URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2022, 13:37

Oradea, pe harta mondială a celor mai revoluționare tehnologii medicale: orașul va găzdui specialiști în MedTech din întreaga lume (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Minți sclipitoare care pun la lucru Inteligența Artificială în serviciul medicinei, companii de top producătoare de echipamente și soft-ware medical, cercetători și antreprenori, medici și studenți interesați, din toată lumea, vor participa în această toamnă la un eveniment găzduit în premieră de Oradea, datorită lobby-ului unuia dintre cei mai de succes orădeni la nivel mondial – celebrul George Haber, „tatăl” DVD-urilor și antreprenor IT în Silicon Valey. Este vorba despre „școala de tehnologie medicală” SSIMA, programată între 5 și 9 septembrie, trei dintre organizatori prezentând scopurile și câștigurile evenimentului.

Cele mai recente inovații

În calitate de gazde, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean, și Mihai Jurca, city-managerul Oradiei, împreună cu Elena Ovreiu - fondator și organizator, doi dintre cei mai importanți cercetători în domeniul tehnologiilor informatice - George Haber și Alfred Bruckstein, ambii originari din România - au anunțat, miercuri, într-o conferință de presă desfășurată la Primărie, cel mai important eveniment științific organizat vreodată la Oradea: SSIMA, adică International Summer School on Imaging for Medical Applications (Școala de Vară Internațională de Imagistică pentru Aplicații Medicale).

SSIMA a debutat în România în 2015, când Elena Ovreiu, specialist în inginerie medicală, conferențiar la Politehnica din București, a decis, după specializări în străinătate, să revină în țară pentru a ajuta la dezvoltarea digitalizării și informatizării în sănătate, prin punerea laolaltă a medicinei și tehnologiei. „Am vrut să aducem în România companii care să facă mai mult decât vânzări, să facă dezvoltare, am vrut să punem România pe harta lumii în acest domeniu al tehnologiilor medicale”, a spus Ovreiu, care colaborează cu profesorul Alfred Bruckstein, originar din Sighetu Marmației, cercetător în informatică la Institutul de Tehnologie al Universității Technion din Israel.

Ediția 2022 SSIMA din Oradea va fi prima după pandemie desfășurată cu participare fizică, cea precedentă având loc în 2019, și va reuni cercetători, reprezentanți ai unor companii de vârf (precum Siemens ori Phillips) producătoare de hard și soft medical, și va dezbate cele mai recente inovații în radioterapie, colonoscopie digitală, chirurgie robotică, imagistică medicală și managementul situațiilor de urgență medicală.

„Vom prezenta, de fapt, viitorul medicinei”

„Toate lucrurile bune se fac pe bază de prietenii, preocupări și interese comune”, a spus profesorul Alfred Bruckenstein, explicând că după ce a cunoscut-o pe Elena Ovreiu a convins mulți prieteni din domeniul TechMed să vină în România ca să-și prezinte munca în domeniul informaticii medicale în cadrul SSIMA, pe care l-a descris ca fiind „un eveniment important, la care vin oameni din toată lumea și prezintă, de fapt, viitorul medicinei”. Bruckenstein a arătat că SSIMA a ajuns la Oradea anul acesta datorită prieteniei cu George Haber, orădean emigrat la 19 ani întâi în Israel, unde a studiat la Haifa, iar apoi în SUA, unde s-a stabilit în Silicon Valley, Mecca mogulilor în tehnologiile informatice, creator al soluției care a permis dezvoltarea DVD-ului.

„M-am axat pe antreprenoriat, (n.r. – pe felul) cum companii mici cu idei mari pot schimba lumea, s-o facă mai bună, și asta e partea pe care vreau să ajut, să inspirăm tineri atât în domeniul software, cât și al medicinei”, a spus George Haber, subliniind că la SSIMA sunt așteptați și reprezentanți ai unor afaceri start-up care au propuneri în MedTech și, ca atare, merită să fie susținute pentru a se dezvolta. „Nu există domeniu mai bun care să se poată automatiza decât medicina, în zeci de aspecte, mai ales că Inteligența Artificială poate să ajute medicii, care lucrează și 20 de ore pe zi și sunt superstresați, să nu se facă greșeli”, a adăugat Haber.

De altfel, acesta a precizat că este extrem de mândru de originea sa orădeană și a lăudat fără rezerve orașul și administrația locală, sugerând că merită să găzduiască SSIMA 2022 și pentru felul în care arată și funcționează: „Vreau să mulțumesc dlui Bolojan și primarului actual că au salvat Oradea de la distrugerea pe care a creat-o post-comunismul în foarte multe alte orașe. Au ținut-o curată, frumoasă, și se vede. Oradea a rămas singurul oraș mare care a rămas nedistrus”.

200 de ore de idei

SSIMA 2022 va avea loc în Oradea timp de cinci zile, din 5 până în 9 septembrie inclusiv, în fiecare cu un program încărcat, de câte 8 ore pe zi, „cu prezentări și cursuri de dimineața până seara”, după cum s-a exprimat Elena Ovreiu, dintre care trei zile vor fi dedicate asistenței mixte, formate din specialiști în tehnologii și în medicină. „Nu va fi o simplă conferință unde se vor prezenta idei, ci participanții chiar vor avea posibilitatea să învețe”, a spus Ovreiu, subliniind că evenimentul este singurul organizat și derulat în Europa de Sud-Est cu sprijinul asociației internaționale a profesioniștilor din tehnologiile medicale.

Persoanele interesate să participe la SSIMA 2022, fie că sunt medici, fie că sunt IT-iști cu preocupări în TechMed, trebuie să știe că pot face acest lucru doar dacă stăpânesc limba engleză și dacă se înscriu pe site-ul evenimentului (ssima.eu), unde trebuie să-și demonstreze abilitățile și calificările printr-un CV și o scrisoare de intenție, organizatorii având dreptul de a face selecția participanților.

De asemenea, cei interesați trebuie să achite și o taxă de participare, dar persoanele ale căror CV-uri vor convinge vor putea beneficia de reduceri și chiar de burse în situația în care nu au posibilități materiale pentru a-și suporta singuri cheltuielile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON