URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2023, 15:45

"Vreau să revin la Oradea!". Actorul Doru Fârte face greva foamei în faţa Teatrului Regina Maria (FOTO)

'Vreau să revin la Oradea!'. Actorul Doru Fârte face greva foamei în faţa Teatrului Regina Maria (FOTO) foto: Szilagyi Lorand
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Actorul Doru Fârte face greva foamei în faţa Teatrului Regina Maria din Oradea într-o încercare disperată de a reveni în trupa acestuia.

"Cer şansa de a participa la un concurs"

Fârte a părăsit teatrul orădean în anul 2007, a jucat pentru o perioadă pentru Teatrul Baia Mare şi a revenit la Oradea la începutul anului 2021.

"Sunt în greva foamei. Voi sta aici pe termen nedefinit, până mă va lua şi pe mine cineva în seamă. Vreau să revin la Oradea! Nu cer decât şansa de a participa la un concurs pentru un post", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, actorul Doru Fârte.

Protestatarul a spus că toate demersurile sale pe lângă conducerea Teatrului Regina Maria şi a Consiliului Judeţean Bihor au rămas fără rezultat.

"Din ianuarie 2021, când am revenit în Oradea, sunt în aşteptarea unei soluţii. Directorul teatrului, Daniel Vulcu, îmi spune că are nevoie de mine, dar că nu are post în organigramă şi că înfiinţarea lui depinde de Consiliul Judeţean Bihor, iar vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal - că la preşedintele Ilie Bolojan nu am reuşit să ajung -, mi-a spus că totul depinde de conducerea teatrului", a declarat Doru Fârte.

Situaţia actorului este cu atât mai grea cu cât a rămas fără mijloace de subzistenţă.

"O perioadă am beneficiat de o indemnizaţie acordată celor a căror activitate a fost suspendată pe fondul restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19, dar de anul trecut s-a terminat şi aia", a declarat actorul.

Plecat în Italia

Doru Fârte a fost actor al teatrului orădean timp de două decenii. "În 2007 m-am dus pentru două luni în Sardinia (Italia) unde era soţia mea împreună cu fiul meu mai mare. Acolo mi-am prelungit perioada de şedere cu 90 de zile, concediu fără plată. Am avut de ales între a-mi salva cariera sau căsnicia şi până la urmă le-am pierdut pe amândouă", a povestit actorul.

Având în vedere şederea prelungită, conducerea de atunci a teatrului i-a desfăcut actorului contractul de muncă în ianuarie 2008.

Întors în ţară, începând din 2009, Fârte s-a stabilit începând la Baia Mare. "Acolo trăia, singură şi bolnavă, mama mea, de care am avut grijă până ce s-a prăpădit", a explicat Fârte.

Invitat la un casting

Actorul a trăit ani de zile din salariul de colaborator al Teatrului Baia Mare, însă fără să fie niciodată angajat pe post.

"Am venit la Oradea în speranţa că voi reuşi să revin în sânul teatrului pe care l-am slujit. Trăiesc de pe o zi pe alta. Nu voi pleca de aici până ce situaţia mea va fi rezolvată", a spus Fârte.

Contactaţi de BIHOREANUL reprezentanţii Teatrului Regina Maria au declatrat, joi, că au cunoştinţă de situaţia actorului.

"Încă înainte de a ieşi pe platou pentru a face greva foamei, domnul Fârte a fost invitat la un casting (n.r. selectare a actorilor pentru un film, spectacol sau emisiune televizată) care va avea loc luni. Teatrul nu exclude o colaborare cu domnia sa", a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Teatrului Regina Maria, Florina Dometi.

La rândul său, managerul instituției de cultură, Daniel Vulcu, a declarat că în actualul context este destul de dificil să lărgească organigrama instituției.

”Am încercat, dar Consiliului Județean nu a acceptat înființarea de noi posturi. Și acum avem mulți actori tineri și talentați cu care lucrăm cu contract de colaborare pentru că nu îi putem angaja”, a spus Vulcu.

În ultimii ani, Consiliul Județean Bihor a pus presiune pe instituțiile din subordine, implicit pe Teatrul Regina Maria, să își reducă cheltuielile, inclusiv pe cele de personal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cu el suntem...
Cu el suntem obișnuiți deja, emigrant unde pică dacă nu cade, când le era greu celor din Oradea el și-a luat tălpășița, acum că totul a intrat în normalitate revine și amenință, dar ce ne mai privește pe noi...
Postat 09 Februarie 2023, 23:23 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON