URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2021, 21:45

Voluntarii români care au ajutat în lupta anti-Covid din Slovacia, primiţi cu flori în Bihor (FOTO / VIDEO)

Voluntarii români care au ajutat în lupta anti-Covid din Slovacia, primiţi cu flori în Bihor (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Voluntarii români care au ajutat în lupta anti-Covid din Slovacia, primiţi cu flori în Bihor (FOTO / VIDEO) (Foto: ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicii şi asistenţii români care au plecat în 24 februarie în Bratislava (Slovacia) pentru a-i ajuta pe colegii lor în lupta împotriva Covid-19 s-au întors vineri în ţară. Echipa condusă de colonelul ISU Crişana Florin Zoicaş a fost formată, pe lângă acesta, din 5 medici, 8 asistenţi şi un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Întâmpinaţi de prefect

Voluntarii au fost întâmpinaţi la punctul de trecere a frontierei Borş II de prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, care le-a dăruit flori de primăvară doamnelor şi domnişoarelor care au făcut voluntariat în Slovacia şi a lăudat întreaga echipă.

"Mă bucur să vă văd întorşi acasă. Daţi-mi voie să vă mulţumesc în numele Guvernului României pentru efortul pe care l-aţi făcut pentru această ţară şi pentru că aţi ţinut de fiecare dată drapelul României sus. Avem date extraordinare despre activitatea dumneavoastră în Slovacia şi ne bucurăm că de fiecare dată onoraţi ţara", le-a spus prefectul de Bihor.

Într-un comunicat transmis vineri de ISU Crişana se precizează că, în urma administrării tratamentelor, 58% din pacienţii aflaţi în grija şi supervizarea echipei române au fost detubaţi, 28% au rămas în grija cadrelor medicale slovace, iar 14% au decedat. Acţiunea de voluntariat în Slovacia a fost finanţată de Uniunea Europeană, prin ESI (Instrumentul privind furnizarea sprijinului de urgenţă pe teritoriul Uniunii).

Alături de slovaci

Din echipă au făcut parte şi medicul orădean Alin Suciu, care a mai participat la astfel de misiuni anul trecut, în Italia şi Republica Moldova, dar şi 5 asistente medicale tot din Oradea. 

Voluntarii şi-au ajutat colegii din Bratislava timp de 21 de zile, implicându-se în acordarea asistenţei medicale pacienţilor aflaţi în stare gravă din secţiile ATI.

Într-un reportaj realizat de publicaţia slovacă Noviny, Alin Suciu spune că echipamentele din secţiile de Terapie Intensivă din Slovacia sunt la fel ca şi cele din România, de aceea le-a fost uşor să se adapteze. "Am venit pentru că este normal să ajutăm, solidaritatea în această perioadă delicată din existenţa umană este foarte importantă, mai ales în rândul nostru, celor care încercăm să salvăm vieţi", a declarat medicul orădean pentru sursa citată. 

În acelaşi articol, medicul slovac Ingrid Olejárová i-a lăudat pe români spunând că învaţă unii de la ceilalţi şi că a fost impresionată de un pneumolog român. "A făcut intervenţii bronhoscopice în fiecare zi pacienţilor noştri şi îi suntem foarte recunoscători, atât pentru observarea pacienţilor, cât şi pentru implicare", a spus ea.

Vezi reportajul video realizat de publicaţia slovacă: 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
dap
Felicitari respect! Oamenii astia cred ca au fost si in italia pt suport. Sa aiba sanatate, fericire si prosperitate in viata.
Postat 21 Martie 2021, 12:45 de nihil
Felicitari
.
Postat 19 Martie 2021, 22:05 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON