URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2020, 19:30

Viitoarea centură a oraşului Aleşd, subiect de dispută. Ilie Bolojan dă de înţeles că PSD-iştii i-au păcălit pe unii localnici să semneze petiţia împotriva şoselei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenajarea unei şosele ocolitoare a oraşului Aleşd continuă să nască discuţii. Provocat, joi, de consilierul PSD Felix Cozma, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a dat de înţeles că aleşii locali din Aleşd s-au implicat în strângerea de semnături împotriva variantei de centură Aleşd Sud care presupune că şoseaua ar trece printr-un cartier de case, doar că i-au minţit pe localnici că, de fapt, semnează pentru realizarea şoselei.

După cum BIHOREANUL a relatat, la Primăria Aleşd şi la CJ Bihor a fost depusă o petiţie semnată de 760 de persoane care cer ca viitoarea centură a Aleşdului să ocolească oraşul, dar şi satul vecin, Tinăud. 

Cozma: "Să ţinem cont de doleanţe"

Schimbul de replici a avut loc în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Bihor pentru luna noiembrie, în cadrul căreia au fost aprobate oficial parteneriatele cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi primăriile Aleşd şi Beiuş pentru realizarea centurilor ocolitoare ale celor două oraşe, cu bani europeni. 

"Niciodată grupul de consilieri PSD nu se va opune proiectelor de dezvoltare. Dar aşa cum cere petiţia semnată de 760 de persoane, cerem şi noi ca centura Aleşd să fie ocolitoare (n.r. – deci să nu treacă printre case, aşa cum arată o variantă de lucru, care "atinge" zona străzii Octavian Goga)", a spus Felix Cozma în plen. 

"Este important să ţinem cont de doleanţele aleşdenilor. Aşa cum aţi spus şi dvs., nu trebuie să gândim în spectru politic, ci să facem în aşa fel încât proiectele să fie pentru bihoreni. Şi, să nu vă supăraţi, să nu avem exemple de drumuri expres cum e cel din Oradea, care nu sunt expres, ci au sensuri giratorii, şi grădini publice ca Ciuperca, care nu este funcţională nici acum", a mai spus PSD-istul. 

Semnături controversate

În răspunsul său, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a dat de înţeles că aleşii PSD din Aleşd i-au indus în eroare pe unii dintre locuitorii zonei, convingându-i că semnează pentru realizarea centurii Aleşd, şi nu împotriva ei. 

"Apreciez eforturile unor consilieri locali din Aleşd de a se implica în strângerea de semnături. Nu vă spun de la ce partid politic sunt, dar bănuiţi din moment ce aveţi numărul de înregistrare (n.r. – al petiţiei împotriva centurii Aleşd), căci la mine nici n-a ajuns încă adresa", i-a răspuns preşedintele CJ consilierului PSD Felix Cozma, continuând sarcastic: "Ce nu trebuiau să facă? Nu trebuiau să le spună că semnează pentru centură. Trebuiau să le explice despre ce este vorba". 

Apoi, trecând într-un registru serios, Bolojan a explicat că proiectantul va lucra la trei variante de trasee pentru centura Aleşd, care apoi vor fi supuse unei "analize multicriteriale", făcute de specialiştii CNAIR. "Se va analiza impactul social, al celui legat de exproprieri, o analiză tehnică, se va face o analiză economică, se va face o analiză de impact de mediu. Se va trage apoi o concluzie şi vor rămâne două variante. Apoi, într-o altă etapă, se va tranşa care este varianta care va rămâne", a explicat şeful Consiliului Judeţean. 

"Pe un traseu fezabil"

"Sigur, ar fi ideal să facem nişte proiecte care să nu deranjeze pe nimeni. În ceea ce priveşte centurile Beiuş şi Aleşd, trebuie să discutăm deschis: tranzitarea celor două oraşe este o problemă. În fiecare zi 12.000 de maşini, în cazul Aleşdului, 7.000 în cazul Beiuşului, tranzitează cele două oraşe", a mai afirmat Bolojan. 

Acesta a subliniat că centura Aleşdului "trebuie făcută pe un traseu fezabil": "Putem să o facem pe undeva pe unde nu se întâlneşte cu nimeni şi nimic, dar nu va fi finanţată de nimeni. Oricum, indiferent pe unde va fi traseul, tot va fi un anume deranj. Dar eu cred că pentru locuitorii Aleşdului o degrevare a circulaţiei este un câştig, la fel cum este un câştig şi pentru cei care tranzitează oraşul. Cred că, pe termen lung, şi pentru cei care stau pe un drum astăzi neasfalatat (n.r. cei care se plâng că nu vor şosea de centură prin faţa caselor) va fi un câştig". 

În fine, preşedintele CJ a admis că sunt şi "oameni nemulţumiţi" de varianta de şosea care trece printr-o zonă de case, dar nu ar fi atâţia câţi apar cu semnături pe petiţia depusă la Primăria Aleşd şi transmisă şi la Consiliul Judeţean Bihor. "Credeţi-mă, nu sunt 700 de oameni în zona aceea. Cred că sunt, dacă le numărăm, 15 case în zonă, întâmplător ştiu zona", a încheiat Bolojan. 

PSD-istul Felix Cozma i-a răspuns liberalului "m-aţi convins", iar proiectele privind parteneriatele pentru centurile Aleşd şi Beiuş au fost votate în unanimitate.

De făcut până la finalul lui 2023

Legat de cele două proiecte, Ilie Bolojan a detaliat şi etapele următoare. "Până până la 1 mai (n.r. – 2021) vor fi studiile de fezabilitate revizuite, vom avea traseele definitivate. Ne propunem ca din 1 mai şi până la finalul lunii iunie să adoptăm Hotărârea de Guvern privind indicatorii şi expropierile, pentru ca în toamnă să avem un contract de execuţie pentru cele două centuri, în aşa fel încât la finalul anului 2023, de Ziua Naţională, aceste proiecte să fie gata". 

Înainte, însă, vor fi realizate trei variante de trasee pentru fiecare din cele două centuri. "Va fi varianta veche (lungă – a cărei valoare este de peste 120 de milioane de euro, n.r.) şi alte două variante, mai scurte, care se estimează că nu vor depăşi 30 - 35 de milioane de euro. Traseul final se va baza pe o analiză multicriterială, care se face în două etape de către CNAIR", au transmis, joi, reprezentanţii CJ Bihor printr-un comunicat. 

"Varianta de ocolire Aleşd Sud" şi "Varianta de ocolire Ştei-Beiuş" au finanţarea asigurată din fonduri europene prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014-2020. Având în vedere că termenul de finalizare a lucrărilor este 2023, cele două proiecte au fost preluate de către Consiliul Judeţean Bihor din gestiunea CNAIR. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
un capos care........
Un capos care tine ca orbul de bata lui asa tine si bolovan la ideile lui. Nu mai pitin adevarat este ca atunci cand se va finaliza autostrada pana la Cluj 80% diin trafica si 100% traficul greu o sa dispara din zona si sub acest aspect este discutabil nivelul finaciar al investitiei. Nu mi se pare OK sa muti drumul doar "doua strazi" mai incolo. Oricum se va face in urmatorii ani "centura" asta o sa ajunga un drum interior, o centura mediana. Sunt multe de discutat si despre participarea lui bolovan la firme active in zona care au si ele interesele(cointerese) lor.
Postat 27 Noiembrie 2020, 12:31 de scortosul
La sfarsitul lui 2023
Toti Alesdenii o sa posteze pe FEISBUC cu noul drum de centura
Postat 27 Noiembrie 2020, 11:23 de Sandu2100
Tupeu de Bolojan !?!
De aproape trei decenii, de când îl știu, Bolojan a crescut exponențial la capitolul tupeu !?! După nivelul tupeismul lui îndelung câștigat, strada Ecaterina Teodoroiu din Oradea este "drum expres" așa că, pe cale de comparație, strada Cartierului Nou din Aleșd poate fi transformată cu ușurință în "centură de cârmit" pe lângă gară !?! Asta e răzbunarea lui ... asupra aleșdanilor care l-au cazat ani și ani, taman într-un bloc de lângă viitoarea ocolitoare !?!
Postat 27 Noiembrie 2020, 09:12 de CrisDumi
Celor din zona Alesdului
Bine va face, voi l-ati crescut asa, las, mincinos, ipocrit!
Postat 27 Noiembrie 2020, 05:04 de pinonel
Bă esti prost?
"Sa nu se mai faca" Cum sa nu se faca mă? In primul rand ca centura nu e neaparat pt cei din Alejd. In al doilea rand e vorba de imaginea nebunului si a judetului. Cei ce vor tranzita zona nu vor da vina pe taranii din Alesd pentru lipsa centurii, ci pe idiotii care au ajuns sa conduca tara si care sunt la fel de nemernici ca cei dinainte.
Postat 27 Noiembrie 2020, 03:20 de oradeanbihor
Stimate Domnule Bolojan
Nimic mai fals! V-am considerat un om cu coloană vertebrală dar din păcate se pare că m-am înșelat! Toți oamenii care au semnat respectiva petiție au știut exact ce semnează și semnăturile au fost strânse nu de cei de la Psd ci de oamenii direct afectați de centura ocolitoare. Chiar dacă nu toți au facultate, studii superioare au înțeles că varianta propusă de către dumneavoastră, respectiv să mutați circulația cu 2 străzi mai încolo, nu rezolvă nimic și este dea dreptul o absurditate să faci o centură ocolitoare care străbate orașul, trei cartiere de locuinte si este plasat la o distanță mai mică de 200 m de blocurile de locuințe din zonă ! Obiectivul propus, respectiv decongestionarea traficului greu nu este atins, doar mutat un picut mai încolo! Vă rugăm respectuos să nu ne implicați și pe noi în jocurile dumneavoastră politice! Mulțumesc!
Postat 26 Noiembrie 2020, 22:54 de Untamed
agenturili straine
Acum pentru orice nu ne convine avem PSD. Dupa exemplul Plavanului din capul satului. In locul "dezinformarilor" si "provocarilor" de pe vremea comunistilor avem "fake news". Ambele se rezolva cu cenzura. Nu e de mirare ca liderii PNL devin paranoici cand incep sa-si creada propriile minciuni. Se vad napaditi din toate partile de PSD si fake news, si cu cat lupta mai abitir, cu atat sunt mai coplesiti. Cap avem, minte ce ne mai trebuie?
Postat 26 Noiembrie 2020, 21:55 de testtest
Stimate domnule Bolojan
Vreau sa va aduc la cunostinta ca nu sunt afectate doar 15 case, atatea reprezinta mai putin de jumatate din str. Octavian Goga, astfel ca nici nu mai vorbesc despre celelalte doua cartiere afectate sau de faptul ca pentru a trece centura trebuiesc demolate case, taiate curtile oamenilor in doua. Referitor la ceea ce ati spus de astfaltarea strazii, cum ar putea pe mine sa ma bucure bucata aia de astfalt pe care va trece cate un TIR la fiecare 5 secunde prin fata usii mele? Iar, informativ, acea petie nu ne-a fost data de alte partide sa o semnam, ba chiar sa stiti ca noi, locatarii afectati, n-am imobilizat (chiar eu insumi am strans o parte din semnaturi) si spre mirarea dumneavoastra, noi -simplii cetateni- daca suntem uniti putem face lucruri mari, asa ca va invitam sa stati de vorba cu acestia 700 -oameni ce nu au fost informati inainte de vot de aceasta varianta printre case a "centurii ocolitoare", cu totii stiind de varianta veche( si intr-adevar eficienta).
Postat 26 Noiembrie 2020, 21:22 de valentinas
ioana-gha
Propun sa nu se mai faca
Postat 26 Noiembrie 2020, 20:12 de Sandu2100
stimate Domnule Bolojan
Domnule Bolojan aveti curajul si mergeti in Alesd in campanie si toti cei 700 de pers care au semnat va vor spune pt ce au semnat....nu desconsiderati oamenii si nu ii luati de prosti si de fraieri....daca se stia de aceasta "centura" inainte de alegerile de primar, cu siguranta nu aveati primar PNL in Alesd, deoarece majoritatea din cei 700 au votat PNL iar primarul dv din alesd a castigat cu diferenta de mai putin de 400 de voturi....si acum regreta toti acesti oameni ca v-au votat! Aveti curajul domnule Bolojan si stati de vorba cu toti cei 700....si sunt mult mai multi care ar fi semnat petitia doar ca cele 700 semnaturi s-au strans doar intr-o zi ....
Postat 26 Noiembrie 2020, 19:50 de ioana-gha
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON