URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2021, 10:58

176 de noi diagnosticați cu Covid în Bihor pentru acest an și încă 7 decese

176 de noi diagnosticați cu Covid în Bihor pentru acest an și încă 7 decese foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în seara precedentă mii de orădeni au protestat împotriva restricțiilor impuse de Guvern, mulți susținând că pandemia este o conspirație menită să le îngrădească libertatea, marți dimineață Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectura Bihor au anunţat identificarea a 176 noi cazuri Covid. 

Noile cazuri au fost descoperite după efectuarea a 691 teste, rata de pozitivare fiind de 26,47%.

Din totalul acestora, 40 au fost raportate în urma testelor rapide, iar restul de 136 în baza testelor PCR.

Bilanțul îmbolnăvirilor de la începutul pandemiei a ajuns la 24.881, în timp ce numărul persoanelor vindecate a urcat la 22.094, cu 176 mai multe decât în ziua precedentă.

Jumătate, din Oradea

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cele 176 persoane recent diagnosticate sunt din Oradea (55), Roșiori, Rieni, Nojorid, Mădăras, Abrămuț, Aușeu, Avram Iancu, Beiuș, Ceica, Cetariu, Ciumeghiu, Gepiu, Girișu de Criș, Oșorhei, Lugașu de Jos, Măgești, Marghita, Nucet, Săcueni, Valea lui Mihai, Vașcău, Paleu, Popești, Sălacea, Sânmartin, Sântandrei, Tăuteu, Tileagd, Toboliu, Buntești, Cociuba Mare, Salonta, Vadu Crișului, Bratca, Derna, Borș, Siosig, Dobrești, Sălard și Sâniob.

Puțin peste jumătate din totalul noilor infectări, 96, afectează persoane care au domiciliul în Oradea.

Și în ultimele 24 de ore au fost confirmați cu Covid copii, de exemplu un sugar de câteva luni și mai multe fetițe de 1 an, de 2 și de 5 ani din Oradea, un băiat de 7 ani din Oradea, o fetiță de 9 ani și o alta de 12 ani din Oșorhei.

Potrivit comunicatului comun al Prefecturii și DSP Bihor, la ora 8.30 a dimineții de luni în secțiile ATI Covid din Oradea se aflau 55 de pacienți, așadar erau neocupate 14 paturi.

În ce privește bilanțul deceselor, acesta a ajuns la 1.057, cu 7 mai multe decât erau luni. În cursul zilei precedente s-a înregistrat, de asemenea, un număr record de apeluri la 112 legate de Covid, din partea a 180 de persoane care au solicitat fie internarea în spital deoarece au fost confirmate cu infecția și starea lor de sănătate s-a înrăutățit, fie testarea, acuzând simptome ale infectării.

Oradea, incidență în creștere

În Bihor sunt în prezent 1.730 cazuri Covid active, iar incidența Covid cea mai ridicată – peste 7,5 la mia de locuitori – continuă să se înregistreze în Mădăras (8,14), Valea lui Mihai (7,56) și Cetariu (7,41), localități unde operatorii economici sunt obligați să-și înceteze activitatea cu publicul la ora 18.00 (cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, livrărilor la domiciliu și transporturilor de persoane în vehicule cu mai mult de 9 persoane), iar circulația liberă a persoanelor este permisă doar până la ora 20.00.

În alte 3 localități, inclusiv în Oradea (unde sunt 1.044 cazuri Covid active), incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori: Curtuișeni (5,85), Sălacea (4,89) și Oradea (4,63), motiv pentru care sunt supuse de duminică unor restricții suplimentare de weekend.

În Oradea, cu o zi înainte, incidența a fost de 4,48 cazuri Covid la mia de locuitori, așadar creșterea este mare de la o zi la alta.

Peste 30.000 bihoreni imunizați

În ce privește campania de vaccinare, în cursul zilei de luni au fost administrate 1.777 doze de ser anti-Covid pentru tot atâtea persoane, fiind raportate două reacții adverse. Până acum au primit ambele doze 30.573 persoane. De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent în județ au fost administrate 88.484 doze de ser dintr-un total de 93.976 primite.

Pe de altă parte, au continuat controalele pentru evitarea răspândirii virusului și în cursul zilei precedente, când polițiștii și jandarmii au verificat 1.873 persoane carantinate şi 1.249 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum și 148 firme şi 58 mijloace de transport în comun. În total, oamenii legii au aplicat 78 avertismente şi 80 amenzi în valoare totală de 49.150 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Poftiti la proteste
Peste 10 zile mai vedem ::::)))
Postat 30 Martie 2021, 15:07 de Sandu2100
FIP-urile nu vor să gândească cu capul lor. E mult prea greu sa-și pună mintea la contribuție și să înțeleagă care-i firul circulației banului.
Propagandiștii vaccinurilor care expun tot bipedul de pe planetă la Covid nu vor să înțeleagă faptul că "pandemia" se va termina doar când jumătate din populația globului va trece, cel puțin odată, prin boală. Că dacă-i jumătate vaccinată e și firesc să devină imunizată toată planeta. Artificial sau natural nici nu mai contează. Importantă-i maximizarea profitului pentru primii miliardari între ceilalți miliardari, reprezentând acel 0,1% dintre locuitorii globului pământesc. Cât de FIP poți fi, ca să nu vezi cine scoate profit din restricțiile impuse peste mersul firesc al protecțiilor sanitare binecunoscute dintotdeauna?
Postat 30 Martie 2021, 13:08 de KP
Vaccinarea se poate face imediat dupa vindecarea de covid
Asta e ultima descoperire a specialistilor...adica imunitatea naturala,dobindita de sistemul imunitar in lupta directa cu virusul,nu valoreaza 2 bani si nici nu tine prea mult,intre 3 si 6 luni.E ca si cum o sesiune de counterstrike si world of tanks face mai mult decit un irak sau afghanistan live...Teoria ca teoria,da' practica ne omoara...la propriu
Postat 30 Martie 2021, 11:40 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON