Medicii şi asistenţii români care au plecat în 24 februarie în Bratislava (Slovacia) pentru a-i ajuta pe colegii lor în lupta împotriva Covid-19 s-au întors vineri în ţară. Echipa condusă de colonelul ISU Crişana Florin Zoicaş a fost formată, pe lângă acesta, din 5 medici, 8 asistenţi şi un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Întâmpinaţi de prefect
Voluntarii au fost întâmpinaţi la punctul de trecere a frontierei Borş II de prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, care le-a dăruit flori de primăvară doamnelor şi domnişoarelor care au făcut voluntariat în Slovacia şi a lăudat întreaga echipă.
"Mă bucur să vă văd întorşi acasă. Daţi-mi voie să vă mulţumesc în numele Guvernului României pentru efortul pe care l-aţi făcut pentru această ţară şi pentru că aţi ţinut de fiecare dată drapelul României sus. Avem date extraordinare despre activitatea dumneavoastră în Slovacia şi ne bucurăm că de fiecare dată onoraţi ţara", le-a spus prefectul de Bihor.
Într-un comunicat transmis vineri de ISU Crişana se precizează că, în urma administrării tratamentelor, 58% din pacienţii aflaţi în grija şi supervizarea echipei române au fost detubaţi, 28% au rămas în grija cadrelor medicale slovace, iar 14% au decedat. Acţiunea de voluntariat în Slovacia a fost finanţată de Uniunea Europeană, prin ESI (Instrumentul privind furnizarea sprijinului de urgenţă pe teritoriul Uniunii).
Alături de slovaci
Din echipă au făcut parte şi medicul orădean Alin Suciu, care a mai participat la astfel de misiuni anul trecut, în Italia şi Republica Moldova, dar şi 5 asistente medicale tot din Oradea.
Voluntarii şi-au ajutat colegii din Bratislava timp de 21 de zile, implicându-se în acordarea asistenţei medicale pacienţilor aflaţi în stare gravă din secţiile ATI.
Într-un reportaj realizat de publicaţia slovacă Noviny, Alin Suciu spune că echipamentele din secţiile de Terapie Intensivă din Slovacia sunt la fel ca şi cele din România, de aceea le-a fost uşor să se adapteze. "Am venit pentru că este normal să ajutăm, solidaritatea în această perioadă delicată din existenţa umană este foarte importantă, mai ales în rândul nostru, celor care încercăm să salvăm vieţi", a declarat medicul orădean pentru sursa citată.
În acelaşi articol, medicul slovac Ingrid Olejárová i-a lăudat pe români spunând că învaţă unii de la ceilalţi şi că a fost impresionată de un pneumolog român. "A făcut intervenţii bronhoscopice în fiecare zi pacienţilor noştri şi îi suntem foarte recunoscători, atât pentru observarea pacienţilor, cât şi pentru implicare", a spus ea.
Vezi reportajul video realizat de publicaţia slovacă:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.