URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2020, 16:56

Viaţa românilor domiciliaţi în Ungaria care lucrează în România, un coşmar: intră în carantină imediat ce trec graniţa, le sunt „ştampilate” casele, iar oficialii maghiari nu-i ajută cu nimic

Viaţa românilor domiciliaţi în Ungaria care lucrează în România, un coşmar: intră în carantină imediat ce trec graniţa, le sunt „ştampilate” casele, iar oficialii maghiari nu-i ajută cu nimic sursa foto: Facebook Transfrontalieri - Határátkelők
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vieţile a sute de bihoreni care şi-au cumpărat case în localităţile de frontieră din Ungaria, dar au continuat să lucreze în Oradea, s-au complicat teribil de marţi dimineaţă, după ce, pentru a ţine sub control criza coronavirusului, ţara vecină şi-a închis graniţele pentru toţi cetăţenii străini, iar cei care se întorc din România, chiar dacă au şi cetăţenia ungară, trebuie să intre în carantină, sub ameninţarea unor amenzi uriaşe şi fără ca vreo autoritate să-i ajute cu cele necesare traiului, nici măcar contracost.

Carantină la întoarcere

După cum se ştie, Ungaria şi-a închis graniţele în noaptea de luni spre marţi pentru toţi cetăţenii străini, doar persoanelor cu cetăţenie ungară permiţându-li-se să intre pe teritoriul ţării vecine, inclusiv celor care au dublă cetăţenie. Potrivit măsurilor luate de autorităţile maghiare, însă, orice persoană venită din străinătate are, de îndată, obligaţia să intre în carantină.

Pentru locuitorii orăşelelor şi satelor de pe frontiera cu România care lucrează la noi în ţară, chiar dacă au ambele cetăţenii, acest lucru înseamnă că pot intra pe teritoriul românesc fără probleme pentru a veni la muncă, dar la întoarcere trebuie să se plaseze în carantină la domiciliu pentru 14 zile.

"Sunt sute de orădeni care şi-au cumpărat case în Artand, Biharkeresztes, Berrettyoujfalu, Told, Mezopeterd, Nagykereki, Vancsod, Bedo şi care lucrează în Oradea, la firme din Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului şi din oraş. Ei au fost liberi să iasă din Ungaria marţi dimineaţă, ca să meargă la muncă, dar după-amiază, când ies de la serviciu şi vor să se întoarcă acasă, vor fi obligaţi să intre în carantină pentru 14 zile. Asta înseamnă că mâine dimineaţă (n.r. – miercuri) nu mai pot să meargă la muncă", a declarat BIHOREANULUI un orădean domiciliat în Artand.

Însemnaţi şi urmăriţi

Potrivit acestuia, fiecare cetăţean ungar care trece graniţa primeşte, la intrare, un autocolant de culoare roşie şi în format mare, pe care scrie avertismentul: "Intrarea interzisă! Aici se află o persoană aflată sub supraveghere epidemiologică. Accesul este permis doar persoanelor autorizate. Persoana aflată sub supraveghere nu poate părăsi locuinţa decât cu permisiunea autorităţilor înainte de expirarea perioadei de izolare".

De asemenea, fiecare cetăţean care vine din străinătate primeşte şi un document pe care scrie că "încălcarea obligaţiilor care revin pe perioada izolării constituie infracţiune pedepsită cu închisoare", dar totodată "încălcarea deciziei atrage şi amendă cuprinsă între 30.000 şi 5 milioane forinţi" (adică echivalentul a 100 până la 15.000 euro). De asemenea, orice cetăţean plasat în carantină primeşte şi un avertisment că "această decizie a fost comunicată Consiliului Local, Căpităniei de Poliţie Hajdu Bihar şi Poliţiei din Berettyoujfalu".

"A venit un poliţist să-i dau o sacoşă"

"În Ungaria nu există diferenţa între autoizolare şi carantină, ca în România. Aici toţi intră în carantină la domiciliu, nu în centre de carantină. Nici testări pentru depistarea unei infectări nu se fac, decât dacă oamenii se simt rău. În acest caz, trebuie să anunţe autorităţile, dar nu există testare preventivă", afirmă un român domiciliat într-una dintre localităţile de frontieră din Ungaria.

Un altul a relatat BIHOREANULUI că se află deja în a cincea zi de carantină şi are probleme cu aprovizionarea cu alimente. "Numai în a doua zi a venit un poliţist să-i dau o sacoşă în care am pus bani şi o listă pentru cumpărături, iar apoi mi le-a adus. În celelalte zile n-a mai venit nimeni. Dacă eu aş ieşi din casă, risc să plătesc până la 15.000 euro amendă. Dacă nu, nu am ce mânca. Când am dat telefon la Primărie mi s-a spus să comand pizza. Aici nu îţi aduce Primăria mâncare", afirmă bărbatul, referindu-se la situaţia din Oradea.

"Nu poţi ieşi nici măcar pentru o pâine"

Problema sutelor de orădeni aflaţi în această situaţie este expusă, de altfel, şi pe grupul de Facebook Transfrontalieri - Határátkelők. "Cetăţenii maghiari care se întorc în Ungaria au obligaţia să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, obligaţie care se aplică şi în cazul românilor cu dublă cetăţenie care domiciliază în localităţi din statul vecin, dar au locurile de muncă în România", a scris pe acest grup o orădeancă. 

"Dacă treceţi în România nu puteţi veni înapoi!!! Doar cetăţenii maghiari, dar 15 zile izolare la domiciliu!! Acum m-am intors înapoi din vamă!!", a scris o altă persoană. Iar aceste mesaje sunt repetate de zeci de ori, de către diferiţi cetăţeni: "Acum am trecut vama. Cine are buletin maghiar poate trece vama înapoi în Ungaria, dar intră automat în carantină la domiciliu 14 zile", "Eu acuma m-am întors, deci pot să treci şi să vii înapoi, doar cu buletin maghiar, dar intri în carantină 14 zile, trebuie să spui unde stai şi vei fi verificat de autorităţile maghiare, problema e că toţi care stau cu tine în casă intră automat şi nu poţi ieşi deloc, nici măcar pentru o pâine".

"Singurii norocoşi dintre sutele de orădeni care locuim în Ungaria sunt cei care şi-au păstrat şi apartamentele din Oradea sau care au unde locui acolo la rude până trece criza cu coronavirusul", spune un român stabilit dincolo de graniţă.

După ce Ungaria şi-a închis graniţele în noaptea de luni spre marţi, marţi dimineaţă şi societatea orădeană de transport în comun, OTL, a anunţat suspendarea curselor de autobuz pe care le asigura zilnic pentru românii navetişti între cele două ţări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
oradeaveche
Nu neapărat toți sunt maghiari, poate sunt vorbitori de maghiară.
Postat 18 Martie 2020, 11:01 de Sandu2100
Erica
Ma indoies. ca nu se aplica carantina in Ungaria, in toate tarile se aplica. Poate mai iesi pe furia dar cu riscuri
Postat 18 Martie 2020, 10:26 de cetateanbihorean
alegeri vs riscuri
@oradeaveche, ai dreptate!
Postat 18 Martie 2020, 08:51 de roger
Sandu
Majoritatea sânt maghiari nu văd cu cresc comunitatea românească. Acum 10-12 ani când s-a întâmplat exodul, satele astea erau pustii. Tentația era asfaltul, apa, canalizarea, gazul și prețul redus. Echivalentul la noi nu exista, multe sate românești încă nu au așa ceva. Eu nu mi-am cumpărat pentru că am știut că nu mă vor trata ca pe ai lor în caz de nevoie, am dovada acum. Invers e cu totul altceva, stat mai generos/naiv ca cel român nu există pe lumea asta.
Postat 18 Martie 2020, 04:54 de oradeaveche
Bravo lor că și-au luat case in Ungaria
Doar așa poate sa crească comunitatea Românească din Ungaria.
Postat 17 Martie 2020, 23:26 de Sandu2100
Nu e adevarat
Locuiesc in Ungaria . Deja nu se aplica carantina. Ar fi ok sa va informati mai bine, inaintea postarii unei stiri
Postat 17 Martie 2020, 21:03 de Erica
Pretul are doua fete
Achizitionarea unei case nu e joaca. Trebuie sa te gandesti de zece ori inainte sa dai banii, pt ca nu-ti cumperi un tricou sau o pereche de pantaloni. Pretul caselor in satele de granita din Ungaria sunt mai mici si decat cele din localitatile din jurul Oradiei. Motivul ? Tinerii din satele unguresti respective au migrat spre orasele unguresti mai mari unde isi gasesc de lucru. E la fel ca si la noi. Au ramas pe loc in majoritate batranii, care la un moment dat vand si ei, plecand la copiii sau nepotii de la oras, ori isi dau obsetescul sfarsit. Cunosc aceasta situatie in detaliu. Pretul a fost tentant, insa, trebuie sa fii constient ca te munti intr-o tara straina si pot sa apara tot felul de situatii, cum se intampla acum.
Postat 17 Martie 2020, 20:11 de 1011010
Pretul caselor
Au ales sa se mute acolo pt ca pretul caselor in satele de granita e mai mic decat in Oradea, iar acum sunt tratati ca atare de autoritatile ungare. Ar fi trebuit sa se gandeasca de doua ori inainte sa faca mutarea asta. Civilizatie superioara si alte minciuni spuse de sovini frustrati, nu-si au acoperire in realitatea cotidiana. Le doresc noroc, pt ca situatia asta poate dura luni de zile.
Postat 17 Martie 2020, 19:32 de 1011010
Asta e.
A fost alegerea lor, că-i ieftin, că-i liniște, că-i civilizație, subit toate astea nu valorează nimic.
Postat 17 Martie 2020, 17:14 de oradeaveche
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON