URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2020, 11:16

Voi fi profesorul tuturor elevilor!

Voi fi profesorul tuturor elevilor! foto: zf.ro / Silviu Matei (Publimedia)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce câştigă alegerile, preşedinţii spun o propoziţie standard, special concepută pentru a reunifica poporul divizat de campania electorală: "Voi fi preşedintele tuturor (românilor, în cazul nostru)!". Adică, indiferent dacă ai votat cu mine, cu celălalt sau chiar dacă nu ai votat deloc, eu voi fi preşedintele tău şi voi avea grijă de tine. E o formulă frumoasă, o invitaţie la pace şi reconciliere, unul dintre puţinele semne de eleganţă emise în mediul politic.

Dar drumul de la vorbă la faptă e mai lung decât cel de la profesor la preşedinte de ţară. În campania electorală recent încheiată, preşedintele-profesor Iohannis a demonstrat la tablă că nu ştie, nu poate şi nu are cum să fie preşedintele tuturor românilor. Probabil că nici nu vrea. Discursul său anti-PSD, atât de obsesiv, a făcut ca jumătate dintre elevi să iasă din clasă în timpul orei şi să fugă la o ţigară. Tipul de la catedră nu a fost profesorul tuturor elevilor, ci doar al celor din primele bănci, ăia plicticoşi care îşi fac temele la toate materiile şi răspund la fiecare oră.

Preşedintele Iohannis nu cunoaşte decât o jumătate de Românie, acea Românie cu străzi asfaltate şi iluminate, clădiri somptuoase, maşini scumpe, haine elegante şi bijuterii, o Românie care face duş zilnic, se spală pe mâini înainte de masă, foloseşte tacâmurile cu ambele mâini, bea şampanie, merge la manichiură, la pedichiură, la masaj şi, mai nou, poartă mască. Celeilalte Românii lucrurile acestea îi sunt străine, la fel cum şi ea îi este străină preşedintelui.

Nu mi-am imaginat vreodată că vom avea la putere un tip mai elitist decât fostul prim-ministru şi aproape preşedinte Adrian Năstase, omul care a simţit prima dată pe pielea lui drama celor două Românii. Nu am nimic împotriva eleganţei şi rafinamentului, dar, când eşti preşedintele unei ţări cum e a noastră, este recomandabil să te mai vadă lumea şi în tricou şi blugi, nu doar în costume elegante, cămăşi scrobite şi cravate scumpe. De asemenea, limbajul trebuie adaptat pe înţelesul tuturor, altfel limba română devine limbă străină în propria ţară.

Probabil că în laboratoarele de la Cotroceni rezultatele de la alegeri au provocat stupefacţie. N-ar trebui, din moment ce preşedintele, ca principal agent electoral, a vorbit doar unei jumătăţi de ţară. Dacă el sau alţii ca el vor vrea să le vorbească tuturor românilor şi să îi facă să înţeleagă de ce unii sunt buni, iar alţii sunt răi, va trebui mai întâi să îi aducă la acelaşi nivel - să aibă toţi străzi asfaltate, WC în casă, apă caldă şi căldură, autostrăzi şi trenuri rapide. Atunci când diferenţele se vor aplatiza, e posibil să se mai schimbe şi percepţiile oamenilor despre rău şi bine.

Până atunci, mesenii îi vor urmări discursurile cu televizorul pe "mute", în timp ce vor fuma mahoarcă ieftină, vor bea coniac contrafăcut şi vor duce dorul vremurilor în care preşedinţii arătau empatie, iar speech-urile le erau mai dinamice, mai uşor de înţeles şi uneori chiar amuzante.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON