URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2023, 19:10

Victorie de senzație a CSM Oradea în primul meci al finalei cu Cluj, în fața a peste 5.000 de spectatori (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Baschetbaliștii de la CSM CSU Oradea au câștigat duminică seara, într-o manieră spectaculoasă, primul meci al finalei naționale de baschet, desfășurat într-o Oradea Arena arhiplină, cu peste 5.000 de spectatori, marea majoritate a orădenilor purtând tricouri roșii cu inscripții speciale care marchează împlinirea a 20 de ani de la înființarea clubului CSM.

Scorul final al partidei dintre cele două mari rivale din Liga Națională de baschet a fost 79-73, după o confruntare de zile mari, cu emoții, tensiuni, faze de senzație, dar și ratări. 

La partida de duminică au asistat și mai mulți fani clujeni. A fost, de altfel, și o bătălie a suporterilor, dată fiind rivalitatea dintre cele două echipe și scandalul recent de la meciul din Top 10, când sportivul cubanez Karel Guzman a avut o ieșire nervoasă, s-a năpustit asupra jucătorilor adverși, a împins un arbitru și, după ce a fost eliminat, s-a întors în arenă cu o rangă, fiind oprit totuși de un coechipier.

Duminică, în primul meci al luptei pentru titlul de campioană a României, Guzman a fost huiduit de orădeni la aproape fiecare atingere a mingii, în schimb galeria clujeană i-a scandat numele, arătându-și susținerea față de el.


(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Clubul CSM Oradea a făcut din primul meci al finalei un eveniment bogat pentru suporteri, care au fost invitați pe platoul de lângă arenă cu câteva ore înainte de start și așteptați cu jocuri, food truck-uri și muzică.


(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

De asemenea, pe fiecare scaun al Oradea Arena fanii au găsit câte un tricou roșu, inscripționat cu însemnele create pentru aniversarea a 20 de ani de la înființarea clubului orădean.

Imnul național al României a fost interpretat de pe teren de Corul și de Orchestra de suflători din cadrul Filarmonicii Oradea. Cum nu s-au folosit microfoane sau amplificatoare, au fost zone ale sălii în care Imnul nu s-a auzit prea bine.

Înainte de începerea partidei, în momentul prezentării echipei gazdă, CSM a lansat confetti și artificii, toate aceste surprize contribuind din plin la crearea unui show demn de finală.

La meci au asistat mai multe oficialități locale, cum ar fi primarul Oradiei, Florin Birta, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, viceprimărița Antonia Nica, precum și șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan. 

UPDATE: Filmul jocului

Antrenorul Cristian Achim a început jocul cu Kris Richard, Erick Neal, Donatas Tarolis, Bobe Nicolescu şi Mark Ogden, în timp ce tehnicianul clujenilor, Mihai Silvăşan, a respuns cu: Karel Guzman, Emanuel Căţe, Jalen Jones, Leo Meindl şi Patrik Richard.

Oaspeţii au înscris primele puncte, dar CSM CSU a revenit şi a egalat, după care a trecut în avantaj, pentru a-şi adjudeca primul sfert cu scorul de 28-21.

Debutul sfertului II nu a fost tocmai favorabil gazdelor însă, care s-au văzut egalate şi apoi conduse, cu 34-32, după care a urmat revirimentul „roş-albaştrilor”, care au intrat şi în pauza mare în avantaj, cu scorul de 45-42.


(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Sfertul III a fost câştigat clar de clujeni, care au întors situaţia în favoarea lor, după ce în aceste zece minute au reuşit 20 de puncte, faţă de doar 14 ale orădenilor. Ca urmare, în ultima pauză s-a intrat cu scorul de 62-59 pentru U BT.

Ultimele zece minute au fost abordate cu o mai bună determinare de CSM CSU, care a egalat la 68, după care a trecut în avantaj, pe care nu l-au mai cedat până la final.

Clujenii s-au apropiat la 71-70 şi apoi la 75-73, dar ultimele puncte au fost înscrise de formaţia bihoreană, care a câştigat în final cu scorul de 79-73, declanşând fiesta în tribunele sălii polivalente Oradea Arena.


(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

„A fost un prim meci tipic pentru o finală, în care, normal, presiunea a fost un pic pe echipa gazdă, însă consider că publicul ne-a ajutat foarte mult să depăşim aceste momente. Mă bucur foarte tare pentru victorie, dar nu înseamnă absolut nimic, trebuie să rămânem concentraţi, trebuie să reuşim să ne refocusăm pentru meciul 2, mental în primul rând, şi să încercăm să ne recuperăm cât de bine fizic”, a declarat, la finalul partidei, antrenorul echipei orădene, Cristian Achim.


(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Erick Neal, cel mai bun marcator

Principalul marcator al jocului a fost Erick Neal de la CSM CSU Oradea, cu 22 de puncte. El a fost urmat de Joshua Bostic cu 13 puncte, Kris Richard şi Bobe Nicolescu cu câte 11 puncte, Mark Ogden cu 8 puncte, Donatas Tarolis cu 7 puncte. Au mai înscris: Nikola Markovic – 5 puncte şi Stephen Holt cu 2 puncte.


(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

De la U BT Cluj, cel mai eficace a fost Jalen Jones, cu 17 puncte, în timp ce Karel Guzman a înscris 13 puncte, iar Leo Meindl, 10 puncte.


(foto: Szilagyi Lorand / BIHOREANUL)

Meciul al doilea va avea loc marţi, 16 mai, de la ora 18, tot la Oradea Arena. Finala Ligii Naţionale de baschet masculin se dispută după sistemul „cel mai bun din şapte partide”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON