URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2022, 09:35

Vindecare pe munte: În Bihor, copiii „speciali” își pot trata afecțiunile cu... via ferrata și rafting (FOTO)

Vindecare pe munte: În Bihor, copiii „speciali” își pot trata afecțiunile cu... via ferrata și rafting (FOTO) ÎNCÂNTAȚI. Mai mulți copii cu autism au escaladat deja traseul de via ferrata anume amenajat pentru micuți pe o stâncă din Șuncuiuș. Fiecare a urcat însoțit de un alpinist și de un psiholog. „Pe lângă faptul că le place foarte mult activitatea, copiii dezvoltă abilități de motricitate, cognitive și emoționale”, explică terapeuta Cristina Boldan (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copiii „speciali”, cu tulburări sau afecțiuni care îi fac diferiți de ceilalți copii - cu autism, ADHD, sindrom Down și alte dizabilități neuro-motorii - suferă, nu de puține ori, și din cauza discriminării la care sunt supuși. Cel mai adesea, locurile de joacă nu sunt adaptate pentru ei, la fel cum nici în echipele sportive nu sunt invitați. 

Membrii clubului alpin Cassio Montana au decis să demonstreze că nu trebuie să fie așa. În premieră națională, alpiniști și psihologi țin, în Șuncuiuș, lecții de cățărare pentru copiii cu dizabilități, prin care micuții învață despre coordonare, luarea unei decizii și alte abilități necesare în viața de zi cu zi. 

Metodă de detensionare

Terapia prin cățărare pentru copiii cu tulburări psihice este de mult recunoscută în străinătate drept o metodă alternativă care contribuie la dezvoltarea lor. În Europa Occidentală și în America există numeroase asociații dedicate exclusiv acestor activități, specialiștii demonstrând că, dacă se cațără pe stânci, firește că în siguranță, copiii au mai multe șanse să își depășească handicapul. 

„Este o practică destul de populară în Vestul Europei, sunt clinici medicale care integrează și pereți de cățărat ca metodă de detensionare și activitate fizică”, spune psihologul Cristina Boldan. Metoda a fost implementată și de un club din Timișoara, Climb Again, până acum singurul din România unde copiii cu dizabilități erau ghidați în cățărare. Acolo, însă, activitățile se țin în interior, pe un perete de escaladă. 

Cuceritori pe munte 

Pentru că sunt amândouă pasionate de alpinism și membre ale clubului Cassio Montana, cel care a amenajat traseele de via ferrata de la Șuncuiuș, Cristina și o colegă de breaslă, Adela Antal, i-au propus lui Răzvan Paută (foto), președintele clubului, să demareze un program terapeutic de cățărare. 

Primii beneficiari au fost copiii cu autism care primesc sprijinul Asociației Umanitare Autism, unde cele două sunt voluntare. „A fost un eveniment pilot, care a prins atât de bine pentru copii, așa că am decis să continuăm”, spune Răzvan Paută.

Însoțiți de un alpinist și de una dintre psihoterapeute, copiii escaladează traseul de via ferrata Piticot, cu o lungime de 20 metri și o diferență de nivel de 16 m. „Accesorizați” cu cască și ham și cu toate măsurile de siguranță luate, copiii urcă treaptă după treaptă, descoperind cum se cucerește o stâncă montană. 

Numai avantaje

Beneficiile sunt multiple, spun specialiștii. „Primele efecte sunt cele generate de activitatea fizică în sine; există legături consacrate între activitatea fizică și sănătatea mintală. Apoi se observă evoluții pe partea de motricitate grosieră, adică mâini și picioare, dar și în motricitatea fină, se îmbunătățește musculatura degetelor care ne ajută să scriem, să desenăm”, spune Cristina.

Pe latura emoțională, copiii învață că pot să-și învingă fricile, capătă încredere în ei și află că ieșirea din zona de confort nu e deloc un lucru rău. „Copilul descoperă și un sentiment de autonomie, se dezvoltă ca personalitate și devine mai receptiv”, spune psihologa.

Faptul că micuții fac mișcare și dau jos din calorii e foarte important, căci mulți au probleme și cu obezitatea, tocmai pentru că nu au unde, cum sau cu cine să iasă la joacă ori la sport. 

Bun pentru oricine

Echipa inițiatoare a programului a câștigat de la Primăria Oradea o finanțare de 22.400 lei cu care poate continua programul gratuit. Banii sunt cheltuiți pentru achiziția de echipamente necesare copiilor la escaladă, dar și pentru caiace ce vor fi folosite la rafting pe Criș, tot pentru ca micuții să-și învingă reținerile și să prindă curaj. „Orice părinte care vrea să-și aducă copilul la aceste lecții va putea s-o facă gratuit, cu condiția unei programări prealabile, prin pagina de Facebook a clubului”, zice Răzvan.

Membrii echipei iau în calcul ca pe viitor să invite la terapii prin cățărare și copiii fără dizabilități sau chiar adulții cu fobii, anxietăți și depresii. „Pandemia a dezvoltat foarte multe dificultăți emoționale”, zice Cristina. Motiv pentru care și recomandă tuturor bihorenilor să iasă cât mai des în natură și să facă activități fizice, pentru a-și întări atât fizicul, cât și, mai ales, psihicul... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON