URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Mai 2018, 20:24

10 lucrări de artă monumentală care evocă mişcările de rezistenţă anticomunistă, expuse la Oradea (VIDEO)

10 lucrări de artă monumentală care evocă mişcările de rezistenţă anticomunistă, expuse la Oradea (VIDEO) ("Depersonalization", sursa foto: rador.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care vor vizita Cetatea la Noaptea Muzeelor vor vedea o expoziţie deosebită în încăperile care găzduiesc Memorialul "Rezistenţă şi represiune în Bihor".

În premieră, la Oradea vor fi aduse 10 lucrări de artă contemporană, de dimensiuni mari, care vor fi expuse sub forma unei instalaţii.

Este vorba de lucrări realizate de artistul Cătălin Bădărău în memoria celor care au luptat împotriva comunismului, expoziţia fiind intitulată "Depersonalisation".

Expoziţia ajunge la Oradea în cadrul proiectului "Monumente în mişcare", lansat în 2014 de Nasui Collection & Gallery, o organizaţie independentă care promovează artişti români moderni şi contemporani. Proiectul are ca scop producţia, prezentarea şi itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spaţii contemporane prestigioase din întreaga lume.

În 2017, în cadrul programului, a fost dezvoltată secţiunea "Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei", prin care au fost itinerat lucrări de artă contemporană în mai multe oraşe din România unde au existat mişcări de rezistenţă împotriva comunismului sau spaţii opresive de detenţie.

Lucrările de sculptură (3,5 metri înălţime) sunt aduse la Oradea de la Memorialul Închisoarea Piteşti, un spaţiu memorial deschis publicului în fostul penitenciar de detenţie politică de la Piteşti.

În cadrul aceluiaşi proiect, o altă lucrare artistică intitulată "View from the Light" şi realizată de Bogdan Raţa a fost prezentată luna aceasta la Parlamentul European de la Bruxelles. De acolo, lucrarea va fi dusă la Memorialul Gherla.

Proiectul "Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei" este co-finanţat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) printr-un apel public la proiecte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON