URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2009, 22:53

Viaţa ca un circ

Viaţa ca un circ ZÂMBICIOASĂ. De fiecare dată când iese în faţa publicului, Alesya (foto) are o regulă de la care nu se abate: zâmbet pe toată faţa. "Când ieşi în manej, nu ai voie să fii trist, datoria ta, ca artist, e să înveseleşti, nu să indispui", explică fata
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când vine vorba de artişti, toată lumea se gândeşte fie la actori, fie la muzicieni. Puţini admit că şi jongleriile, clovneriile şi dresura de circ e tot artă.

Deşi are doar 15 ani, orădeanca Alesya Bulzan ştie prea bine ce înseamnă viaţa de artist-circar, pentru că face parte din trupe de circ de mai bine de opt ani. A umblat prin toată ţara, dar şi în Ungaria, Spania şi Italia. Şi peste tot a dat tot ce a avut mai bun pentru a smulge zâmbete...

Doar prin culise

12 portret.jpgCând avea 4 ani, Alesya (foto) păşea pentru prima oară sub cupola unui circ, ca spectator. Se întâmpla în Oradea, deşi, având un tată care se ocupă cu organizarea de spectacole pentru circuri din străinătate, ar fi putut face acest prim pas oriunde în Europa. "Tata zicea că viaţa de circ nu e una pentru un copil", spune tânăra, amintindu-şi cum se ruga de el s-o ia prin lume şi pe ea. După un an, a dus-o totuşi în Ungaria, la spectacolele circului Barcelona, pe care îl impresaria. "Aşa am început să merg prin turnee şi am prins drag de hulla-hop, jongleriile cu cercuri de plastic. Dar le făceam doar în culise, nu ieşeam în arenă", povesteşte Alesya.

Când a împlinit 7 ani, tatăl a înscris-o la Şcoala de Artă din Budapesta, unde a dovedit că are reale abilităţi la partea de jonglerii, pe care, de altfel, s-a şi axat. Văzând-o pasionată, profesorii îi spuneau mereu ce greutăţi presupune această viaţă, cum va fi mereu plecată, dar n-au reuşit s-o dezarmeze.

Jonglerii cu dans

După încă un an, Alesya a fost căutată de un circ cu o ofertă de colaborare. "Tata nu m-a lăsat să merg, zicând că dacă tot vreau să ies în faţa publicului, să o fac sub ochii lui". Dorinţa i-a fost împlinită în scurt timp, orădeanca făcându-şi debutul în Ungaria, la circul condus de tatăl ei. "N-a fost uşor, eram mică, am avut emoţii, dar m-am descurcat".

Fiind în paralel elevă la Oradea, Alesya urma Şcoala de Artă din Budapesta doar în vacanţe. Cea mai importantă lecţie învăţată acolo a primit-o de la o artistă pensionară, care toată viaţa a lucrat numai la circ. "Mi-a zis că de fiecare dată când ies în manej trebuie să zâmbesc. N-am voie să fiu tristă, indiferent că mă doare ceva sau că sufăr din alte motive. Rolul meu e să înveselesc publicul", mărturiseşte tânăra.

De la aceeaşi profesoară, Alesya a învăţat trucurile hulla-hop-ului, dar şi o altă lecţie: o greşeală în timpul numărului nu e o tragedie. "Dacă nu mă las afectată, reuşesc să termin cu bine show-ul". În acelaşi timp, pentru a se asigura că e cea mai bună, a făcut şi cursuri de balet şi de dans, iar mişcările învăţate le combină cu mânuirea cercurilor, pentru un număr perfect.

A doua din lume

De la debut, Alesya a făcut parte, pe rând, din încă două circuri, tot ungureşti: Europa şi Budapesta. A avut zeci de spectacole, majoritatea în România şi Ungaria. "La noi, am umblat cu circul în toată ţara, nu cred că mai există vreun oraş mare în care să nu fi fost". De asemenea, anul trecut, a avut spectacole şi în Italia şi Spania.

O performanţă a sa e legată tot de Spania, unde, la finele anului trecut, a reprezentat România la un concurs internaţional de acrobaţii. "Au participat tineri din 20 de ţări, în total peste 600 de concurenţi, iar eu am obţinut locul II", se mândreşte adolescenta.

Acum, face parte din trupa circului Budapesta, una din cele mai vechi din Ungaria. Se înţelege foarte bine cu ceilalţi artişti, chit că e mezina trupei. "Tocmai pentru că am doar 15 ani sunt mereu în centrul atenţiei. Iar mie asta îmi place!". Numărul ei constă în aproape 5 minute de jonglerii, pentru care repetă zilnic câte două ore.

Elevă ca oricare

Pe durata anului şcolar, Alesya e o elevă ca oricare alta. Părinţii au învăţat-o că, pe lângă circ, trebuie să-şi pregătească o carieră serioasă şi nu i-au permis niciodată să lipsească de la şcoală, sub nici un motiv. "Circul, ca afacere, nu va mai merge mulţi ani. Când va trebui să am o meserie stabilă, mă îndoiesc că va putea fi circul, pentru că anual are tot mai puţini spectatori", socoteşte fata, acum elevă în clasa a IX-a la Liceul Greco-Catolic din Oradea, la clasa de mate-info.

În secret, şi-ar dori totuşi ca circul să nu moară niciodată. "Şi dacă va exista un singur circ în lume, eu voi face parte din el!", zice Alesya cu hotărâre. Iar zâmbetul ei nu va fi unul prefăcut, ci unul izvorât din faptul că face ce-i place.


ACASĂ E CEL MAI BINE
Poftiţi la circ!

Pentru prima dată de când lucrează la circ, Alesya a avut spectacole în timpul anului şcolar, şi asta pentru că în urmă cu o săptămână circul Budapesta a oprit la Oradea. "Nu se putea să nu ies în manej tocmai la mine acasă. A fost o mare bucurie, mai ales că în public am văzut şi prieteni".

Deşi era programat să rămână la Oradea doar o săptămână, numărul mare de spectatori a prelungit şederea circului pentru încă şapte zile. Astfel, toată săptămâna, de la ora 18, în parcarea Lotus Center, orădenii sunt poftiţi la circ, preţul unui bilet fiind de 10 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pozele:D
pentru scuzati :D
Postat 06 Martie 2010, 22:12 de alesya:)
pozele:D
va multumesc foarte mult pe articol !!! fotografu de mi-ar putea trimite si celalalte poze facute in timpu numarului i-as fii foarte rucunoscatoare!!!! VA PUUP PE TOTI!! ;;) SALUT ADRIANA:)[e-mail:sweety_bia_girl94@yahoo.com pozele:D]
Postat 06 Martie 2010, 22:11 de alesya:)
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON