URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şovinism pe budă!

Pentru că Primăria a atribuit Colegiului Eminescu o clădire pe care o voia pentru propria şcoală, directoarea Şcolii Szacsvay Imre s-a răzbunat pe copiii români interzicându-le să folosească un WC "rezervat" doar pentru maghiari. În spatele jignitoarei poveşti, BIHOREANUL a descifrat un adevărat mecanism de "inventare" a tot mai multe şcoli maghiare, deşi majoritatea acestora ocupă abia o parte din clădirile în care funcţionează, dar pentru care toţi orădenii plătesc chirii în beneficiul bisericilor, tot maghiare, cărora le-au fost retrocedate.

Arestaţi-vă între voi!

DNA i-a pus pe magistraţii Curţii de Apel într-o situaţie imposibilă, provocându-i să-şi încătuşeze un coleg. Judecătorul Mircea Puşcaş este cercetat într-un al treilea dosar de corupţie, de această dată pentru o şpagă de 50.000 de euro, din care ar fi împărţit şi cu un alt coleg de la Curte.

Răscoala "chiaburilor"

Municipalitatea şi-a ridicat în cap 5.800 de proprietari de terenuri declarate agricole în intravilan. Zeci de orădeni protestează zilnic la ghişeele de plată ale Primăriei, revoltaţi că impozitele pe terenurile intravilane au crescut în unele cazuri şi de 30 de ori, ca urmare a reîncadrării obligatorii a oricărei suprafeţe peste 850 metri pătraţi din categoria "teren agricol" în cea de "teren destinat construirii".

Palat în şantier

Se sapă la temelia instanţelor de judecată: a început extinderea şi reabilitarea Palatului de Justiţie. BIHOREANUL vă prezintă proiectul îndrăzneţ care îi obligă pe constructori să restaureze impunătoarea clădire, dar şi să-i amenajeze subsolul, unde vor fi mutate sălile de judecată şi arhivele instanţelor, cu coridoare securizate pentru transportul arestaţilor, saloane speciale de aşteptare pentru minori, martori şi avocaţi.

În slujba binelui

O orădeancă de 20 de ani a fost desemnată pentru a doua oară "Voluntarul anului". Deşi are două joburi, anul trecut Georgeta Finna a dedicat voluntariatului 381 de ore, îmbrăcând costumul de clovn în vizită la copiii din spitale ori punându-şi şorţul pentru a servi mâncare caldă săracilor.

ORADEA NOASTRĂ:
Oradea viitorului

Aproape pe nesimţite, un oraş, ca o persoană, se schimbă an de an. Fie că îşi modifică semnificativ aspectul, fie că doar se aliniază la necesităţile şi trendul actualităţii, un oraş rămâne viu şi evoluează neîncetat.

Fără doar şi poate, orădenii adulţi de astăzi îşi dau seama cât s-a schimbat oraşul faţă de starea de acum 20 de ani, dar câţi pot spune oare cum va arăta peste alte două decenii? Deşi nimeni nu poate da răspunsul „la virgulă", specialiştii trasează liniile pe care Oradea ar trebui să le urmeze în dezvoltarea sa. Aşa încât peste alţi 20 de ani urbea să fie una plăcută turiştilor, dar mai cu seamă locuitorilor săi...

Filme fără concurenţă!

Mari cinefili sau doar amatori, pentru mulţi dintre orădeni vizionarea celor mai recente apariţii cinematografice poate fi relaxarea de care au nevoie la finalul unei zile de muncă.

