URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2012, 10:47

Atenţie, bărci pe Criş! La doi paşi de oraş, orădenii se vor putea da cu ambarcaţiuni mici pe Crişul Repede (FOTO)

Atenţie, bărci pe Criş! La doi paşi de oraş, orădenii se vor putea da cu ambarcaţiuni mici pe Crişul Repede (FOTO) ŞI PROTECŢIE, ŞI DISTRACŢIE. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a început lucrările de amenajare a cursului Crişului Repede în aval de oraş (în imagine, lucrări din zona Sântandreiului) atât pentru a consolida digurile râului, cât şi pentru a amenaja malurile, pe modelul promenadelor din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din Oradea până la frontiera cu Ungaria, malurile Crişului Repede vor deveni o zonă în care bihorenilor le va fi mai mare dragul să stea. Cam aşa sună promisiunea şefului Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor, instituţie care a demarat lucrările la amenajarea râului în aval de Oradea.

Până la frontiera cu Ungaria, digurile râului vor fi consolidate, iar după ce lucrările vor fi finalizate orice cetăţean va putea merge în zonă la plajă ori la o plimbare, pe jos sau chiar pe apă, deoarece aici vor fi amplasate primele debarcadere de pe Crişul Repede.

Râu pus la punct

Din 2010, în Oradea a început o transformare completă a aspectului malurilor Crişului Repede. În colaborare cu Primăria municipiului, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a amenajat tronsoane de promenadă de-a lungul râului în oraş, bine primite de locuitorii oraşului şi de turişti.

După cum se ştie, lucrările au început în aval de podul Decebal, au continuat în zona fostului Centru de calcul, iar apoi s-a realizat tronsonul de promenadă paralel cu Aleea Emanuil Gojdu. Acum e în lucru zona cuprinsă între podul pietonal de la fostul Centru de calcul şi Podul Decebal, ce va fi inaugurată în săptămânile următoare. Pe toate tronsoanele amenajate s-au făcut alei cât mai aproape de luciul apei, evitându-se pe cât posibil tăierea arborilor, iar malul opus al Crişului a fost lăsat, pe porţiunile amenajate, în starea sa naturală.

Diguri la reabilitare

În timp ce în oraş a mai rămas de făcut un singur tronson, cel cuprins între Podul Intelectualilor şi Podul Ferdinand, pe malul stâng, unde lucrările vor începe la sfârşitul verii, ABA Crişuri şi-a îndreptat atenţia şi spre malurile râului în aval de Oradea. De câteva săptămâni, fără tam-tam, aici au şi început lucrările!

02 pasztor sandor.jpg"Proiectul prevede amenajarea şi reabilitarea ecologică a Crişului Repede pe sectorul aval Oradea - frontieră, cu o lungime totală de 23 de kilometri", explică Pasztor Sandor (foto), şeful ABA Crişuri. În această zonă, malurile sunt erodate, iar cursul râului nu este bine definit, din cauza balastierelor din zonă, dar şi a cantităţilor mari de deşeuri depozitate pe maluri.

La plajă, la plimbare

După ce vor fi curăţate gunoaiele de pe maluri, toate cotiturile Crişului vor fi conectate la râu, digurile vor fi întărite, iar apoi se vor face lucrări de amenajare urbanistică. Asta înseamnă realizarea de promenade şi de rampe de acces, plantarea de arbori şi arbuşti, dar şi amenajarea de plaje. În premieră pentru Bihor, se vor amenaja şi debarcadere, adică pontoane ce folosesc la îmbarcarea, respectiv debarcarea pe bărci.

"Vom amenaja şase debarcadere pentru ambarcaţiuni mici, peste 16.000 de metri pătraţi de plaje şi vom crea alei pietonale pe o lungime totală de 1,2 kilometri", explică şeful ABA Crişuri.

Întrucât pe raza oraşului debitul Crişului Repede e prea mic şi nu permite circulaţia bărcilor, ABA a decis să facă navigabil râul la ieşire din Oradea, unde se pretează. Astfel, din Sântandrei până la frontieră, orice localnic sau turist se va putea plimba, nu peste mult timp, cu bărci cu motor de mici dimensiuni.

Zone pentru toţi

Întreg proiectul se va întinde pe raza localităţilor Sântandrei, Palota, Tărian, Girişul de Criş, Toboliu, Sântion şi Cheresig, având o valoare totală de aproximativ 50 milioane de lei.

Licitaţia lucrărilor a fost câştigată de firma arădeană Tehnodomus, care a subcontractat constructorul bihorean Repcon. Muncitorii au început deja lucrul în zona Sântandrei, banii necesari lucrărilor pentru acest an, aproximativ 11,5 milioane de lei, fiind deja alocaţi de Ministerul Mediului.

"Important este că pe lângă lucrările hidrotehnice şi cele de refacere a malurilor, se vor crea noi zone de agrement", subliniază Pasztor. Zone de care se vor putea bucura toţi bihorenii, dar mai cu seamă cei sătui de aglomeraţia şi gălăgia oraşelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Il votez
Nene Sandor ai votul meu ,daca lucrurile se prezinta asa cum spui matale mai sus, nu pot sa spun decat BRAVO! PS.Dupa o pauza de 16 ani in care nu am votat deloc scarbit fiind de tot si de toate,acum ma obligi sa-mi incalc juramantul si sa te votez.
Postat 10 Mai 2012, 21:49 de Roman get beget
promenada
Astia care sinteti nemultumiti cu ce face Bolojan pentru noi si voi, duceti-va in alte orase sa vedeti ce s-a facut acolo si faceti o mica comparatie, ori spuneti ce a facut Filip in 10 ani de mandat.Abia astept sa ma plimb cu barca cu nepoata mea,voi ramineti in fata calculatorului"soriceilor"Un gospodar mai bun nu va fi si nici nu a fost niciodata ca Bolojan,
Postat 10 Mai 2012, 15:08 de trifa
frumos oras, pacat ca-i locuit
Iata ca dupa ce primarul a dovedit ca se poate face ceva bun in Oradea daca nu se inhaiteaza cu hotii transpartinici, vine inca un om normal si arata ca si de pe o functie mult mai mica poti sa faci ceva util pentru comunitate. Se vede ca nu trebuie sa cerem totul de la primar, fiecare poate face ceva bun cu o conditie: sa nu fie hot sau imbecil! Aceste functii de \"sef la deconcertate\" sunt pana azi folosite drept rasplata pentru clientii politici. Se vede aici cat de importante pot fi daca ajung pe mana unor Gospodari si nu pe mana unor puturosi de partid! Din pacate \"cu o floare nu se face primavara\". Avem un primar cinstit si un sef de administratie competent si asta in 22 de ani! Cam asta-i si proportia in randul cetatenilor orasului nostru atat de frumos!
Postat 09 Mai 2012, 13:17 de blajovici
Atenţie, bărci pe Criş! La doi paşi de oraş, orădenii se vor putea da cu ambarcaţiuni mici pe Crişul
deci pescarii din star sau dus pe pu...a,vin bengosii cu barcile si cu tot ce misca pe apa,asta o data...a doua oara,eu nu inteleg acest lucru:Licitaţia lucrărilor a fost câştigată de firma arădeană Tehnodomus, care a subcontractat constructorul bihorean Repcon.de ce se permite asa ceva.EU PRIN ACEASTA TREABA,SI NU NUMAI EU ASA VAD CA :FURAM CU ACTE IN REGULA.odata ce cineva sa dus sa liciteze si nu ii in stare de a-si tine promisiunea de ce dracu nu e amendat puternic sa i se suspende dreptul da a mai licita pe 3 ani pe putin,etc etc.atunci nu am mai cheltui din fondurile CJ 500 de ron pe un plop care normal ar costa 5-15 ron.toata tara asta e putreda hoti si de nepotism.oricine ar fura,is precis,dar mai lasa dracului si pe altu sa traiasca nu numai tu nene!unii nu au 250mp sa isi construiasca o cocioaba ,altii nici nu situ cit pamant au furat in 2-3 zile.....
Postat 09 Mai 2012, 12:30 de pop
da da....
Mda, da, da şi o să fie mai frumos ca la hoidusoboslou. O să punem gazon pe ambele maluri, gazon d'ăla bun unguresc, achiziţionat de la firmele "partenere", alea care dau bine cu parandărătu. Dispari cu minciunile astea ungureşti............
Postat 09 Mai 2012, 11:59 de pistike
big fsss
Ce porcarie de amenajare! V-ati uitat la poze? Cine dracu se va duce acolo? Bani aruncati pe apa Crisului, pentru firmele de casa ale UDMR.
Postat 09 Mai 2012, 11:53 de ion
fsdds
degeaba, daca pute pana in rogerius / iosia / decebal, cam inutil...
Postat 09 Mai 2012, 11:24 de fdsf
Decat TARLE
Decat TARLE la CJ mai bine nenea asta! UN ROMAN!
Postat 09 Mai 2012, 11:11 de Tarle 2
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON