URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2012, 17:21

Parcarea subterană din Independenţei va costa peste 5 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au trecut miercuri, cu unanimitate de voturi pentru şi fără comentarii, proiectul de hotărâre şi raportul de specialitate privind aprobarea investiţiei "Parking subteran strada Independenţei", dar şi protocolul de colaborare încheiat între RCS&RDS şi Primărie de a realiza împreună investiţia.

După ce au votat cele două proiecte, consilierii locali au ascultat expunerea arhitectului clujean Macalik Arnold, care a redat, în termeni largi, studiul de fezabilitate realizat pentru investiţie. "Am primit un studiu din 2008 realizat de Proiect Bihor care prevedea ca parcarea să aibă atât nivele subterane cât şi supraetajate, care avea mai multe probleme tehnice. Noi l-am revizuit în pentru a obţine doar un parking subteran, eliberând spaţiul urban de deasupra şi oferind şansa ca acesta să devină un loc al oraşului", a declarat în cadrul şedinţei de CL arhitectul de la Biroul Individual de Arhitectură Kiss Zoltan.

Astfel că, potrivit actualei variante, parcare subterană va avea, aşa cum a fost anunţat, 3 nivele şi 400 de locuri cu intrări şi ieşiri lângă Sinagogă şi lângă statuia lui Mihai Eminescu. "În subteran vor exista nişte bucle interioare care vor permite şoferilor să găsească uşor un loc de parcare, dar şi să iasă rapid din parcare", a mai zis Macalik Arnold.

În acelaşi studiu, firma de proiectare a imaginat şi cum ar putea fi amenajată zona unde la ora actuală funcţionează parcarea. Astfel, aceasta ar putea fi transformată într-o zonă pavată, cu o perdea de copaci spre şosea, unde ar putea fi amenajată şi o cafenea. "Pe malul Crişului în loc de acele scări să fie o rampă lină spre Criş, din capătul podului Ferdinand", a mai spus arhitectul, care a precizat însă că aceste amenajări nu au fost incluse în suma estimată pentru această investiţie, ci strict realizarea parcării cu 3 nivele.

Studiul de fezabilitate arată că investiţia în realizarea parkingului din Independenţei va costa 23.566.113 de lei, adică 5.413.390 de euro. Aceasta va fi suportată de Primăria Oradea, în proporţie de 70%, respectiv de compania RCS&RDS în proporţie de 30%, în urma unui protocol încheiat între cele două. La finalizarea construcţiei, firma de telecomunicaţii ar urma să deţină 60 din cele 400 de locuri.

Citeşte despre iniţiativa Primăriei şi RCS&RDS în materialul: Parcare subterană în centrul oraşului

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Un pic de realism, daca se poate
Ideea e foarte buna (cu siguranta cea mai buna!), dar din pacate arhitectura supraterana comite 2 erori fundamentale: 1. nu tine cont de contextul urbanistic in care trebuie sa se incadreze, de amplasarea in plin centru istoric, in vecinatatea unor monumente de patrimoniu. Cu alte cuvinte, stilistic cred ca se pot aborda si alte solutii. 2. daca spatiul carosabil necesar parcarii se muta in subteran, suprafata aceasta betonata imensa nu isi mai justifica prezenta si ar fi normal sa existe mult mai mult spatiu verde.
Postat 03 Martie 2012, 15:40 de Dorin
asa si ospiciu unde fac
vrem si ospiciu ca avem obsesii vedem numai hotii si jurnalisty mafie
Postat 01 Martie 2012, 14:53 de una
nooohoooo ca va place
momeala de fraieri ca sa fie BOLOJAN votat, nu tine :))))) pana acum de ce nu a facut oo , cine nu l a lasat ?:))))))))
Postat 01 Martie 2012, 13:37 de ANKA
catre @Antoniu
Tuneluri se zvonesc ca ar fi in toate partile. Posibil sa fie, chiar de unde si pana unde stii tu ca e chiar pe acolo? Daca ar fi, atunci sunt sigur ca n-ar face astia parcare subetajata CHIAR prin el. saau... din contra, va fi numai buna o intrare din centru catre tunel in ideea in care ii da cineva drumul la un momentdat.
Postat 01 Martie 2012, 11:12 de Cristi
Nu uitati de istorie
Oare cineva din cadrul unei organizatii care are la baza anumite parghii legale se va autosesiza sau va trebui sa ne sesizam noi , ca cetateni ai acestui oras? Stiati ca sub parcarea existenta exista un tunel care are acces pina la cetatea din Oradea? Istoricilor...unde sunteti!! Proiectul e ok , dar s anu uitam si de istoria acestui oras si ce potential turistic ar fi daca cineva ar tine cont si de ceea ce se afla sub oras , tunele lungi prin care se spune ca scapau in caz de amenintare , cei din cetate. Poate citeste vreun istoric si in cele din urma va tine cont si de acel aspect.
Postat 01 Martie 2012, 10:01 de Antoniu
@Marius
Marius, mai informeaza-te. CET-ul e pe cale de a fi retehnologizat deja, lucrarile incep in vara asta. Iar centrul orasului va deveni pietonal, deci se vor putea organiza acolo evenimente - si chiar intr-un spatiu mult mai larg. Deci parcarea e mai mult decat OK, fiindca in Piata Unirii nu vor mai fi locuri de parcare decat in fata primariei.
Postat 01 Martie 2012, 09:32 de ghiula
nu parcari
Nu consider ca aceasta este o prioritate pt Oradea.Reamenajarea Cetului si reducerea facturi care este foarte mare pt Oradea.Consider ca cum este acuma parcare care poate fi folosita si pt. evenimente.Unde se vor tine urmatoarele evenimente in aer liber?
Postat 01 Martie 2012, 08:48 de Marius
corect
@clau: da, pana la urma l-am observat si eu!
Postat 01 Martie 2012, 00:04 de TDS
pentru TDS
@TDS: in partea stanga a pozei se distinge foarte clar un tramvai frumos.
Postat 29 Februarie 2012, 22:40 de clau
?
@clau: esti sigur ca in poza 5 e un tramvai? mie mi se pare ca ar fi copertina unei statii de tramvai. oricum sugerez ca d-l csuzi sa planteze si aici un tramvai de epoca pe post de...cafenea! si nu inteleg un lucru: in P-ta Unirii se doreste taierea copacilor, aici, dimpotriva, sa se planteze? ce e asta? in rest arata bine!
Postat 29 Februarie 2012, 20:10 de TDS
erata
desigur in loc de "asiratii" se va citi "aspiratii"
Postat 29 Februarie 2012, 20:06 de TDS
DEX
@Carp III: sunt corecte ambele variante(vezi DEX Editia 1984, pag. 605)! e exact aceeasi discutie cu vise, visuri(doar ca aici s-ar putea face o separare in sensul ca visele sunt cele pe care le visezi noaptea iar visurile mai degraba ar fi asiratii, nazuinte). Cu alte cuvinte te-ai grabit cu \"misto\"-ul!
Postat 29 Februarie 2012, 20:05 de TDS
tramvai frumos
Mie imi place foarte mult tramvaiul din poza 5... asta o sa fie peste vreo 20 de ani ... din poze locul arata superb, dar nedumerirea mea este oare de ce se implica rcs rds atat de mult??? are nevoie de locuri de parcare pentru noul sediu din vulturul negru?
Postat 29 Februarie 2012, 19:59 de clau
Cine o sa aiba bani de masina?
Iarna vitoare, factura la termie in Oradea va fi cam cat salarul mediu in Bihor. Deci nu multi oradeni vor avea bani de masina si de parcat in Centru. Mai bine amana proiectele astea de milioane de euro (vezi si supraparcarea de la Tribunal, Piramida, etc) si luau o desulfurare pentru carbune la CET, ca gazul va ardeeeeee
Postat 29 Februarie 2012, 19:04 de sofer
X
NU FITI GICA CONTRA........................
Postat 29 Februarie 2012, 18:47 de X
Gramatica bat-o vina ...
Daca, in loc de 400 de locuri pe 3 niveluri se preconizeaza 3 nivele cu 400 de locuri, inseamna ca investitia unor falimentari care nici nu mai au dupa ce bea apa se bate, de la egal la egal, cu gramatica din micul saptaminal a Smarandei lui Chirila. In rest, totul va ramine asa cum este si a mai fost, caci visul nu prea mai bate realitatea. Proiectul, pe de alta parte, seamana leit cu cel folosit in Belarus la beciurile guvernamentale, cu ceva iarba pentru oile lui Lukasenko ... acel Bolojan al lor.
Postat 29 Februarie 2012, 18:16 de Carp III
Bravo
Foarte frumos proiectul, fara prea multe briz-bizuri, o piata aerisita. Chiar doresc sa vad ca se duce pana la capat acest proiect. Decat o parcare captusita, mai bine o asa piata. Bravo!
Postat 29 Februarie 2012, 17:34 de ro
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON