URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2023, 14:15

Val de viroze în Bihor: Peste 3.000 de îmbolnăviri într-o săptămână. „Nu sunt probleme cu medicamentele”, spune DSP

Val de viroze în Bihor: Peste 3.000 de îmbolnăviri într-o săptămână. „Nu sunt probleme cu medicamentele”, spune DSP (sursa foto: pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valul de viroze care a lovit din plin în cursul lunii decembrie dă semne de ușoară domolire, arată cele mai recente date centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Cu toate acestea, în județ s-au înregistrat cu o treime mai multe infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și aproape de două ori mai multe pneumonii decât în aceeași perioadă a sezonului trecut.

Mai multe decât iarna trecută

După centralizarea datelor înregistrate atât în spitale, cât și în cabinetele medicilor de familie, pentru săptămâna 27 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, Direcția de Sănătate Publică Bihor a constatat o ușoară scădere a numărului de viroze, comparativ cu săptămâna precedentă, 20 – 27 decembrie, a anului trecut.

„În ultima săptămână s-au înregistrat 3.197 infecții acute ale căilor respiratorii superioare, față de 3.945 în săptămâna anterioară. Așadar, se vede o scădere, dar comparativ cu intervalul 27 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022, când au fost 2.836 cazuri, numărul IACRS este foarte mare”, a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

De asemenea, virulența cazurilor pare să fie mai mare în acest sezon: dintre cele 3.197 cazuri din ultima săptămână, 24 au necesitat internarea bolnavilor, spre comparație cu 17 din 3.945 cazuri cu o săptămână înainte și cu 13 în săptămâna 27 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022.

Cu spitalizare

Tendința este una descrescătoare și în ce privește pneumoniile. Potrivit datelor centralizate de DSP Bihor, în săptămâna 27 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023 au fost înregistrate 859 pneumonii, mai puține decât în săptămâna anterioară (când au fost consemnate 1.040 pneumonii), dar de asemenea mult peste aceeași perioadă a anului anterior (în intervalul 27 decembrie 2021 – 3 ianuarie 2022 fiind înregistrate doar 593 pneumonii).

Și în privința pneumoniilor, însă, există o gravitate sporită: în ultima săptămână, din cele 859 persoane cu pneumonii, 169 au trebuit internate în spitale, în săptămâna anterioară având nevoie de spitalizare 159 de persoane din 1.040 bolnave, iar în aceeași perioadă din urmă cu un an din 593 doar 57 au necesitat spitalizare.

În ce privește gripele, așa cum BIHOREANUL a mai scris, în acest sezon s-a înregistrat în județ un singur caz confirmat, dar miercuri dimineață erau 20 de cazuri suspecte, pentru care se așteptau rezultate de confirmare sau infirmare din partea Institutului Cantacuzino.

Nurofen, nu peste tot

Pe de altă parte, la solicitarea BIHOREANULUI, directorul executiv al DSP Bihor a afirmat că spitalele din județ nu au probleme cu stocurile de medicamente pentru tratarea pacienților afectați de viroze și internați. „Din fericire, nu există probleme cu medicamentele, niciun spital nu a raportat probleme din acest punct de vedere”, a spus dr. Daniela Rahotă.

În farmaciile din județ, însă, există probleme de aprovizionare cu Nurofenul, un medicament antiinflamator (combate infecția), analgezic (reduce durerile) și antipiretic (scade febra), care nu se găsește în toate unitățile în orice moment. În schimb, se găsesc alte medicamente similare, cu aceleași substanțe active, sub alte denumiri comerciale internaționale (DCI).

Lista medicamentelor disponibile în farmacii

Ministerul Sănătății a dat publicității marți o listă cu medicamentele (DCI – denumiri comerciale internaționale) disponibile în farmacii din gama de antiinflamatoare, analgezice și antipiretice.

Substanța activă IBUPROFEN: Adagin, Advil, Algin, Biofen, Brufen, Buprofess, Calmolin Arena, Ibalgin, Ibufen, Ubucalmin, Ibuprofen (diverse prezentări), Inflanor, Larofen, MIG, Nurofen, Paduden, Reuprofen, Rupalyn, Rupan.

Substanța activă PARACETAMOL: Bioflu, Defebryl, Fervex, Grippostad, Paracetamol, Paramol, Prosinus, Sanador.

Substanța activă OSELTAMIVIR (antivirale pentru gripă): Ebilfumin, Segosana (în diverse prezentări).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON