URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 13 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Iunie 2024, 08:00

Vară americană: Elevă din Oradea admisă la școala de vară a uneia dintre cele mai tari universități din SUA 

Vară americană: Elevă din Oradea admisă la școala de vară a uneia dintre cele mai tari universități din SUA  AMERICA, VIN! Iasmina Mohuț (foto) va porni săptămâna aceasta în prima ei călătorie spre America, dar speră că nu va fi și ultima. Admisă la școala de vară a prestigioasei Universități Harvard (medalion), orădeanca trage nădejde că acest lucru o va ajuta să fie acceptată ca studentă la New York University
Vară americană: Elevă din Oradea admisă la școala de vară a uneia dintre cele mai tari universități din SUA  foto: Harvard University
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ambițioasă și dornică să devină cea mai bună versiune a ei, Iasmina Mohuț va învăța vara aceasta în una dintre cele mai prestigioase universități din lume. După un proces de selecție riguros, adolescenta din Oradea a fost acceptată la o școală de vară a Universității Harvard dedicată liceenilor. 

Iasmina speră că va fi doar prima ei experiență americană și că de anul viitor va studia în SUA, susținând deja și examenul de bacalaureat obligatoriu dincolo de Ocean. „Aș vrea să produc o schimbare în România, dar întâi trebuie să mă schimb pe mine”, explică tânăra motivul pentru care vrea să studieze în SUA.

„Eco chic”

Iasmina (17 ani) va începe, la toamnă, ultimul an de liceu la Colegiul Național Iosif Vulcan, specializarea Pedagogie, dar nu crede că va ajunge la catedră. „Îmi place educația, dar nu vreau să fiu profesoară, ci să încerc să schimb ceva în educație”, spune adolescenta, care a ales specializarea din liceu influențată și de cariera mamei ei, educatoare în Oradea. 

O preocupă, însă, educația de mediu și, îndeosebi, problemele pe care le cauzează industria modei. Fenomenul „fast fashion”, altfel spus „consumul” rapid al pieselor vestimentare, este o problemă despre care se discută în multe țări occidentale, mai puțin în România. Tânăra are un cont de Instagram menit să contribuie la creșterea durabilității modei și să furnizeze resursele necesare pentru impulsionarea schimbărilor: „Eco Chic in Pink”. 

„Am postări săptămânale documentate pe teme de sustenabilitate. De exemplu, de ce să evităm un tricou cu 50 lei din H&M și mai bine să luăm unul cu 150 lei făcut în România”, zice adolescenta, cu referire la amprenta de carbon lăsată de hainele plimbate prin lume.

Iasmina se axează pe sfaturi pentru tineri ca ea, înțelegându-le dorința de a purta piese vestimentare la modă. „Și eu sunt fană Zara, dar prefer să cumpăr produsele de pe Vinted, o platformă unde oamenii vând haine pe care nu le mai poartă, descurajând achiziția de haine noi”.

3 din 4

Interesată de propria dezvoltare, Iasmina a decis să nu-și piardă vara lenevind. „Am aplicat la patru școli de vară din America și am fost acceptată la trei”, spune ea, cu justificată mândrie. 

A fost invitată să participe la o școală de vară organizată de prestigiosul ziar New York Times pe tematica jurnalismului de fashion, la un program de business al Universității din Pennsylvania și la o școală de vară pe teme de economie la Harvard, cea mai veche universitate din SUA, poziționată pe primele locuri în orice clasament mondial. A optat pentru aceasta, considerând-o, pe bună dreptate, o ocazie rară.

Părinții nu doar că au încurajat-o, ci îi și plătesc taxa de participare, care se ridică la 5.000 dolari. În America, sistemul academic diferă mult de cel din România: marile universități sunt private, nu au programe și specializări fără taxă, ci cel mult oferă burse. „Aș fi putut să încerc să depun o solicitare pentru bursă, dar părinții mei au zis că mă ajută ei”, spune Iasmina, recunoscătoare că familia investește în ea. 

Experiența de studentă

Timp de două săptămâni, între 24 iunie și 5 iulie, orădeanca va participa zilnic la cursuri, alături de liceeni din America și din alte țări ale lumii, programul fiind dedicat exclusiv elevilor. Câți vor fi, Iasmina nu știe încă, dar cel mai probabil câteva sute.

„Vom trăi ca studenții: vom dormi în căminele din campus, vom avea colegi de cameră, vom mânca la cantină, vom merge la cursurile pe care ni le vom alege”, spune Iasmina, entuziasmată de experiența care urmează. Firește, are și emoții, pentru că va călători pentru întâia oară singură și, mai ales, va merge pentru prima dată în America.

Pentru a ajunge la școala de vară de la Harvard, Iasmina a trebuit să scrie patru eseuri pe teme diferite, cum ar fi influența inteligenței artificiale în viața oamenilor ori cum își petrece un weekend în care nu are nimic de făcut, și să prezinte o certificare de cunoaștere a limbii engleze, o recomandare de la un profesor, un registru al notelor obținute la școală și dovada că a participat la măcar trei activități extrașcolare. Pe toate le-a îndeplinit ușor, pentru că se pregătește de peste un an pentru înscrierea la o universitate de peste Ocean și cunoaște cerințele de acolo.

Bac ca în America

Orădeanca visează ca de anul viitor să studieze la New York University, o instituție apreciată de tinerii creativi pentru că le dă ocazia să aleagă ce vor să învețe. „De regulă, la o universitate americană îți alegi cursurile pentru primii doi ani, apoi ai un parcurs fix. La NYU îți alegi singur cursurile în toți anii de studiu. Au un program în care tu îți definești specializarea și ești ghidat ce să studiezi, dar alegerea este a ta. Eu vreau să studiez Fashion sustainability”, spune Iasmina. Adică sustenabilitatea în industria modei.

Pentru acest vis, a obținut deja certificarea Cambridge IELTS, care îi atestă cunoștințele de engleză la nivel academic, iar recent a susținut și „bacalaureatul american” (SAT - Standardized Achievement Test), o testare obligatorie pentru viitorii studenți din SUA, organizată și în România special pentru tinerii care vor să învețe în facultățile americane.

„Este un test cu două module, unde primești un scor de până la 1.600, în funcție de care poți aplica la anumite universități”, zice Iasmina. Pentru Harvard este necesar un punctaj de minimum 1.550, iar la NYU de minimum 1.480. Încă nu a primit rezultatele, dar este încrezătoare, bacalaureatul american fiind mai mult un test de raționament și aptitudini decât unul de cunoștințe, motiv pentru care poate fi promovat fără probleme și de elevi care nu au învățat în licee din America.

De ce vrea să plece?

Iasmina își dorește să învețe în SUA din mai multe motive: are o pasiune pentru engleză, e curioasă să descopere „țara tuturor posibilităților” și nu ascunde că școala românească i-a provocat dezamăgiri. 

„Cred că are un standard depășit de epoca în care suntem. Nu vreau debandadă, mi se pare normal să învățăm matematică, română, dar în acest an școlar eu am avut 24 de materii! Și în același timp n-am învățat politică, deși mi-aș fi dorit să înțeleg cum funcționează, mai ales că voi avea drept de vot, și n-am învățat nici cum să am un stil de viață sănătos”, spune tânăra.

La finalul verii, adolescenta va împlini 18 ani, așa că la alegerile prezidențiale și parlamentare va putea vota. Zice, însă, că va trebui să se documenteze serios înainte, ca să înțeleagă cine îi merită votul. „Mi se pare că și la alegerile locale foarte mulți oameni s-au dus nedocumentați”, zice tânăra.

Vrea să revină în România

Iasmina nu învinuiește profesorii, ci crede că sistemul de educație este greșit construit. „Nu văd cu ce voi fi mai bună pentru că tocesc comentarii pentru Bac”. Nici facultățile românești nu le vede cu ochi prea buni: „Mi se pare că nu au evoluat, sunt la fel ca acum 20 de ani, când a fost mami studentă. Profesorii spun că folosesc tehnologia, dar tehnologia nu înseamnă un Power Point”.

Dacă își va îndeplini visul de a studia în America, crede că se va întoarce în România, chiar dacă nu imediat după absolvire. „Aș vrea să produc o schimbare aici, dar întâi trebuie să mă schimb pe mine acolo, ca să știu ce să aduc acasă. Și nu cred că patru ani de școală vor fi suficienți, voi avea nevoie și de experiență la un job”, zice tânăra, dovedind maturitate. Pentru ea, visul american se contopește cu cel românesc...


UNDE PLEACĂ TINERII?
O universitate din Italia, preferata elevilor

Circa 36.000 de români studiază la universități din afara țării, cei mai mulți preferând universități din Europa, pentru că sunt mai accesibile la admitere, le sunt recunoscute diplomele de studii, dar se află și mai aproape de casă.

De când se pregătește pentru admiterea la NYU, Iasmina Mohuț a cunoscut mai mulți elevi din Oradea și din țară, care vor să studieze „afară”, majoritatea în universități europene. Bocconi din Italia este preferata lor, pentru că seamănă cu școlile americane, dar fără a fi la așa mare depărtare. Înainte de Brexit, primele opțiuni erau universitățile din Marea Britanie.

Pentru America optează mai puțini tineri români, date fiind costurile, concurența și distanța. „N-am mai întâlnit niciun elev de vârsta mea din Oradea care să meargă în acest an la școala de vară Harvard sau la o altă universitate din America”, zice Iasmina.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De ce nu vorbiți despre absolvenții orădeni ...
... ai unor cursuri (vară/iarnă) de la Harvard (pe specialități). Știați că tribul birtinezilor a dat afară din sistemul public doi astfel de absolvenți și unul care s-a pitit și apoi s-a pensionat? De ce i-a dat afară din sistemul administrativ știți? Pentru că erau atât de calificați încât Bolojan "traducea" doar câteva cuvinte în câteva fraze spuse de aceștia. Proștii au preluat puterea, fiind mulți și solidari.
Postat 20 Iunie 2024, 10:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON