URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2020, 17:21

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită şi la Oradea. PSD-iştii au comandat o coroană, dar n-au mers să o depună... (FOTO / VIDEO)

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită şi la Oradea. PSD-iştii au comandat o coroană, dar n-au mers să o depună... (FOTO / VIDEO) După încheierea ceremoniei, o coroană de flori a rămas pe o alee din Parcul 1 Decembrie. A fost comandată de PSD-iştii bihoreni, care n-au apărut să o şi depună...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua Armatei Române a fost celebrată duminică şi în Oradea, la ceremonialul militar desfăşurat în Parcul 1 Decembrie, lângă Statuia Ostaşului Român, participând lume puţină, dată fiind vremea mohorâtă, dar şi restricţiile anti-Covid. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane. Deşi au comandat o coroană în memoria soldaţilor căzuţi, PSD-iştii bihoreni n-au apărut să o şi depună pe soclul Statuii Ostaşului Român. 

Festivităţile au început la ora 12, la eveniment fiind prezenţi militari, inclusiv în retragere, oficialităţi – prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele CJ, Ilie Bolojan, vicepreşedintele Călin Gal, primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarii Arina Moş şi Marcel Dragoş – dar şi câteva zeci de orădeni. 

După intonarea imnului naţional şi o slujbă de Te Deum, oficiată de preotul miitar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, despre însemnătatea evenimentului a vorbit general de brigadă (rtg.) Grigore Bartoş. "Prin pieturile soldaţilor români au trecut gloanţe, generali noştri au stat în puşcărie la Sighet pentru că au luptat pe un front nepotrivit după mintea altora, dar întotdeauna Armata Română şi-a revenit. Iată că e aici! E mai mică decât a fost înainte, dar să nu uitaţi că în spatele dvs. stă întregul popor...", le-a spus generalul soldaţilor din garda de onoare a Centrului 54 Comunicaţii Oradea. 

La microfon a urmat comandatul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Petru-Marius Prunduş, care a dat citire mesajului ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, prilejuit de Ziua Armatei. Cei prezenţi au asistat apoi la un mic recital de cântece patriotice interpretate de Ioana Urs. 

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe la Statuia Ostaşului Român, din partea reprezentanţilor Instituţiei Prefectului, CJ Bihor, Primăriei Oradea, Garnizoanei Oradea, Asociaţiei Cultul Eroilor "Regina Maria" Bihor, Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, Electrica Bihor şi Partidului Naţional Liberal.

La final, însă, a mai rămas o coroană de flori, pe care stătea scris că este din partea PSD Bihor. Aceasta a fost lăsată pe o alee, în punctul din care au pornit celelalte "delegaţii" spre soclul statuii, fiindcă nu a fost cine să o depună. Asta pentru că, deşi – în mod evident - au comandat o coroană pentru această ocazie la o firmă de profil, care a şi livrat-o, la fel ca pe celelalte în Parcul 1 Decembrie, PSD-iştii nu s-au mai prezentat la eveniment.

Până la urmă, imediat după încheierea festivităţilor, una dintre persoanele prezente la ceremonial a luat coroana şi a depus-o pe soclul statuii, în memoria soldaţilor români.

Spre deosebire de alţi ani, sărbătoarea Armatei nu s-a încheiat printr-o defilare, decizia fiind luată la nivel naţional de Ministerul Apărării, în contextul pandemiei.

Din 1959, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei Române. La această dată, în 1944, soldaţii români au eliberat oraşul Carei, de sub ocupaţia horthysto-hitleristă, fapt care a dus la împlinirea naţională. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON