URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iunie 2021, 16:16

Zilele Sfântului Ladislau 2021: peste 70 de evenimente în mai multe locuri din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau 2021, care s-a desfăşurat în perioada 21-27 iunie, a fost prima manifestare de mare anvergură desfăşurată în Oradea după relaxarea restricţiilor anti-Covid 19 și a inclus 70 de evenimente în mai mult de zece locuri din Oradea.

"Orădenii şi Oradea au revenit la viaţă, iar această revenire, deşi uşor timidă şi cu mult grijă, a fost prezentă ca o vibraţie de fond, pe tot parcursul festivalului", a afirmat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

"Nu a fost vorba despre a aduce la festival mii de persoane, mulţimi - de altfel nici nu s-ar fi putut din punct de vedere legal. Esenţială a fost conexiunea emoţională între oameni, sentimentul de apartenenţă la comunitate care, încet-încet, îşi cicatrizează rănile şi se reconsolidează", a detaliat Zatykó Gyula, adăugând că speră ca ediţia următoare, cea de-a 10-a, să fie "senină, relaxată, fără restricţii".

Concerte cu genuri diverse de muzică - de la rock la muzică veche, expoziţii de artă - în săli, dar şi pe stradă, proiecţii de film în aer liber, tururi tematice ghidate în oraş, activităţi pentru copii şi pentru familii - toate au umplut de viaţă Cetatea Oradea, biserici, pieţe, parcuri. 

Între noutăţile ediţiei din acest an s-au numărat recitalurile zilnice de orgă, Curtea folclorică din Cetatea Oradea, unde au urcat pe scenă ansambluri de succes, dar şi o compoziţie florală care îl înfăţişează pe Sfântul Ladislau şi care a fost de asemenea expusă în Cetatea Oradea.  

O pată de culoare în oraş a fost prezentarea de porturi populare desfăşurată pe balconul Casei Kolozsváry/Villi Apartments - cu tot cu o demonstraţie energică de dans în faţa clădirii, printre oameni.

A continuat, într-o altă formă, seria de evenimente Cântă Oraşul, începută în 2019. De această dată muzica a fost prezentă nu doar în Oradea ci şi, de exemplu, în Biserica din Reformată din Şişterea. De asemenea, concertele propriu-zise au fost precedate de recitaluri-surpriză susţinute de muzicieni în aer liber, în preajma unor statui precum cea a lui Rhédey Lajos, Lorántffy Zsuzsanna sau a grupului statuar Holnaposok. 

Unele dintre expoziţiile vernisate în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau pot fi admirate şi după festival: lucrările de design grafic din cadrul competiţiei Publicritic mai pot fi văzute până miercuri, pe panouri de mari dimensiuni şi citylights, pe străzile Oradiei.

Festivalul s-a desfăşurat cu respectarea tuturor măsurilor legale anti-COVID 19 aflate în vigoare.

Zilele Sfântului Ladislau 2021 au fost organizate de Asociaţia Szent László, împreună cu alte 7 asociaţii coorganizatoare, 4 parteneri principali şi 21 de parteneri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON