Tot mai multe camioane cu deşeuri care au ca destinaţie România sunt oprite la intrarea în ţară. Cea mai recentă captură în judeţul Bihor este una cu peste 15.000 de kilograme de PET-uri uzate, încărcate într-un automarfar condus de un român.
"În data de 16.06.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş au efectuat pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetăţean român, în vârstă de 48 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoţire a mărfii, PET-uri uzate de la o societate comercială din Slovacia pentru o firmă din România", a transmis, joi, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.
Cum poliţiştii au avut suspiciuni în legătură cu legalitatea transporturilor, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Gărzii de Mediu Oradea.
"În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu PET-uri uzate care erau de fapt deşeuri, pentru care şoferul nu a prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru transferul de deşeuri. În total, vehiculul transporta 15.4540 de kilograme de deşeuri", se mai arată în comunicatul transmis de reprezentanţii ITPF Oradea.
Pe de altă parte, tot poliţiştii ITPF Oradea au oprit la punctul de frontieră Nădlac II (Arad) un camion încărcat, în acte, cu textile second-hand de la o societate comercială din Norvegia pentru o firmă din România. De fapt, a fost vorba de deşeuri textile, circa 9.500 kilograme.
Şi de data aceasta au existat suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, iar poliţiştii de frontieră arădeni au solicitat sprijin autorizat reprezentanţilor Comisariatului General Bucureşti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care, în urma analizei documentelor prezentate, au stabilit faptul că încărcătura supusă controlului nu îndeplineşte condiţiile legale de intrare pe teritoriul ţării, şoferul neavând documentaţia necesară prevăzută de lege pentru transferul de deşeuri. În total, vehiculul transporta 9.500 de kilograme de deşeuri.
"În ambele cazuri, autorităţile de control au dispus nepermiterea intrării pe teritoriul României a mărfurilor transportate", a încheiat comisarul-şef Laura Bondar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.