Doritorii au rămas, însă, cu o singură opţiune, căci după 10 ani de proiecţii la Lotus Center, Hollywood Multiplex şi-a închis sălile. Acum, şi cei care preferau să meargă la cinema în mallul din Nufărul trebuie să-şi orienteze paşii, adică maşinile, spre Cortina Digiplex, singurul cinematograf din oraş. Mai exact, de la marginea oraşului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
@scortosul
Deci ....o asigurare pe locuinta te costa in jurul a 20 Euro ( 90- 100 lei),si ai acoperite anumite riscuri, Suntem PACATOSI, PACATOSI,( lucru usor vizibil si in comentariile din acest topic ) parcurgem dupa cum spun si marii initiati , ani FATIDICI . Sau putut vedea si la noi in tara, in anumite regiuni cu predilectie. Si atuci ce faci ? mergi la Primarie si astepti ajutor.. De la cine? De la Consilierii manelisti ..fara numar ...fara numar... care sa-mi arunce un OS ca la caine ? Dar ,in situatia de fata ,cu taxele ILEGALE fixate pe teren de Eduard,fara nici un neuron, platesc 200,300 sau poate 400 lei dupa mp.Cum e mai bine? Ma repet : nu eu am brevetat ASIGURARILE, nu sunt broker, e vorba de un PRINCIPIU, ! PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA REA ! Iar LEGE,daca este LEGE si nu hotarari de CONSILIU DE MANELISI, trebuie respectata !
Postat 04 Februarie 2013, 10:01 de Asiguratorul
@ASIGURATORUL
Treaba cu asigurarea obligatorie este o mare miselie si hotie nationala!! Tati amarastenii sa cotizeze pentru "vina" pretenarilor politruci , mafiotilor si (poli)hoti-trucilor care si-au construit tat felu de case si vile de vacanta (cu sau fara autorizatie dar pe pile si relatii) in albiile minore ale apelr si acu au nevoie anual de "sponsori" la reparatiile dupa inundatii ! Sa fie demolate toate constructiile din albiile minore si atunci v-a disparea necesitatea asigurarii obligatorii a locuintelor de catre amarasteni. Cat despre tine "ASIGURATORUL" tu esti un gunoi cu vila in albia minora si acu iti cauti "sponsori" la reparatii ! GUNOI !!!!!
Postat 01 Februarie 2013, 13:41 de scortosul
Cine are interesu?
Acu si multe tampenii fac uni din PMO. Eu am avut (si am) teren extravilan pe care onor PMO l-a trecut fara sa ma intrebe daca vreau sau nu in intravilan, si din extravilan arabil m-am trezit (asa peste noapte) cu intravilanm construibil????? De ce ? La cererea cui? Pe banii cui? A cui e interesul sa s-a facut aceasta schimbare ?
Postat 01 Februarie 2013, 13:35 de scortosul
ASIGURAREA
Am sa va dau o sugestie,voua,DISPERATILOR care plangeti bugetul Primariei,precum si voua CONSILIERILOR ALESI, ca decor votant:,de nu va duce capul .!! De ce nu-i sanctionati pe toti oradenii care nu si-au platit asigurarea obligatorie a locuintei ? Legea exista,termenul de pasuire a expirat, Primariile au primit acest atribut! Ce mai asteptati ! Mai bine incalcati o LEGE, ignorando pe alta,in vigoare ? Si nu ar fi nici un motiv de revolta sau de suparare. Ai calcat pe bec ? PLATESTI.! O asigurare este de 10 sau 20 Euro - si la necaz ai cui te adresa.! Ei ,ce spuneti CONSILIERI IGNORANTI !! Si cate amenzi s-ar putea incasa,....dar daca n-ai cu cine,ce sa faci.....GRATIS!!!!!!!..hai ..pa
Postat 01 Februarie 2013, 00:42 de Asiguratorul
@cetatean
Dezvolta, stimate cetatean \'ONORABIL\" al orasului Oradea.! Daca nu poti argumenta,du-te si te culca! Auzi,FELICITARI !, exprima-te .. cu cuvintele tale...vom fi ingaduitori.
Postat 31 Ianuarie 2013, 19:15 de Justitiarul
cetatean
FELICITARI CARP III Sunt total de acord cu tine !!!!
Postat 31 Ianuarie 2013, 18:48 de cetatean
rusine
ma alatur acestui demers , privind o plangere penala impotriva acestei functionare a statului roman .
Postat 31 Ianuarie 2013, 08:29 de laurentiu
sovinism clar
In cazul in care nu se autosesizeaza procuroarea de serviciu nici in acest caz , va fi anuntat CSM -ul . Ce vreti mai clar decat atat . Urmeaza o plangere penala impotriva duduii respecti , functonar al statului roman. Daca in Germania se intampla asta , a doua zi era data afara din sistem duduia.
Postat 31 Ianuarie 2013, 08:27 de socaciu ioan
SOMNUL NATIUNII NASTE...........
ALO ! ,ALO !.........OCPI (Oficiu de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bihor) - nici o reactie la decizia Primariei ? Pai de ce luati 20 ( sau 100 ) de lei ptr. o fituica pe care Primaria o declara NULA, MINCINOASA ? HOTIE PE FATA !! ALO ! ,ALO !.......Compartimentul Agricol - nici o reactie ? Adeverintele eliberate, care atesta inscrierile din Registrul agricol al terenurilor si semnate de PRIMARUL BOLOJAN ,sunt FALSE ? ALO ! ALO ! .......TOPOGRAFILOR, voi cu tarifele voastre astronomoce si nerusinate -nici o reactie ? Ati lucrat degeaba ? Nuuu, ptr. ca voi va-ti luat banii ALO ! ALO.!,......Voi care ati platit toate aceste DE-SERVICII - nimic?,Voi care din banii vostri sustineti acest MECANISM INUTIL PTR.VOI !! - nimic ? ALO ! ALO !.........Voi avocati cu tarifele voastre nerusinate si nesimtite - nimic? Binenteles sa taceti, ptr. ca voua va convine aceasta situatie,urmeaza procesele si daca veti juca la ambele capete,asa cum procedeaza cei mai multi dintre voi,castigul se dubleaza. AlLO ! ALO !..........Consilieri,care votati orice, alesi pe spranceana de BOLOJAN , ca sa ne FIE NOUA MAI BINE ....fara numar ,....fara numar- SOMNUL NATIUNII NASTE ....
Postat 30 Ianuarie 2013, 19:03 de Justitiarul
ORADEA NOASTRA - Oradea viitorului
...turistii vor veni sa-si faca treaba la noi.. BRAVO, si multumim : Bolojan , Filip, Luncan( fost mare arh.sef),Lipoveanu (actual mare arh.sef).Consilieri , ...fara numar...fara numar !
Postat 29 Ianuarie 2013, 00:02 de Justitiarul
ORADEA NOASTRA - Oradea viitorului
......\".specialiştii trasează liniile pe care Oradea ar trebui să le urmeze în dezvoltarea sa...\" Cine sunt acei \" specialisti \" ?, cei alesi pe linie de partid ?, sau cei impusi de Sistemul Mafiot ?,care vor decide si ne vor trasa liniile de dezvoltare ale urbei noastre ,Oradea. Cumva ,noii consilieri ? , cumva dna. LIPOVEANU ?. Vedeti-va de treaba ! Sunt in Oradea ,o multime de imobile a caror imprejmuiri sunt placate cu FAIANTA,!! Faianta pe care bunul simt ar impune sa o vezi intr-o BAIE sau la WC. Si fiti siguri ca au avut toate actele in regula, -proiect -aprobat, autorizazie de constructie - aprobat. Atat de Institutia Arh Sef cat si de Inspectia in Constructii Bihor. Nu-i asa dna LIPOVEANU ?.Cum sa-i amendati,doar ei sunt cei care va sustin, Banul decide,nu frumosul, nu bunul simt. Deci cu asa \" SPECIALISTI \",acesta va fi viitorul orasului Oradea. UN MARE WC-u.
Postat 28 Ianuarie 2013, 23:43 de xyz-q
Fals: teren destinat construirii
e ciudata sintagma "teren destinat construirii" sau "teren construibil" cand in HCL se specifica clar ca terenul agricol se impoziteaza ca "teren cu constructie" fiindca asa a hotarat nesatulul de Ovidiu Muresan & comp. sa ingrase ilegal impozitele. cand prprietarul unui teren agricol intravilan ii va schimba destinatia, va plati pt. constructie, pana atunci poate alege sa pastreze livada si verdeata pentru binele oxigenului municipal si al pietelor municipale ori a bucatariei proprii. iar carcotasii sa cugete ca azi-maine Primaria va decide sa le impoziteze bicicleta ca automobil si autoturismul ca yaht, fiindca asa vrea ea sa impileze oradenii
Postat 28 Ianuarie 2013, 23:07 de Chiabur
Ordinul nr.534/2001 -Norme tehnice ptr.introducerea cadastrului general
Domnule Primar si domnilor consilieri, Chiar ne credeti prosti,Ceea ce ati facut,prin modificarea incadrarii destinatiei terenurilor, noastre fara acceptul nostru fara aprobarea Oficiului de cadastru (pe care cu aceasta ocazie l-ati desfiintat),printr-o hotarare de consiliu,care contravine Legii de organizare cadastrala nr. 534/2001 este de factura PENALA.! Cu aceasta ocazie ,ati atins performanta de a ANULA veridigitatea tuturor CF-urilor care au alte inscrisuri decat cele ptr.care Dvs.ati facut calculul impozitului pe teren, bani pe care doriti sa ii luati precum procedeaza HOTII DE BUZUNARE,ne nesimtite,pe nevazute. Nu erau de nici o treaba nici cei dinainte,dar voi imputiti locul, voi nu sunteti ORADENI,sunteti niste PARVENITI. PROST E CINE PLATESTE ! NE VEDEM IN INSTANTA
Postat 28 Ianuarie 2013, 22:13 de Justitiarul
Ordinul nr.534/2001 -Norme tehnice ptr.introducerea cadastrului general
7. Criteriile de impartire a terenurilor dupa destinatii . 7.1. Prevederi generale 7.1.1. Terenurile de orice fel care apartin persoanelor fizice si juridice, indiferent de titlurile pe baza carora sunt detinute, se impart pe destinatii conform prevederilor legale. 8.2.1. Terenuri arabile (A). In aceasta categorie se incadreaza acele terenuri care se ara in fiecare an sau la mai multi ani (2 - 6 ani) si sunt cultivate cu plante anuale sau perene cum ar fi: cereale, leguminoase pentru boabe, plante tehnice si industriale, plante medicinale si aromate, plante furajere, legume etc. In categoria de folosinta arabil se includ: arabil propriu-zis, pajisti cultivate, gradini de legume, orezarii, sere, solarii si rasadnite, capsunarii, alte culturi perene. Se inregistreaza ca terenuri arabile: 8.2.10. Terenurile ocupate cu constructii si curti (CC). Aceasta categorie cuprinde terenurile cu diverse utilizari si destinatii, de exemplu: cladiri, curti, fabrici, uzine, silozuri, gari, hidrocentrale, cariere, exploatari miniere si petroliere, cabane, schituri, terenuri de sport, aerodromuri, diguri, taluzuri pietruite, terase, debusee, gradini botanice si zoologice, parcuri, cimitire, piete, rampe de incarcare, fasia de frontiera, locuri de depozitare, precum si alte terenuri care nu se incadreaza in nici una dintre categoriile de folosinta prevazute la punctele anterioare. 9.3.2. Identificarea si consemnarea categoriei de folosinta se fac pentru fiecare parcela de teren (in extravilan si intravilan), iar datele se inscriu in fisa corpului de proprietate avandu-se in vedere semnificatiile simbolurilor (codurilor) categoriilor de folosinta. Codurile categoriilor de folosinta se scriu si pe schitele intocmite pentru fiecare corp de proprietate. 10.1.2. Fiecare corp de proprietate se individualizeaza prin numarul cadastral, care asigura legatura intre planul cadastral, registrele cadastrale si inregistrarile din cartea funciara. Numarul cadastral al corpului de proprietate este unul dintre identificatorii de legatura logica dintre baza de date grafice si baza de date alfanumerice in sistemul informatic al cadastrului.
Postat 28 Ianuarie 2013, 21:46 de Justitiarul
ptr. Carp III
Tu nici macar la nivelul de taran nu te ridici, dupa cum gandesti. Pupincuristule, dupa mintea ta cea creata, orice proprietar de teren poate declara la primarie ce fel de teren sa inscrie in acte, intravilan, extravilan, agricol. Incearca sa vezi care este intravilanul orasului Oradea si vei fi surprins cat porumb se cultiva pe el. Intravilan nu inseamna neaparat un teren cu constructie, curent, apa, canalizare. Locul tau este la spitalul 6 pentru documentare si ar fi bine sa ii duci cu tine si pe consilierii care au votat hotararea de consiliu cu smecheria. Domnilor consilieri daca vreti bani la primarie mai ganditi ca doar nu sunteti plante.
Postat 28 Ianuarie 2013, 08:53 de petru
foarte tare
nea Vicky, esti cel mai tare la comentarii de pe-aici, pe bune ! ma tavalesc pe jos de ras cand te citesc :)))))) in ce priveste fituica de santaj de saptamana asta, s-au intrecut pe ei in limbi la adresa lui Bolbojan, insa tare ma tem ca si oradenii s-au cam saturat de "articole" de-astea laudative
Postat 28 Ianuarie 2013, 00:30 de alma matter
Sovinism pe budă!
La restaurant la mine voi separa grupurile sanitare astfel: primul pentru romani si unguroaice, al doilea pentru romani si romance, al treilea pentru cine se nimereste si, ultimul, obligatoriu pentru unguri si numai pentru ei, fara nici un obiect sanitar la vedere dar cu un afis mare pe perete in care sa scriu ca e voie pentru ei sa manance de pe jos.
Postat 28 Ianuarie 2013, 00:22 de Carp III
Răscoala "chiaburilor"
In sfarsit, iata un primar care risca totul pe cartea normalitatii. In intravilanul orasului nu au ce cauta terenurile agricole. In extravilan, pana o sa dispara si acesta in mod firesc pentru a permite o dezvoltare urbana dupa reguli firesti, pot ramane. Dar in intravilan se construieste, se conserva, se restructureaza, se modernizeaza infrastucturile si suprastructurile, se face ceea ce inseamna regim urban. Asadar, taranii care vor sa faca agricultura in oras, sa se mute in mediul rural unde se potrivesc mai bine. Iar cei care au case si vile pe terenuri declarate ca fiind agricole, sa li se perceapa impozitul retroactiv pentru ca ne-au inselat pe toti prin declaratii mincinoase, an de an ca niste hoti ordinari.
Postat 28 Ianuarie 2013, 00:16 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON