Un proiect vechi încă din deceniul trecut va produce bucurie – dacă va fi pus în aplicare – miilor de şoferi care se deplasează zilnic pe DN 76 între Beiuş şi Ştei, dar va stârni şi mari nemulţumiri pentru mai mult de 800 de proprietari de terenuri pe care ar urma să fie construită viitoarea şosea de centură între cele două oraşe.
Motivul? Guvernul a adoptat în ultima zi a lunii trecute o Hotărâre, publicată în Monitorul Oficial abia miercuri, 20 iunie, privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes naţional "Varianta de ocolire Ştei".
Potrivit HG 384/2018, iniţiată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi de Ministerul Transporturilor, urmează să fie expropriaţi peste 800 de bihoreni care deţin terenuri în municipiul Beiuş, în comunele Bunteşti, Drăgăneşti, Finiş, Lunca, Rieni şi Tărcaia, precum şi în oraşul Ştei, cu sume ce variază între 1 leu pentru suprafeţe de 2 metri pătraţi şi 11.452 lei pentru suprafeţe de 10.959 metri pătraţi, adică – în medie – între 50 de bani şi puţin peste 1 leu pentru un metru pătrat.
„Evaluarea a fost făcută la Bucureşti”, a declarat BIHOREANULUI orădeanul Radu Băruţa, şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj-Napoca, acesta adăugând că proprietarii care vor fi nemulţumiţi vor putea contesta sumele în instanţele de judecată.
Drumul ocolitor, propus de mai bine de un deceniu, ar urma să pornească din Beiuş şi să continue până la Lunca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.