URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2023, 19:41

Vrei să înveţi limba arabă în Oradea? Un tânăr din Irak, medic rezident, va ţine cursuri gratuite pentru începători

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să faci un lucru inedit vara aceasta? Un tânăr stabilit de aproape zece ani în Oradea, Ahmed Kamil, de profesie medic, va ține cursuri de limba arabă pentru începători, cu participare gratuită.

Cursurile vor avea loc la sediul Asociaţiei Filantropia din Oradea, de pe strada Buzăului nr. 2, și vor începe în luna iulie. 

Lecțiile vor fi dedicate celor care nu au studiat deloc limba arabă sau celor care o cunosc la nivel începători. „Voi preda noţiuni de gramatică, cuvinte și propoziții de bază şi vom face jocuri pentru ca participanţii să-şi dezvolte abilităţile lingvistice. În timpul lecțiilor voi folosi mai ales limba engleză, dar și limba română, dacă va fi cazul”, a explicat, pentru BIHOREANUL, Ahmed Kamil.

Cei care vor să participe la aceste cursuri trebuie să trimită un mesaj pe pagina de Facebook ori de Instagram a Centrului Regional de Integrare al Asociaţiei Filantropia.

Odată finalizată lista participanţilor, cursurile vor avea loc de două ori pe săptămână, după-masa, la o oră aleasă de comun acord.

„Vreau să le țin pe tot parcursul verii și, dacă vor fi doritori, și după aceea. Mulţi prieteni de aici din Oradea mi-au tot spus că ar vrea să înveţe limba arabă aşa că m-am gândit să ofer mai multor curioși această şansă", a mai spus tânărul.

Ahmed Kamil este vorbitor nativ de limba arabă, originar din Irak şi mutat în copilărie în Arabia Saudită. Acesta a ajuns în Oradea în anul 2014, când a devenit student la Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea. El şi-a încheiat studiile în 2020, iar în prezent urmează rezidenţiatul în medicina de familie. Tânărul este și angajat la Asociația Filantropia, ca mediator intercultural, adică ajută cetățenii străini mutați în oraș să ia legătura cu instituțiile publice și organizează mai multe activități de recreere pentru ei, inclusiv excursii. 

El a început să înveţe limba română în anul 2017, în cadrul cursurilor gratuite pentru cetăţeni străini susţinte la acelaşi ONG din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
PT OrbanKula
"Cat despre asta cu limba araba pt bihoreni este absolut cu totul nefolositoare." Aveti impresia ca nu este folositoare! Ea va fi necesara si impusa ( Chiar in scoli ca rusa altadata). Va invit sa cititi (gasiti pe net) discursul d-lui Erdogan facut la Strabourg. Atinci veti intelege mai multi ça sa nu zic tot.
Postat 23 Iunie 2023, 12:03 de Piranda
pt Piranda
Eu am spus/scris cum ar trebui sa fie si anume ca cetateanului arab din acest articol, Romania i-a oferit totul. L-a acceptat la studii, i-a oferit un job foarte bun dupa facultate, cu un salariu la care un irakian din Irak nici macar nu indrazneste sa viseze. Cetateanul acesta ar trebui sa-i fie loial si recunoscator tarii noastre, sa se integreze in modul de viata si in cultura tarii ca l-a adoptat cu bratele deschise. In semn de recunostiinta, cand timpul i-ar permite ar putea sa faca niste activitati de voluntariat la Crucea Rosie, sau alte organizatii locale asa cum fac si multi romani, activitati benefice, utile pt societate. E o sugestie, daca vrea sa participe. Cat despre asta cu limba araba pt bihoreni este absolut cu totul nefolositoare.
Postat 23 Iunie 2023, 07:15 de OrbanKula
Doctorul, limba araba și oradenii
Presupun ca majoritatea prietenilor interesați sunt tot medici, ceea ce nu e rău.
Postat 22 Iunie 2023, 23:18 de Simonette
Pentru persona Montessqueu
"Poate nu le-ar strica sa se gândească pentru un moment cum au fost promiți romanii care au emigrat in țările din vest când au mers pentru găsirea unui trai mai bun." Aveti dreptate noi n-am fost primiti cu lauri, surle si turle ça d-l Kalil. Dar noi am avut decenta sa ne adaptam noi, si n-am impurs nici limba Romana si nici obiceiurile, datinile sau religion noastra. Ne-am facut treaba, muncind mai mult ca ei (sa recuperam avantajul lor ) respectosi, si asa ne-am impurs nu prin ONG Filantropia.
Postat 22 Iunie 2023, 22:52 de Piranda
Poate este altfel
"Unii pleaca spre zone unde sunt mai multi musulmani si moschei altii se integreaza in modul de viata si cultura locala." -sponeti d-voastra. Dupa cum reiese din activitatea d-lui el a inceput sa integreze el bihorenii la cultura lui. Unde lucreaza dinsul totusi?
Postat 22 Iunie 2023, 20:04 de Piranda
Poate nu s-a inteles bine
Acest cetatean arab de origine irakiana, prin faptul ca a fost acceptat la facultate in Oradea, si i s-a oferit serviciu dupa absolvire inseamna pt el ca tras lozul cel mare. Acum ce va face mai departe, depinde doar de el. Unii pleaca spre zone unde sunt mai multi musulmani si moschei altii se integreaza in modul de viata si cultura locala.
Postat 22 Iunie 2023, 17:42 de OrbanKula
Corectie
In Romania facultatea de medicina este muuuuuuuuuuult mai ieftina decat in occident.
Postat 22 Iunie 2023, 16:30 de OrbanKula
Calmo, calmo
In comparatie cu Irak, Romania este raiul pe pamant. In Romania facultatea de medicina este muuuuuuuult mai scumpa decat in occident. La salariul pe care un medic fie el si rezident il ia in Romania un irakian din Irak nu poate nici macar sa viseze. La actualele salarii ale doctorilor din Romania se intorc acasa si medici romani din occident. Cetateanul acesta irakian a tras lozul castigator in Romania.
Postat 22 Iunie 2023, 16:25 de OrbanKula
@Bihoreanul
Buna ziua. Rog respectuos sa imi spuneti ce anume a fost considerat comentariul meu impropriu si de ce l-ati cenzurat? Cenzurarea se face automat, la gramada, sau cu acceptul/de catre un editor uman? Va rog cititi ce am scris si demonstrati-mi unde anume am jignit eu pe cineva nominal sau am folosit cuvinte necivilizate. Daca Dvs un astfel de comentariu vi se pare demn de cenzurat, atunci Orwell ar fi mandru. Prin urmare, o sa va rog sa ii cenzurati si pe fostul ministru al UK, David Cameron (https://www.nbcnews.com/id/wbna41444364), pe fosta ministra a Germaniei (https://www.theguardian.com/world/2010/oct/17/angela-merkel-german-multiculturalism-failed) sau pe cercetatorii/sociologii si jurnalistii de la London School of Economics and Political Science (https://blogs.lse.ac.uk/politicsandpolicy/multiculturalism-immigration-support-white-population/). Prin urmare, va rog sa imi oferiti un pct de vedere corect, obiectiv si motivat pentru care s-a decis cenzurarea comentariului meu, sau macar sa imi aratati EXACT cum am incalcat regulamentul de postare al Ebihoreanul sau termenii si conditiile site-ului pe care le-am luat la cunostitnta cand mi-am facut contul. Multumesc.
Postat 22 Iunie 2023, 14:08 de Szaby_Oradea
xenofobie
A fost un comentariu cu accente xenofobe, nu ați jignit o persoană anume, ci o categorie întreagă: străinii.
Postat 22 Iunie 2023, 17:46 de Moderator
El incearca
Limba araba, poate niste "invataturi" ale profetului din coran. Astea de obicei merg mana-n mana. Nu e in afara legii, insa, as fi cazut in cap sa-mi irosesc timpul pretios pe lucruri absolut inutile. Eu am de invatat in domeniul meu de activitate. Am de facut cursuri, examene. Tot timpul ai de studiat in orice domeniu iti desfasori activitatea. Limba engleza invatata cat mai bine pt a ma integra pe piata de munca. Multe din materialele pe care le studiez sunt in engleza. Daca as avea putin timp liber la dispozitie as face un sport, o alergare in aer liber. E benefic pt sanatate. In urma cu cativa ani la un loc de munca am avut un coleg arab care a incercat sa ma atraga la islam, sa ma converteasca la religia lui stramoseasca. Dupa mai multe discutii tangentiale i-am spus ca nu ma intereseaza religia, nu ma intereseaza nici islamul. Cred ca am si eu dreptul la credintele si convingerile mele, asa cum au si ei, cum are fiecare. Eu sunt liber cugetator
Postat 22 Iunie 2023, 06:55 de Timi
Reply
Nu este absolut nimic rasist sau xenofob in a își exprima liber părerea fără a jignii! Faceți diferența! Care dintre romanii plecați in vest s-a apucat de: Haideți dragi Italieni, nemți, francezi…sa învățați limba romană! Domnul Ion din Vâlcea care lucrează in Constructii, va oferă după-masa pentru toti cetățenii care doresc sa învețe limba romană…o palinca buna de acasa
Postat 22 Iunie 2023, 06:35 de LocoMoko
Mulțumim
Ma gândesc ca cei care își fac timp sa posteze comentarii xenofobe și rasiste online nu se cred rasiști. Poate nu le-ar strica sa se gândească pentru un moment cum au fost promiți romanii care au emigrat in țările din vest când au mers pentru găsirea unui trai mai bun. Sau faptul ca nu mai sunt destui medici in țara pentru ca mulți au plecat in străinătate. Dr Ahmed Kamil îsi daruieste timpul benevol comunității locale pentru cei care doresc sa-și îmbogățească cunoștințele cu o limba straina. Este un privilegiu pentru orice societate sa aibe oameni ca el. Încercați sa fiți mai mult ca el și mai puțin ca rasiștii care comentează pe forumuri online.
Postat 21 Iunie 2023, 23:50 de Montesquieu
Du-te frate inapoi in Arabia ta si lasa-ne ca avem destule pe cap!
CENZURAT
Postat 21 Iunie 2023, 21:43 de Szaby_Oradea
Eject
Dece nu urmărește studentul cursuri de limba romană? Păstrează-ți cunoștințele limbi tale materne pentru tine si studiază te rog in țara ta, aici in România nimeni nu ar trebui sa fie curios de limbajul arab, idem cum nici la voi in țara voastră nu este absolut nimeni interesat de limba romană! Asa ca ia-ți examenele aici astfel cum se iau examenele de către toti arabii care vin in țara noastră (ADICĂ cu bani) si se comporta ca intr-un sat din deșert.
Postat 21 Iunie 2023, 20:56 de LocoMoko
Sincer
Eu sunt interesat sa stiu foarte bine limba engleza. Ma ajuta cu serviciul, dezvoltare profesionala. Daca as avea timp as studia in plus franceza. In prezent germana e mai putin importanta Doar daca vrei sa te stabilesti in Germania. In rest pt calatorie, in orice tara, daca stii bine engleza este in general destul. In restaurante si hoteluri personalul vorbeste engleza.
Postat 21 Iunie 2023, 20:24 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON