URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
25 Decembrie 2013, 09:20

Vocea Oradiei: Anul acesta, Crăciuniţa BIHOREANULUI este Denisa Moşincat, tânăra care a impresionat la Vocea României (FOTO)

Vocea Oradiei: Anul acesta, Crăciuniţa BIHOREANULUI este Denisa Moşincat, tânăra care a impresionat la Vocea României (FOTO) O VOCE PENTRU MOŞUL. Denisa Moşincat a acceptat cu entuziasm propunerea de a fi Crăciuniţa BIHOREANULUI, pozând pentru cititori chiar în studiourile Media Pro, de unde se transmite Vocea României
Vocea Oradiei: Anul acesta, Crăciuniţa BIHOREANULUI este Denisa Moşincat, tânăra care a impresionat la Vocea României (FOTO) DENISA E SĂRBĂTOARE! Deşi pe 14 decembrie n-a fost aleasă să continue emisiunea, orădeanca a avut un moment muzical fast, interpretând melodia "All I want for Christmas" înconjurată de "moşi" dansatori. La final, antrenorul Horia Brenciu a exclamat: "Denisa e sărbătoarea în sine. Când o vezi pe Denisa, e Crăciun!"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moşul a ajuns mai repede în acest an la Denisa. Ori că a fost ea tare cuminte, ori că bătrânul de la Polul Nord a simţit nevoia să-i audă vocea de înger cu care colindă încă de când avea şase ani.

La 22 de ani, Crăciuniţa BIHOREANULUI este deja "veterană" în corul Fiat Lux, alături de care a cântat în ţară şi în străinătate. În această toamnă marele public a descoperit-o în show-ul "Vocea României", unde antrenorii, artişti cu experienţă, i-au lăudat calităţile şi tehnica vocală. Chiar dacă n-a ajuns în semifinale, optimistă şi exuberantă cum o ştiu toţi prietenii, orădeanca e decisă să-şi continue cariera solo, sperând că-i va fermeca şi pe alţii cu glasul său...

Fetiţa cu colindul

Ca orice fetiţă, Denisa fredona cântecele pe la serbări şi chiar în sala de clasă. Doar că, dintre toate vocile, cea a micuţei cu ochi veseli ieşea întotdeauna în evidenţă. "Am descoperit-o la o serbare în clasa I şi mi-am dat seama că are un timbru special, pe care nu l-am mai întâlnit la alţi elevi", spune Antonia Nica, profesoară la Liceul Greco-Catolic şi dirijoare a corului Fiat Lux.

Atracţia Denisei pentru muzică nu e întâmplătoare. Mama ei, Liliana, a studiat chitară clasică, iar în liceu a făcut parte chiar dintr-o formaţie. Cum era "trendul" prin anii 90, părinţii şi-au înscris singurul copil la festivaluri dedicate, precum "Mamaia copiilor" şi "Ursuleţul de aur", dar rezultatul n-a încântat-o. "Concursurile acestea sunt mâncătoare de bani şi aducătoare de nimic. Pentru ultimul festival la care am participat, ai mei au cheltuit 50 de milioane pe deplasări, costume, repetiţii, cursuri...", povesteşte interpreta, care a şi renunţat atunci la astfel de competiţii.

Să fie... muzică!

De muzică, însă, n-a putut şi n-a vrut să se lase! Pe la 13 ani a început cursuri de canto la Şcoala Populară de Artă, iar la 14 ani a devenit unul dintre membrii fondatori ai Corului Fiat Lux, lansat la Liceul Greco-Catolic din Oradea, unde Denisa a studiat timp de 12 ani. "Ne-am înfiinţat ad-hoc. Profesoara noastră, Antonia Nica, a fost chemată să cânte la o petrecere de firmă şi i s-a cerut să ducă şi câţiva copii. Oamenii au fost impresionaţi, şi aşa ne-a venit ideea să facem un cor", îşi aminteşte tânăra.

De 8 ani încoace, tinerii din Fiat Lux colindă şi cântă la tot felul de evenimente şi festivaluri, inclusiv în străinătate. În primăvară, în cel mai recent sezon al emisiunii "Românii au talent" de la PRO TV, orădenii făceau senzaţie cu stilul lor unic de a interpreta, pe patru voci, cântece dintre cele mai diverse, de la "Eu vara nu dorm" până la Imnul României, combinându-le cu mişcare scenică. Fiat Lux a ajuns până în finala concursului deşi, culmea, iniţial nici nu le trecuse prin cap să participe. "Ne-a înscris mama Antoniei pe site-ul concursului, fără să ştim", îşi aminteşte amuzată Denisa.

craciunita denisa mosincat (29).jpgEleva lui Brenciu

În timpul concursului "Românii au talent", PRO TV organiza şi preselecţii pentru un alt show de succes, "Vocea României", iar Crăciuniţa BIHOREANULUI s-a decis să încerce şi acolo, interpretând melodia "A moment like this", a lui Kelly Clarkson. "Nu ştiam la ce să mă aştept, căci îi auzisem pe ceilalţi şi toţi cântau bine. În niciun caz nu credeam că toţi cei patru antrenori îşi vor întoarce scaunele când mă vor auzi!", spune orădeanca.

Ei bine, au făcut-o! Ba mai mult, Loredana, Smiley, Horia Brenciu şi Marius Moga s-au "luptat" pentru Denisa, Moga spunând că vocea ei îi aminteşte de Mariah Carey. Până la urmă, orădeanca l-a ales pe Brenciu. "M-a convins! Este un profesionist şi un sufletist. S-a implicat în tot ce am făcut şi m-a învăţat foarte multe. De altfel, după audiţii, Pavel Bartoş mi-a şi spus: Bun venit la facultate!", povesteşte orădeanca pe care Brenciu a preferat-o în detrimentul unei alte colege în etapa "duelurilor".

Preferata publicului

Prima gală live în care a apărut Denisa a fost programată pe 1 Decembrie. "M-am bucurat că am cântat în limba română. Împreună cu Horia am tot căutat melodii din perioada interbelică încoace, dar parcă n-o găseam pe cea potrivită. Apoi am dat peste "Iartă", a Mihaelei Runceanu, şi am zis că musai trebuie să o cânt", povesteşte orădeanca.
În seara show-ului, deşi studiase şi repetase zile întregi, Denisa a avut emoţii mari. "Îmi simţeam lacrimile în gât, aşa am interpretat toată melodia. Dar cred că am reuşit să transmit ceva. Iar, după mine, în muzică cel mai important este să faci oamenii să simtă, să vibreze", spune fata. I-a reuşit cu prisosinţă, căci la final, cu lacrimi în ochi, antrenorul i-a spus: "Tu eşti Vocea României!". Mai mult, eleva lui Brenciu a primit de la public cele mai multe voturi din echipă şi a trecut în etapa următoare, cea în care se alegeau semifinaliştii.

Pe 14 decembrie, după ce a cântat o melodie de sezon, "All I want for Christmas", Denisa n-a mai fost însă preferata telespectatorilor. Şi nici n-a fost salvată de antrenorul ei. "Nu regret că am mers la Vocea României, m-a făcut mai puternică, mai sigură pe mine şi chiar am învăţat multe", concluzionează orădeanca. Şi, cu toate că a absolvit Ştiinţe Economice, s-a decis să facă o carieră în muzică.

Are toate şansele, căci şi la "Vocea României", în fiecare dintre ediţii, a fost lăudată pentru tehnica vocală. "Mi-am dedicat copilăria studiului. La canto, în primele luni făceau doar exerciţii de respiraţie. Pe scenă contează totul pentru ca sunetul să iasă curat: felul în care stai, în care respiri, cum deschizi gura", descrie Crăciuniţa.

"Tu eşti vocea noastră"

Chiar dacă a părăsit emisiunea, Denisa se bucură de întoarcerea acasă şi de faptul că-şi petrece sărbătorile în familie. Ce-i drept, a şi avut parte de o primire emoţionantă. "Părinţii m-au scos la cină şi, când am ajuns la restaurant, luminile erau stinse. Acolo mă aşteptau toţi colegii din cor, care mi-au cântat "Moş Crăciun" şi mi-au pregătit un tort pe care scria: Tu eşti vocea noastră!", povesteşte Denisa, emoţionată şi acum de gestul lor.

Totuşi, cel mai mare fan al cântăreţei este iubitul ei, Mauricio, un argentinian care locuieşte în Oradea de 10 ani. Cei doi trăiesc o poveste de iubire de 9 luni, iar bărbatul a fost lângă ea pe tot parcursul show-ului. Dezvăluirile se opresc, însă, aici. "Vreau ca povestea noastră să rămână una intimă, doar pentru noi", zice Crăciuniţa.

Cum Crăciunul e perioada ei favorită din an, tânăra aşteaptă acum să şi-l petreacă în familie şi, ca-n fiecare iarnă, să meargă la colindat alături de colegii din Fiat Lux. Iar lui Moş Crăciun n-are ce să-i reproşeze: i-a adus anul acesta atâtea cadouri - inclusiv o mult dorită pereche de clăpari - încât nici nu îndrăzneşte să se îndoiască de existenţa bătrânului cel darnic...


10 corul Fiat Lux.jpg8 ANI DE LUMINĂ
Orădenii au talent

Pe 19 decembrie, corul orădean Fiat Lux a împlinit 8 ani de existenţă. Format la iniţiativa profesoarei şi dirijoarei Antonia Nica, corul este compus din băieţi şi fete cu vârste între 12 şi 22 de ani, care au învăţat să interpreteze colinde, cântece bisericeşti şi, mai apoi, partituri moderne pe mai multe voci. "Acum cântăm pe patru voci, precum Corul Madrigal", spune Denisa. Unul dintre cele mai importante premii obţinute de orădeni este aurul la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică pentru Crăciun şi Advent de la Praga 2010, unde au întrecut 37 de coruri din alte ţări. Anul acesta, grupul a devenit cunoscut şi în ţară după ce a ajuns în finala show-ului "Românii au talent".


CRĂIESELE ZĂPEZII
Vedete în roşu

Încă din 2000, din primul an de viaţă, BIHOREANUL le-a oferit cititorilor în fiecare iarnă o Crăciuniţă inedită! Prima care a îmbrăcat costumul roşu a fost fosta Miss Oradea, Alina Sabău, urmată, în 2001, de Valeria Filip, soţia fostului primar Petru Filip, iar apoi de vedeta TV Crina Abrudan. În 2003, BIHOREANUL a făcut o excepţie alegând un Crăciunel, pe şeful de atunci al Vămilor, Călin Vesa. Apoi, în ediţiile de sărbătoare ale ziarului au pozat gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), fosta jurnalistă Raluca Creţu (2005), Mirela Vaşadi (2006), Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), agenta de poliţie Dana Lezeu (2010) şi Irina Nicolae, fostă componentă a trupei ASIA şi iubita celebrului bihorean Marius Vizer. Anul trecut, rolul i-a fost oferit tinerei actriţe Dania Ţinca, fiica doctoriţei Liana Antal şi debutantă pe atunci la Teatrul Regina Maria.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Crăciuniţa BIHOREANULUI
Felicitari Denisa!. Ne-ai impresionat pana la lacrimi.
Postat 30 Decembrie 2013, 13:15 de Mosincat
Multumim, Denisa!
Denisa Mosincat a fost o aparitie rara intr-un show de televiziune din Romania. Ne-a reprezentat judetul si s-a reprezentat pe sine la un nivel mai rar intalnit. Adica cu talent, echilibru, bun simt si fara stridente, fara vedetisme. Pentru evolutia frumoasa si muzica de calitate oferita, multumim, Denisa Mosincat!
Postat 26 Decembrie 2013, 14:54 de Oradean
Tahnk You for The Music!
Intr-un concurs nu e totul sa castigi! Julio Iglesias a participat la "Cerbul de aur" dar nu a castigat vreun premiu! Mai recent, Chiristina Aguilera a participat si ea la acelasi "Cerb" dar nici ea nu a castigat nimic! Chiar daca nu este usor, poti ajunge foarte sus! Eu nu sunt adeptul teoriei "daca iti doresti ceva foarte tare, vei reusi"! Nu, nu este suficient! Insa totusi trebuie sa-ti doresti! Si daca ai calitati si prinzi si cateva piese bune, reusita poate aparea!
Postat 26 Decembrie 2013, 13:09 de TDS
Sunteti de acord cu exploatarile gazelor de sist in Bihor?
Zice bolovaneanul de la Bihorel ca e bogatie a naturii care inca nu se stie daca nu distruge sanatatea locuitorilor. In judet e tot mai mare cretinismul mediatic.
Postat 26 Decembrie 2013, 04:14 de Port
Vocea Orad(i)ei ...
"Anul acesta, Crăciuniţa BIHOREANULUI este Denisa Moşincat, tânăra care a impresionat la Vocea României". Da, Da, da, bihoreanule ... Asa de impresionati am fost incat am ramas cu gura cascata si, pe cale de consecinta, am votat cu Ristei ...
Postat 26 Decembrie 2013, 04:10 de Love
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON