URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2011, 17:01

Universitatea şi-a redus numărul de facultăţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma recomandării pe care ARACIS a făcut-o Universităţii din Oradea în luna martie, conducerea instituţiei a decis să reducă 16 funcţii de conducere de la cele 18 facultăţi existente în prezent, prin comasarea acestora. Noutăţile au fost făcute publice miercuri, de către rectorul Cornel Antal, într-o conferinţă de presă, în care rectorul a spus că vor rămâne fără funcţiile ocupate în prezent şi 13 şefi de catedre.

Astfel, de îndată ce propunerile universităţii orădene vor fi aprobate de Ministerul Educaţiei, Facultatea de Muzică va fi înglobată în cea de Arte. Fostele facultăţi de Energetică şi Textile şi Pielărie se vor uni în Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Idustrial, urmând să aibă în plus şi un departament nou de inginerie şi management industrial în textile.

Facultatea de Sport va fi comasată cu departamentul de Geografie şi Turism al Facultăţii de Istorie, care, la rândul ei se va transforma. Concret, aceasta se va uni cu Facultatea de Ştiinţe Politice şi va deveni "Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării".

Antal susţine că în urma comasării celor 60 de catedre vor rezulta 47 de departamente. "Restructurarea este un pas important pentru că finanţarea de la Ministerul Educaţiei ţine cont de numărul de funcţii de conducere raportat la numărul total de posturi", a declarat rectorul.

Celor 16 cadre didactice care îşi vor pierde posturile de conducere li se vor alătura alte 19, foştii secretari ştiinţifici urmând şi ei să rămână fără funcţii ca urmare a aplicării noii Legi a Educaţiei.

În total, în Universitatea din Oradea vor fi desfiinţate 35 de funcţii de conducere, instituţia economisind aproximativ 38.500 de lei lunar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@cititor
Cei care ”cunosc” problemele se pierd in polemici inutile. Intrebarea care isi cauta inca raspuns este: ce a stat la baza aceastei restructurari si care este eficienta preconizata? Idem pt elaborarea atat de ”sofisticata” a departamentelor care nu aduc nimic nou ...
Postat 26 Iulie 2011, 23:36 de Simona B.
Nu vorbi fara sa stii !
Este prea complicat pentru mintea ei, mai ales ca se da din afara sistemului. Nu stiu pentru ce se baga unde habar nu are. De buna seama ca au ajuns uni sa critice si vremea buna de afara.
Postat 26 Iulie 2011, 21:59 de cititor
@lili
Lista IC6 din 2009 este nerelevanta din doua motive. Tarca a calculat raportul dupa declaratiile facultatilor, nu dupa datele reale, ramase in fisierul unic pe universitate (purificate de cei de la Cncsis). Parca declaratiile pt 2010 au fos disponibile pe uoradea = exact ce s-a gresit la fiecare facultate... In alta ordine de idei, porcariile de tip B, B+, participari la conferinte, etc. nu se mai puncteaza de Cncs si de Minister. Evaluarea se va face pe baza a trei litere >>>ISI<<< si scor de influenta, exact ca la proiecte PN II ! Gata cu impostura!
Postat 26 Iulie 2011, 21:41 de sorbonel
@lili
Nu ai habar de subiect. Lasa pe cei care cunosc problemele sa vb. Sunt lucruri prea importante.
Postat 26 Iulie 2011, 18:51 de cunoscator
@@igri
tabelul e pe igri. ro
Postat 26 Iulie 2011, 16:41 de Igri
@@igri
vrei sa spui singura facultate care are oameni capabili de a plagia :)) uite tabelul , IGRI are 165 de puncte in timp ce Facultatea de Stiinte 121.. e o diferenta..
Postat 26 Iulie 2011, 16:40 de Igri
@igri
Cate ISI-ri are IGRI? IETI? Energitica? Ce scor au? Nici nu se compara cu Stiinte. Singura facultate care are oameni capabili de a publica.
Postat 26 Iulie 2011, 11:26 de @igri
@ sorbona
Facultatea de Stiinte singura facultate cu activitate de cercetare?? dupa cum observ e pe locul 4, dupa IETI sau Energetica si pe primul loc e Facultatea de Istorie, Geografie si Relatii Internationale..
Postat 26 Iulie 2011, 09:29 de Igri
Bine ca ati aflat unde va situati!
Daca Sorbonica nu exista fara Facultatea de Stiinte, ce rost mai au toate celelalte facultati? Probabil ca trebuiesc desfiintate toate! Ce va mai ascundeti dupa deget?
Postat 25 Iulie 2011, 13:35 de lili
@lili
Ca fara Facultatea de Stiinte n-ar mai exista Universitate la Oradea. Este singura facultate cu activitate de cercetare. Daca UO prinde categoria a 2-a in evaluarea lui Funeraru, prinde din cauza celor de la Stiinte.
Postat 25 Iulie 2011, 00:51 de sorbona
@oradean
....Dar Facultatea de Stiinte de ce nu a desfintat-o? Ca are studenti cat cea de teologie, dar profesori de trei ori mai multi.
Postat 22 Iulie 2011, 12:44 de lili
economie
e penibil rectorul asta al vostru! am asteptat toti ”cu sufletul la gura” mult trimbitata restructurare a sorbonicii, aducerea ei intr-o forma flexibila, functionala. cind colo fisss...In loc de maxim 8 au ramas 15 facultati, cea de teologie (!) la nivelul unui departament si ca numar de cadre didactice si ca numar de studenti. Economia financiara cu care se lauda era depasita daca-l dadea pe Filip afara pentru plagiat, absenteism, ”atitudine necolegiala” -numai citeva motive...
Postat 21 Iulie 2011, 09:08 de oradean
spoiala ?
Ptiu sa nu-l deochi pe Georgel! Mare economie! Ce inseamna procentual cei 38.500 (pe luna sau pe an?) Ce-ar fi sa mai scada numarul de PROFESORI universitari incompetenti, fara activitate stiintifica, de secretare cu studii superioare care nu stiu folosi cratima, de nepoti si nepoate? Acolo s-ar vedea adevarata economie si dorinta reala de restructurare.
Postat 20 Iulie 2011, 18:06 de gojdistu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON