URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2020, 17:21

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită şi la Oradea. PSD-iştii au comandat o coroană, dar n-au mers să o depună... (FOTO / VIDEO)

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită şi la Oradea. PSD-iştii au comandat o coroană, dar n-au mers să o depună... (FOTO / VIDEO) După încheierea ceremoniei, o coroană de flori a rămas pe o alee din Parcul 1 Decembrie. A fost comandată de PSD-iştii bihoreni, care n-au apărut să o şi depună...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Armatei Române a fost celebrată duminică şi în Oradea, la ceremonialul militar desfăşurat în Parcul 1 Decembrie, lângă Statuia Ostaşului Român, participând lume puţină, dată fiind vremea mohorâtă, dar şi restricţiile anti-Covid. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane. Deşi au comandat o coroană în memoria soldaţilor căzuţi, PSD-iştii bihoreni n-au apărut să o şi depună pe soclul Statuii Ostaşului Român. 

Festivităţile au început la ora 12, la eveniment fiind prezenţi militari, inclusiv în retragere, oficialităţi – prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele CJ, Ilie Bolojan, vicepreşedintele Călin Gal, primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarii Arina Moş şi Marcel Dragoş – dar şi câteva zeci de orădeni. 

După intonarea imnului naţional şi o slujbă de Te Deum, oficiată de preotul miitar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, despre însemnătatea evenimentului a vorbit general de brigadă (rtg.) Grigore Bartoş. "Prin pieturile soldaţilor români au trecut gloanţe, generali noştri au stat în puşcărie la Sighet pentru că au luptat pe un front nepotrivit după mintea altora, dar întotdeauna Armata Română şi-a revenit. Iată că e aici! E mai mică decât a fost înainte, dar să nu uitaţi că în spatele dvs. stă întregul popor...", le-a spus generalul soldaţilor din garda de onoare a Centrului 54 Comunicaţii Oradea. 

La microfon a urmat comandatul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Petru-Marius Prunduş, care a dat citire mesajului ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, prilejuit de Ziua Armatei. Cei prezenţi au asistat apoi la un mic recital de cântece patriotice interpretate de Ioana Urs. 

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe la Statuia Ostaşului Român, din partea reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, CJ Bihor, Primăriei Oradea, Garnizoanei Oradea, Asociaţiei Cultul Eroilor "Regina Maria" Bihor, Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, Electrica Bihor şi Partidului Naţional Liberal.

La final, însă, a mai rămas o coroană de flori, pe care stătea scris că este din partea PSD Bihor. Aceasta a fost lăsată pe o alee, în punctul din care au pornit celelalte "delegaţii" spre soclul statuii, fiindcă nu a fost cine să o depună. Asta pentru că, deşi – în mod evident - au comandat o coroană pentru această ocazie la o firmă de profil, care a şi livrat-o, la fel ca pe celelalte în Parcul 1 Decembrie, PSD-iştii nu s-au mai prezentat la eveniment.

Până la urmă, imediat după încheierea festivităţilor, una dintre persoanele prezente la ceremonial a luat coroana şi a depus-o pe soclul statuii, în memoria soldaţilor români.

Spre deosebire de alţi ani, sărbătoarea Armatei nu s-a încheiat printr-o defilare, decizia fiind luată la nivel naţional de Ministerul Apărării, în contextul pandemiei.

Din 1959, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei Române. La această dată, în 1944, soldaţii români au eliberat oraşul Carei, de sub ocupaţia horthysto-hitleristă, fapt care a dus la împlinirea naţională. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON