URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2019, 17:00

We are the world, we are the children! Peste 100 de orădeni au protestat împotriva distrugerii planetei (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost agitaţie pe Corso, vineri după-amiază, când peste 100 de elevi, studenţi, dar şi orădeni de rând cu pancarte colorate în mâini s-au alăturat protestelor împotriva încălzirii globale iniţiate de adolescenta suedeză Greta Thunberg.

Ro-Alert! 

"Nu-mi ardeţi viitorul", "This is getting hotter than my imaginary boyfriend" "Ro-Alert suntem într-o urgenţă climatică", "Fuck me, not the planet!", "Nu există planetă de rezervă", "Planeta e tot ce avem în comun", au fost doar câteva dintre mesajele pe care tinerii le-au transmis liderilor mondiali, care nu iau în serios problemele climatice.

Cei mai mulţi au venit în urma evenimentului postat pe Facebook, cu motto-ul "Fridays for Future" (Zile de vineri pentru viitor), aşa cum se desfăşoară protestele în toată lumea. Iniţiatoarele întâlnirii au fost liceanca Andra Cloştorfeanu (foto dreapta) şi Denisa Pantea (foto stânga), masterandă la Psihologie, care au stabilit ca locul de întâlnire să fie pe strada Republicii, la intersecţia cu strada Moscovei (în faţa magazinului King Art).

"Noi ne-am cunoscut la protestul de vinerea trecută, care nu a fost atât de mediatizat şi la care s-a adunat puţină lume. Ne-am gândit să organizăm împreună un protest care să fie vizibil pentru toată lumea şi oricine să poată participa", a explicat Denisa. "Nu mă aşteptam să fim atât de mulţi", a completat-o Andra.

Pace şi muzică

La manifestare au ajuns şi părinţi cu copii în braţe. "Copilul meu abia a venit pe lume şi are nevoie de un mediu curat în care să trăiască. Nu putem să mai rămânem indiferenţi la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru", a spus Cristina Garcia, originară din Spania şi căsătorită cu un român, care a venit alături de fetiţa sa, Victoria.

"Dacă am fi puţin atenţi, am putea observa că natura ne avertizează când greşim. În ultimii 5 - 6 ani am observat schimbări negative chiar şi în parcul din aproprierea mea. În Parcul Brătianu, iarba creşte mult mai încet, frunzele cad mult mai repede, copacii sunt bolnavi şi trebuie să acţionăm!", a spus Maria Chigi, vecina cu Andra Cloştorfeanu.

Planeta ne uneşte

Protestul a fost unul paşnic. În jurul orei 13.30, cei prezenţi s-au adunat în cerc şi au cântat "We are the world", un hit lansat în anul 1985 şi interpretat de mai multe vedete americane.

Printre cei prezenţi s-a aflat şi o clasă întreagă de la liceul "Ady Endre", care a ieşit de la ora de dirigenţie la îndemnul unui elev pentru a protesta împreună împotriva schimbărilor climatice.

"Chiar dacă suntem încă mici, ne gândim şi la generaţiile care urmează după noi. Planeta dă semne că e bolnavă, noi trebuie să o ajutăm", a spus o boboacă de la Liceul Eminescu, Anamaria Ghitea. "După ce am văzut discursul Gretei de la summit-ul ONU, am rămas foarte impresionat. Dacă o fetiţă de 16 ani poate să facă atâtea pentru planetă, noi de ce să rămânem nepăsători?", s-a întrebat Olimpiu Man, boboc la Facultatea de Medicină din Oradea. 

"Mi se pare incredibil cum o singură persoană a putut să aibă un asemenea impact ceea ce dovedeşte că fiecare putem să contribuim pentru o viaţă mai bună", a adăugat şi tânăra masterandă în Cluj, Ioana Curt.

Plasticul, problema secolului

Tinerii au oferit şi o soluţie pentru cei care doresc să ajute cât de puţin planeta, şi anume renunţarea cât de mult posibil la plastic. "Plasticul a ajuns nu numai în cele mai adânci locuri de pe planetă, ci şi în corpurile noastre, de aceea trebuie să încetăm să-l mai folosim", a spus liceanca Reka Rencsik.

Cum protestul a fost unul de succes şi a atras multe persoane, cele două organizatoare au promis că vor mai face astfel de manifestări, pentru că planeta are nevoie în continuare de ajutor.

Ideea protestelor a venit în urma iniţiativei adolescentei Greta Thunberg, care a devenit cunoscută în lume după ce i-a îndemnat pe elevii şi studenţii din Suedia, iar mai apoi din lume să protesteze cu regularitate împotriva liderilor politici mondiali şi a lipsei lor de reacţie faţă de schimbările climatice şi, mai ales, efectele lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
De ai fost la protest?
Voi sunteți prima generație care a cerut aer condiționat în fiecare clasă ; lecțiile voastre sunt toate făcute la calculatori protestat ; aveți televizor în fiecare cameră; petreceţi toată ziua folosind mijloace electronice; majoritatea mergeţi la şcoală în auto în loc să mergeți in transport public..sunteţi cel mai mare consumator de bunuri de larg consum din istorie, cumpărând continuu cele mai scumpe haine pentru a fi „la modă”; protestul vostru este anunțat prin mijloace digitale și electronice.... - Băieți..., înainte de a protesta, opriți aerul condiționat, mergeți la școală pe jos, opriți telefoanele și citiți o carte, făceți-vă un sandwich în loc să cumpărați mâncare ambalată. Nimic din toate acestea nu se va întâmpla, pentru că sunteţi egoişti , prost educaţi şi manipulaţi de oameni care vă folosesc, şi vă conving.... că acest protest este o cauză nobilă........şi între timp, voi vă bucuraţi de cel mai sălbatic lux occidental. Treziți-vă, maturizați-vă și închideți gura. Informați-vă despre fapte.... înainte de a protesta ....
Postat 03 Octombrie 2019, 06:51 de PaulPaul
Oare?
10% din populatia planetei detine 90% din averea mondiala.Sunt indreptatiti sa-si ceara partea ceilalti 90%?Nu,pentru ca sunt lenesi si prosti.
Postat 27 Septembrie 2019, 23:13 de excalibur
copii prosti
Generatia care stie doar sa ceara. Carne de tun pentru manipulatori.
Postat 27 Septembrie 2019, 18:14 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON