URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2021, 11:24

Urmează în Oradea... Concerte sub clar de lună, spectacole de teatru şi o nouă ediţie a Street Food Festival, în luna iulie

Urmează în Oradea... Concerte sub clar de lună, spectacole de teatru şi o nouă ediţie a Street Food Festival, în luna iulie CU POFTĂ. Probabil cel mai savuros eveniment din agenda Oradiei, Street Food Festival, va avea o nouă ediţie, după o pauză de doi ani, în perioada 22-25 iulie în Cetate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În această vară, evenimentele nu intră în vacanţă. La imboldul noii conduceri a Consiliului Judeţean Bihor, instituţiile de cultură din subordine au lansat stagiuni estivale, astfel că orădenii nu sunt nevoiţi să se despartă nici măcar temporar de spectacole de teatru şi de concerte semnate de artiştii locali. 

În paralel, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune pregăteşte câteva dintre evenimentele preferate ale locuitorilor urbei, între care Street Food Festival şi European Music Open. 

Spectacolele din Orăşel

Teatrul Regina Maria, care a ţinut şi în 2020 spectacole de vară, are o agendă plină pentru luna iulie. În seara de 10 a lunii, în Sala Mare, actorii trupei Iosif Vulcan vor juca pentru prima oară spectacolul "Nişte zile ciudate", pentru adolescenţi, al cărui scenariu a fost scris tocmai pornind de la provocările vârstei, descrise de tineri orădeni. 

Pe 16 iulie, în Orăşelul Copiilor, aceeaşi trupă va prezenta spectacolul "Ursul şi Cerere în căsătorie" (de A.P. Cehov, regia: Petre Panait), iar pe 17 iulie tot acolo se va ţine un spectacol de improvizaţie numit "Show cu ImProductivii". 

Trupa de copii Arcadia a pregătit chiar o premieră pentru luna aceasta. Este vorba despre spectacolul "Băieţelul care se putea muşca de nas", după un text de Alex Moldovan, care va avea prima reprezentaţie pe 9 iulie, la Orăşelul Copiilor, dar va putea fi văzut şi pe 10, respectiv 13 iulie. Din programul lunii mai fac parte şi "1+1=1" (în 18 iulie), "Cenuşăreasa" (25 iulie) şi "MateMagica" (30 iulie). 

Danţuri de seară

Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, din subordinea Teatrului, a programat pentru prima oară în ultimii ani mai multe evenimente estivale, cu cântece şi dansuri, nu doar pentru orădeni, ci susţinute şi la Beiuş sau în Băile Felix. Este vorba despre spectacole ca "Bihorenii când s-adună" şi "Cântec şi joc din străbuni". Totodată, în Oradea vor organiza "seri bihorene" la restaurantul Ciuperca. Evenimentele sunt cu bilete, acestea putând fi cumpărate de la agenţia Teatrului Regina Maria şi de pe eventim.ro. 

Şi Teatrul Szigligeti le-a pregătit spectatorilor mai multe reprezentaţii de vară, în sală sau în aer liber, inclusiv în amfiteatrul Cetăţii. Între acestea se numără "Copacul care se înălţa la cer" (10 iulie), "Undeva în Europa" (17 iulie) şi "Salcâm în floare" (28 şi 31 iulie). Programul complet poate fi văzut pe site-ul szigligeti.ro, iar biletele sunt disponibile pe biletmaster.ro. 

"Desfătări sonore"

În această vară, orădenii sunt invitaţi la întâlniri sub clar de lună cu muzică simfonică şi artă lirică. În cadrul proiectului "Initio 2021", noul manager al Filarmonicii, Carmen Rus, alături de colegii ei, anunţă o serie de concerte în fortăreaţa orădeană, urmând să fie mutate în sala Enescu-Bartók doar în caz de vreme rea. "Acest proiect se declină asemenea unui nou început, reprezentând o iniţiere a publicului larg în tărâmul magnific al artei lirice. Dorim ca prin acest demers să răspândim peste frumosul nostru oraş Art Nouveau miresmele tari ale muzicii de calitate, ale desfătărilor sonore de care avem atâta nevoie", îl descriu organizatorii.

Ce urmează? Concert Ravel & Dvorak, în dublă reprezentaţie pe 8 şi 9 iulie, concert "Carmina Burana" de Carl Orff, sub bagheta cunoscutului Tiberiu Soare, dirijor român care a condus orchestre ca Royal Philharmonic şi London Philharmonic (15 şi 16 iulie), "Ceaikovski Unlimited" în serile de 22 şi 23 iulie, "Classic Evergreen" (6 şi 7 august), concert vocal-simfonic "The Armed Man" de Karl Jenkins (13 şi 14 august) şi "Dansuri maghiare" de Johannes Brahms (19 şi 20 august), sub bagheta dirijorului permanent al Filarmonicii, Romeo Rîmbu. 

Din nou la festival

Şi APTOR organizează sau este parteneră în găzduirea unor evenimente interesante pe parcursul verii. După târgul de carte "Gaudeamus" (7-11 iulie, Piaţa Unirii), în agendă urmează o nouă ediţie a Street Food Festival (organizat în mai multe oraşe de firma Why Not), care aduna odinioară mii de orădeni dornici să încerce mâncăruri gustoase şi diferite. Street Food 2021 se va ţine în Cetate, în perioada 22-25 iulie. 

Programul lunii august include Zilele Culturii Maghiare (20-22 august), ce cuprind o nouă ediţie a "Carnavalului florilor", cu parada carelor alegorice. Pe finalul verii, orădenii vor fi invitaţi şi la European Music Open (23-29 august), cu concerte, spectacole de balet şi colocvii, selectate de tenorul orădean Alexandru Badea. 
Organizatorii locali ar putea adăuga din mers şi alte evenimente în agenda unei veri care, din fericire, nu seamănă cu cea de mai an...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pai
foarte bine. Vad ca artistii nostri incep sa dea nas mai des cu publicul local. Daca o tin tot asa s-ar putea trezi ca au tot timpul de lucru si ca nu-i va mai deranja restructurarea. Cine stie, poate la prima renegociere a salariului poate chiar vor primi mariri si bonusuri daca pot arata o sumedenie de inregistrari cu oameni care le apreciaza munca. Cu siguranta i-i vom sustine si noi mai cu verva daca ies prin oras si apucam sa-i vedem, sa-i cunoastem. Hai succes!
Postat 07 Iulie 2021, 16:51 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON