URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2022, 09:07

Zile regești: Vezi ce program aduce la Oradea festivalul Zilele Sfântului Ladislau! (VIDEO)

Zile regești: Vezi ce program aduce la Oradea festivalul Zilele Sfântului Ladislau! (VIDEO) VINE ÁKOS! Popularul interpret Ákos din Ungaria este invitatul special al ediției aniversare a Zilelor Sfântului Ladislau
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizate pentru a-l sărbători pe regele-sfânt care a pus bazele Cetăţii Oradiei, fiind considerat întemeietorul oraşului, Zilele Sfântului Ladislau au ajuns în acest an la prima ediţie aniversară, a 10-a, care programează o sumedenie de evenimente la finalul acestei luni.

Printre atracţii se numără un concurs de gătit preparate tradiţionale maghiare, un târg cu bunătăţi şi obiecte de artizanat, întreceri sportive, un concurs de baloane de săpun, spectacole pentru copii şi trei seri cu concerte. 

O săptămână plină

Zilele Sfântului Ladislau sunt organizate, la fel ca în alţi ani, de Asociaţia Sfântul Ladislau cu sprijinul Visit Oradea (asociaţia din subordinea Primăriei care răspunde de evenimentele publice din oraş), alături de o serie de parteneri, şi vor avea loc în perioada 20-26 iunie. 

Ediţia aniversară se va ţine în mai multe locuri din oraş, însă principalele evenimente vor fi marcate în Cetate şi în Piaţa Unirii.

Organizatorii s-au gândit să împace mai multe generaţii şi mai multe gusturi atunci când au plănuit programul. De pildă, vor fi deschise publicului o serie de expoziţii, cum ar fi "Arta modernistă la Oradea", care va fi vernisată la Muzeul oraşului Oradea şi va cuprinde 60 de lucrări din patrimoniul MŢC şi din colecţii private, precum şi expoziţia "Caleidoscop caricatural" a artistului Attila Szalai din Voivodina, care va fi prezentată pe strada Vasile Alecsandri, la localul Csíki Söröző. De asemenea, va fi vernisată, în aer liber, o expoziţie dedicată Sfântului Ladislau, ce va aduce în prim plan legenda regelui-sfânt.

Ladislau din... nisip

Zilele Sfântului Ladislau programează şi deja tradiţionala tură de biciclete ce va porni din Piaţa Unirii şi se va încheia în Biharkeresztes, precum şi două sesiuni de yoga în aer liber, în Cetate. Printre evenimentele speciale din acest an se numără şi realizarea, de către un tânăr artist, Ferenc Monostor, a unei statui a Sfântului Ladislau din... nisip. De-a lungul carierei, Monostor a semnat astfel de statui în diverse colţuri ale lumii, reprezentând diverse personalităţi. "Cei interesaţi vor putea urmări întregul proces de lucru pe durata festivalului", spun organizatorii, statuia urmând să ajungă la forma finală în ultima zi a festivalului, pe 26 iunie.

Pentru familii, festivalul programează un concert cu piese etno şi folk-rock care va fi susţinut de formaţia clujeană Karaván, sâmbătă, 25 iunie, în Cetate. Pentru părinţi, copii şi orice alţi doritori se va organiza în aceeaşi zi un concurs de baloane de săpun, doritorii fiind invitaţi să-şi aducă propriile ustensile pentru "fabricarea" acestora. 

Zile cu bunătăţi, seri cu muzică

La fel ca în alţi ani, evenimentul va găzdui şi Târgul Meşteşugarilor, în perioada 24-26 iunie în Cetate, unde se vor aduna atât artizani, cât şi agricultori, cu produse tradiţionale, inclusiv din Valea Ierului. În plus, pe 25 iunie, în prima parte a zilei, fortăreaţa se va umple de arome deosebite, căci va găzdui o nouă ediţie a concursului de gătit preparate tradiţionale maghiare (foto)

Mâncare pregătită în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau

Ca de obicei, weekendul va programa principalele concerte. Vineri, 24 iunie, momentele muzicale vor debuta cu "În vraja pieselor clasice", un concert susţinut în Cetate de contratenorul Viktor József alături de pianista Mercedes Ferencz, în repertoriu fiind lucrări de Mozart, Lehár Ferenc şi Johann Strauss. În aceeaşi seară, pe balconul Casei Kolozsváry se vor cânta şansonete, iar apoi în Piaţa Unirii vor începe alte concerte susţinute de Tóth Gabi şi de Bagossy Brothers Company. 

Sâmbătă, în Cetate va cânta orchestra de suflători a oraşului, Oradea Wind Ensemble, care va prezenta melodii tradiţionale evreieşti, în timp ce pe scena din Piaţa Unirii vor urca Transylvanium (muzică rock maghiară) şi Nagy Feró, o figură emblematică pe scenele din ţara vecină, alături de trupa sa, Beatrice. 

În ultima zi a festivalului, în Cetate va cânta Agyagbanda, cu un repertoriu ce adună atât valsuri, cât şi ceardaşuri, urmat de un concert cu melodii de musical, iar seara pe scena din Piaţa Unirii va urca invitatul special al ediţiei, apreciatul cântăreţ pop-rock ungur Ákos. Un final în forţă pentru un eveniment devenit tradiţie...


PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON