URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2022, 11:03

Viitorul medicinei: Oradea va găzdui un eveniment medical de anvergură, cu personalități de la mari universități și companii de tehnologie medicală

Viitorul medicinei: Oradea va găzdui un eveniment medical de anvergură, cu personalități de la mari universități și companii de tehnologie medicală foto generic, sursa: medijobs.ro

Timp de cinci zile, la începutul lunii următoare, Oradea va fi, în premieră, gazda unei conferințe internaționale de imagistică cu aplicații medicale, eveniment unic în Europa de Est, la care vor participa somități de la universități prestigioase precum Harvard (SUA), Oxford (Marea Britanie) ori Osaka (Japonia), institute de cercetare ca Techion (Israel) și companii de tehnologie.

Scopul conferinței este ca inovațiile cele mai recente din medicină să ajungă la medici, în folosul pacienților.

De la chirurgie robotică la digitalizarea sistemului sanitar

Din 5 până în 9 septembrie, Oradea va găzdui Conferința Internațională de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare, organizată în parteneriat de Primărie și Spitalul Județean cu susținerea Universității Politehnice București, Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizare, sub înaltul patronaj al Președintelui României și sub egida celei mai prestigioase societăți profesionale din domeniu, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (Societatea Internațională de Imagistică Medicală, Medicină Computațională și Intervenții Medicale asistate prin computer).

Timp de cinci zile vor fi discutate subiecte privind digitalizarea spitalelor, tehnologii care folosesc inteligența artificială, chirurgie robotică, medicină de precizie, și vor fi desfășurate paneluri dedicate managementului situațiilor de urgență în spitale, investițiilor și creșterii inovației în sănătate și digitalizării sanitar.

Potrivit city-managerului Mihai Jurca, citat într-un comunicat pe care Primăria Oradea l-a dat publicității joi, scopul conferinței SSIMA este că la final „inovațiile din domeniul medical vor ajunge la foarte mulți specialiștii din sănătate, iar apoi, prin intermediul unităților sanitare, a medicilor, la pacienții care au atâta nevoie de ele”.

Somități și teme de interes

Între personalitățile care vor participa la SSIMA se numără prof. Natalia Trayanova, specialist în cardiologie computațională la John Hopkins (SUA), autoarea unui software creat pentru detectarea parametrilor care indică riscul de moarte subită, prof. Anton Wolf, vicepreședinte al Institutului de Tehnologie Technion (Israel), expert în chirugie robotică, prof. Marco Zenati, de la Harvard Medical School (SUA), cel care a realizat prima operație cu un robot chirurgical în America și cofondator al companiei MedRobotics, prof Michael Bronstein, de la Universitatea Oxford (Marea Britanie), specialist în inteligență artificială și fondator al unor companii de tehnologie medicală, Richard Passov, fost vicepreședinte al Pfizer, Moshe Dunie, fost vicepreședinte al Microsoft, apropiat al lui Bill Gates, reprezentanți ai altor companii precum Siemens etc.

Tema principală a Școlii Internaționale de Imagistică cu Aplicații în Medicină (SSIMA) de la Oradea este „Cum poate Inteligența Artificială să salveze vieți”, urmând să fie prezentate, de exemplu, prelegeri despre diagnosticarea rapidă și eficientă a cancerului de colon, diagnosticarea precoce a pacienților cu risc cardiac, eficientizarea imunohistochimiei prin analiza imaginilor cu ajutorul inteligenței artificiale, medicina de precizie în radioterapie, medicina computațională în dezvoltarea și implantarea stenturilor etc.

De asemenea, un panel va fi dedicat managementului situațiilor de urgență, iar un altul investițiilor în tehnologie și digitalizării spitalelor și sistemului sanitar.

Cu lobby 

Inițiativa organizării la Oradea a SSIMA a aparținut celebrului George Haber, un orădean emigrat în Israel și apoi în SUA, cunoscut ca „părintele DVD-ului”, care a colaborat în acest scop cu prof. Alfred Bruckstein, originar din Sighetu Marmației, cercetător în informatică la Institutul de Tehnologie al Universității Technion din Israel, precum și cu Elena Ovreiu, conferențiar la Politehnica din București, specialist în inginerie medicală, care, după specializări în străinătate, revenit în România pentru a ajuta la dezvoltarea digitalizării inclusiv prin organizarea SSIMA, aflată acum la a VI-a ediție.

Persoanele interesate să participe la SSIMA 2022, fie că sunt medici, fie că sunt IT-iști cu preocupări în TechMed, pot face acest lucru doar dacă stăpânesc limba engleză și dacă se înscriu pe site-ul evenimentului (ssima.eu), unde trebuie să-și demonstreze abilitățile și calificările printr-un CV și o scrisoare de intenție, organizatorii având dreptul de a face selecția participanților.

De asemenea, cei interesați trebuie să achite și o taxă de participare, dar persoanele ale căror CV-uri vor convinge vor putea beneficia de reduceri și chiar de burse în situația în care nu au posibilități materiale pentru a-și suporta singuri cheltuielile.

Pentru studenți, taxa este de 150 euro, pentru rezidenți 250 euro, pentru medici 350 euro, iar pentru persoanele din industrie 600 euro.

Mai multe detalii privind programul și conferențiarii SSIMA sunt disponibile în documentele atașate, precum și pe site-ul www.ssima.eu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON