URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2023, 11:06

Vor scaunul lui Cseke! Negocierile PSD-PNL-UDMR pentru rotativă au eșuat, după ce liberalii au cerut Ministerul Dezvoltării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alianța PSD-PNL-UDMR este pusă la încercare. Negocierile pentru structura și forma Guvernului „rotativ” s-au blocat, după ce PNL a cerut să primească Ministerul Dezvoltării, condus acum de UDMR-istul bihorean Cseke Attila.

Deocamdată, nu se știe când ar putea fi reluate discuțiile între politicieni. Sâmbătă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, cel care urmează să devină premier, a cerut ca negocierile politice să fie suspendate până la rezolvarea grevei profesorilor și a reformei pensiilor speciale.

Dezvoltarea cui rămâne?

Potrivit Hotnews.ro, scandalul a izbucnit joi, când președintele UDMR Kelemen Hunor a ieșit de la negocierile politice trântind ușa. Nemulțumirea este că, deși înțelegerea inițială era că portofoliile UDMR rămân neatinse la „rotativă”, adică predarea conducerii Guvernului de la PNL către PSD, liberalii au cerut să primească Ministerul Dezvoltării.

Presa din București scrie că UDMR ar putea chiar să iasă de la guvernare. „Fără Dezvoltare nu putem continua”, le-ar fi transmis Kelemen partenerilor de Coaliție, potrivit digi24.ro.

„Problema de fond este cum este posibil ca în secolul XXI ca un acord semnat de liderii politici să nu mai aibă nicio valoare. Noi mai avem această naivitate să credem că mai poate fi respectat. Acordul politic (privind rotativa -n.r.) a fost semnat între PSD și PNL, UDMR nu este parte”, a declarat pentru HotNews.ro, Antal Arpad, unul dintre liderii UDMR.

Acesta a precizat că UDMR poate accepta reducerea numărului de ministere din Guvern, chiar dacă asta înseamnă că și formațiunea va pierde din portofolii.

Variantele UDMR

Hotnews.ro mai scrie că liderii UDMR urmează să se întâlnească într-o ședință online, pentru a discuta cele trei variante pe care politicienii minoritari le au: menținerea funcției de vicepremier pentru Kelemen și portofoliile de la Mediu (deținut și în prezent de UDMR) și cel al Proiectelor Europene, primit la schimb pentru Ministerul Dezvoltării; rămânerea la guvernare, însă doar cu şefii de deconcentrate şi de instituţii, fără miniştri şi secretari de stat, şi susţinerea Guvernului în Parlament. Totodată, este luată în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare.

Pe de altă parte, G4media.ro scrie că în timpul negocierilor din alianță nu s-a discutat despre cine ar urma să conducă Ministerul Dezvoltării, dar se pare că liberalii vor postul pentru Nicolae Ciucă.

Apelul lui Ciolacu

Pe de altă parte, sâmbătă, Marcel Ciolacu a declarant că negocierile politice pentru următorul guvern trebuie suspendate.

”E clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor. De aceea, cred că în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul cabinet trebuie suspendată”, a declarat Ciolacu, într-o postare pe rețelele de socializare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON