URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2021, 16:16

Zilele Sfântului Ladislau 2021: peste 70 de evenimente în mai multe locuri din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau 2021, care s-a desfăşurat în perioada 21-27 iunie, a fost prima manifestare de mare anvergură desfăşurată în Oradea după relaxarea restricţiilor anti-Covid 19 și a inclus 70 de evenimente în mai mult de zece locuri din Oradea.

"Orădenii şi Oradea au revenit la viaţă, iar această revenire, deşi uşor timidă şi cu mult grijă, a fost prezentă ca o vibraţie de fond, pe tot parcursul festivalului", a afirmat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

"Nu a fost vorba despre a aduce la festival mii de persoane, mulţimi - de altfel nici nu s-ar fi putut din punct de vedere legal. Esenţială a fost conexiunea emoţională între oameni, sentimentul de apartenenţă la comunitate care, încet-încet, îşi cicatrizează rănile şi se reconsolidează", a detaliat Zatykó Gyula, adăugând că speră ca ediţia următoare, cea de-a 10-a, să fie "senină, relaxată, fără restricţii".

Concerte cu genuri diverse de muzică - de la rock la muzică veche, expoziţii de artă - în săli, dar şi pe stradă, proiecţii de film în aer liber, tururi tematice ghidate în oraş, activităţi pentru copii şi pentru familii - toate au umplut de viaţă Cetatea Oradea, biserici, pieţe, parcuri. 

Între noutăţile ediţiei din acest an s-au numărat recitalurile zilnice de orgă, Curtea folclorică din Cetatea Oradea, unde au urcat pe scenă ansambluri de succes, dar şi o compoziţie florală care îl înfăţişează pe Sfântul Ladislau şi care a fost de asemenea expusă în Cetatea Oradea.  

O pată de culoare în oraş a fost prezentarea de porturi populare desfăşurată pe balconul Casei Kolozsváry/Villi Apartments - cu tot cu o demonstraţie energică de dans în faţa clădirii, printre oameni.

A continuat, într-o altă formă, seria de evenimente Cântă Oraşul, începută în 2019. De această dată muzica a fost prezentă nu doar în Oradea ci şi, de exemplu, în Biserica din Reformată din Şişterea. De asemenea, concertele propriu-zise au fost precedate de recitaluri-surpriză susţinute de muzicieni în aer liber, în preajma unor statui precum cea a lui Rhédey Lajos, Lorántffy Zsuzsanna sau a grupului statuar Holnaposok. 

Unele dintre expoziţiile vernisate în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau pot fi admirate şi după festival: lucrările de design grafic din cadrul competiţiei Publicritic mai pot fi văzute până miercuri, pe panouri de mari dimensiuni şi citylights, pe străzile Oradiei.

Festivalul s-a desfăşurat cu respectarea tuturor măsurilor legale anti-COVID 19 aflate în vigoare.

Zilele Sfântului Ladislau 2021 au fost organizate de Asociaţia Szent László, împreună cu alte 7 asociaţii coorganizatoare, 4 parteneri principali şi 21 de parteneri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON