URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2023, 10:32

Vortexul polar care face ravagii în Nordul Moldovei vine spre noi. Bihorul, sub cod galben de ninsori, vânt și polei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Masa de aer polar face ravagii în Nordul Moldovei, unde mai multe drumuri naționale sunt închise. Vortexul avansează, însă, spre nord-vestul țării și spre centru, avertiză specialiștii. De altfel, meteorologii au și emis un cod galben de ninsori, vânt și polei pentru județul nostru.

Vremea rea a închis toate drumurile naționale din mai multe județe, iar sute de persoane au rămas blocate în zăpadă.

29 de drumuri naționale din Neamț, Suceava, Bacău, Iași, Botoșani și Vaslui sunt închise, complet sau pe tronsoane, din cauza vremii. Vântul care spulberă ninsoarea și zăpada deja depusă fac imposibile eforturile de deszăpezire. De altfel, în Botoșani și Iași, care se află încă de miercuri sub cod roșu, circulația este interzisă pe toate drumurile: naționale, județene și comunale. Iar copiii nu au mers joi la școală, scrie Digi24.ro.

„Cu toate că ANM a emis cod roșu de viscol și că avertizarea a fost transmisă prin mesaje RoAlert, unii oameni tot au pornit la drum cu mașinile”, arată site-ul stirileprotv.ro.

Conform sursei citate, zeci de copii şi adulţi, care au fost surprinşi de viscol în timp ce se deplasau cu maşinile, au fost cazaţi, în noaptea de miercuri spre joi, în internate şcolare din municipiul Roman.

"În cursul acestei nopţi, au fost cazate persoane pe raza municipiului Roman deoarece condiţiile meteo şi de trafic nu au permis continuarea deplasării către localităţile de destinaţie", a declarat prefectul judeţului Neamţ, Vasile-Adrian Niţă.

O femeie a născut ajutată prin apel video

Din cauza asprimii vremii, ambulanța nu a putut ajunge la o femeie însărcinată care a născut ajutată prin apel video.

„Personalul medical din dispeceratul I.S.U. – S.A.J Botoșani a asistat, prin apel video, nașterea unei fetițe de aproximativ 2,8 kg. Mama, o femeie de 41 de ani, din Crasnaleuca, aflată la a patra naștere, a cerut ajutor prin apel 112. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, ambulanța SAJ nu a putut să ajungă la caz.

Prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Coțușca s-a luat legătura cu două femei, care au mai asistat la nașteri. Una dintre ele a urmat toate indicațiile date de către personalul medical din dispecerat și a ajutat-o pe mamă să născă. Mama și nou-născutul sunt în stare bună. Asistentul medical din comuna alăturată care s-a oferit să îi monitorizeze, până la sosirea unui echipaj SAJ, nu a reușit să ajungă la caz, deoarece a rămas înzăpezit”, arată sursa citată.

Vortexul vine spre Nord Vestul Țării

Directorul Administrației Națională de Meteorolgie, Elena Mateescu, a precizat, la Antena 3, că ninsorile din Moldova se vor muta joi și în nord-vestul și centrul țării, în zona Transilvaniei. 

Temperaturile vor fi scăzute și în zilele următoare, cu minime ușor peste zero grade, cu vânt și cu multe precipitații.

”Pentru zilele următoare, vorbim în continuare de apariția și menținerea ninsorilor în special în zona de munte și nu în ultimul rând în Moldova, dar și zonele din partea de nord-vest și centru a țării.

Ninsorile se vor transforma, ulterior, în precipitații lichide, după episodul în care vorbim de ninsori, fapt care va conduce la o atenție deosebită, pentru că se va produce fenomenul de polei, iar pentru cei care se vor afla în trafic va fi important de cunoscut această situație” a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena3.

Cod galben de ninsori în Bihor

De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip cod galben de ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului și polei, valabil inclusiv în județul Bihor de joi, dimineață, de la ora 10, până vineri, la ora 12.

„În nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și în nordul Crișanei, precum și în zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (06 aprilie), cu viteze de 40...60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10...15 l/mp. În nord-estul Moldovei și izolat în rest se va depune polei”, arată ANM.

Până joi seară, la ora 22, județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș sunt sub cod portocaliu de ninsori viscolite și strat consistent de zăpadă.

„În județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud și Mureș va continua să ningă viscolit, vizibilitatea va fi redusă și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp”, mai arată ANM.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Fiti seriosi
La Focsani is 9 grade. https://www.meteoromania.ro/images/clima/temperatura_orara.png
Postat 06 Aprilie 2023, 17:15 de excalibur
Firea-ți ai dreacului cu încălzirea voastră globală cu tot.
Tembelismul de la Bruxelles face ca prostimea care ascultă dispozițiile în materie de mediu să-și închidă capacitățile energetice clasice.
Postat 06 Aprilie 2023, 13:08 de KP
Încălzirea globală
Parcă ziceau pseudo-elitele că e încălzire globală. Poate răcire globală! Vremea e ca vremea.
Postat 06 Aprilie 2023, 11:48 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON