor dezinfectante, utilizarea corectă a echipamentelor de protecție (măști, mănuși, alte echipamente specifice) și îndepărtarea în siguranță a acestora, respectiv eliminarea lor cu responsabilitate și grijă față de mediul înconjurător, în cazul apariției de simptome asociate COVID-19 (tuse, strănut, rinoree, temperatură, dificultăți de respirație) este necesară contactarea medicului de familie sau, în cazul în care este necesar, apelarea serviciului de urgență 112 și evitarea expunerii altor persoane. O grijă deosebită trebuie acordată categoriilor vulnerabile: vârstnici, bolnavi cronici, gravide, copii.

În cazul persoanelor care planifică călătorii în scop turistic în afara țării, recomandăm verificarea restricțiilor și / sau a condițiilor de călătorie pentru cetățenii români, înainte de a părăsi țara. Măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 trebuie respectate și pe parcursul călătoriilor. Atragem atenția cetățenilor faptul că există cazuri confirmate COVID-19 în rândul persoanelor care au revenit din călătorii în scop turistic. La revenirea în România, există țări pentru care se impune măsura carantinei la domiciliu. Lista se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică și poate fi consultată la: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE -  (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Sănătatea membrilor comunității este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Fiind precauți și respectând măsurile de prevenire a infecției COVID-19 contribuim fiecare dintre noi la limitarea apariției de cazuri noi de infecție și la evitarea poverii și suferinței asociate acestei boli. Implicarea și cooperarea față de măsurile recomandate de autorități sunt premise ale revenirii la starea de normalitate anterioară apariției acestui virus”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON