URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2022, 11:05

Universitatea din Oradea și-a premiat profesorii care au dreptul de a coordona doctoranzi. Cine sunt ei (FOTO)

Universitatea din Oradea și-a premiat profesorii care au dreptul de a coordona doctoranzi. Cine sunt ei (FOTO) foto: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul celei de-a XXXII-a ediții a Săptămânii Științifice, Universitatea din Oradea îi celebrează pe profesorii care, în ultimii cinci ani, au obținut abilitarea de a coordona cercetări doctorale.

Lista cuprinde 49 de nume, inclusiv pe cel al ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Cercetarea de excelență

Evenimentul festiv a avut loc joi, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității, după cum informează un comunicat al instituției academice.

Rectorul Constantin Bungău a explicat, în fața audienței, că la edițiile anterioare ale „Săptămânii științifice” au fost premiate cadrele didactice cu rezultate foarte bune în domeniile lor de activitate și a adăugat că, de această dată, conducerea universității a decis să-i onoreze pe profesorii „de care depinde, într-o bună măsură, viitorul cercetării la nivel academic din Oradea”.

La rândul său, prorectorul Sanda Filip a evidențiat faptul că festivitatea este „un eveniment dedicat promovării cercetării de excelență și subliniază preocuparea tuturor membrilor comunității noastre academice pentru acest domeniu de activitate”.

„Sunt în joc 10 milioane de euro”

Bungău le-a reamintit celor prezenți că, în urmă cu 32 de ani, Institutul orădean căpăta rang de universitate, acest eveniment fiind marcat, an de an, prin seria de evenimente dedicate cercetării științifice. „Sunteți cei care duceți după dumneavoastră cercetarea în domeniile pe care le reprezentați. Trebuie să formați tineri care, la rândul lor, să contribuie la dezvoltarea cercetării științifice la Universitatea din Oradea”, a spus rectorul.

El a subliniat că administrația pe care o conduce face eforturi să obțină sume cât mai consistente pentru cercetare, susține publicații științifice relevante și încearcă să aloce bani, din bugetul propriu, pentru dezvoltarea acestui domeniu.

Rectorul a anunțat și că instituția s-a înscris într-o alianță europeană a universităților care își propun să atragă sume cât mai mari de bani pentru activitățile de cercetare. „Sunt în joc 10 milioane de euro”, a precizat Bungău, spunându-le colegilor săi: „Dumneavoastră sunteți vectorii de relaționare ai Universității din Oradea cu universitățile partenere din acest proiect”.

Tot mai multe domenii de doctorat

Universitatea din Oradea are 16 domenii de cercetare doctorală acreditate, cu nouă mai multe decât în urmă cu 8 ani, după cum a spus Bungău. Rectorul i-a îndemnat pe colegii săi să înființeze noi domenii.

„Acum cinci ani am premiat 17 colegi care obținuseră abilitarea de a conduce doctorate, astăzi premiem 47. Vă felicit și vreau să vă spun că sunt foarte mândru de asta”, a mai spus rectorul.

„Vivat, floreat, crescat!”, a exclamat cancelarul general al Senatului Universității din Oradea, Ioan Țarcă. „Mă bucur să pot exprima mulțumirea mea în ceea ce privește activitatea de cercetare pe care o desfășurați. Continuați, pentru a-i pregăti pe tinerii din generațiile care urmează și care vă consideră exemple”, a spus el.

Prorectorul Filip a mai spus că Universitatea și-a propus să intre în clubul select al universităților antreprenoriale și inovatoare. „Parcurile științifice, moderne, dedicate cercetării și inovării, care vor apărea la Oradea, datorită susținerii pe care o primim din partea Consiliului Județean și a Primăriei Oradea, vor transforma activitatea Universității într-un mod fundamental”, a spus Sanda Filip.

Cea mai tânără abilitată are 36 de ani

Bungău și Țarcă au înmânat personal cadrelor didactice prezente în sală diplomele care certifică aprecierea acordată de Universitatea din Oradea pentru performanțele obținute în domeniul cercetării.

Printre cei premiați s-a numărat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a obținut dreptul de a coordona lucrări de doctorat în domeniul Finanțelor. Din cauza agendei ministeriale, Boloș nu a putut să participe la eveniment.

La numai 36 de ani, conferențiarul Ramona Simuț, specializată în Administrarea Afacerilor, este cel mai tânăr cadru universitar orădean care are abilitarea de a conduce doctorate. Decanul de vârstă al celor premiați a fost profesorul și preotul ortodox Dumitru Megheșan, în vârstă de 67 de ani.

Lista profesorilor abilitați între anii 2017 și 2021, la Universitatea din Oradea:

Prof. dr. habil. Alina Bădulescu - Administrarea afacerilor

Prof. dr. habil Daniel Bădulescu - Administrarea afacerilor

Prof. dr. habil. Olimpia Ban - Administrarea afacerilor

Conf. dr. habil. Dorin Bâc - Administrarea afacerilor

Conf. dr. habil. Ramona Simuț - Administrarea afacerilor

Prof. dr. habil. Nicu Cornel Sabău – Agronomie

Prof. dr. habil. Diana Cupșa – Biologie

Prof. dr. ing. habil. Daniela Elena Popescu - Calculatoare și Tehonologia informației

Prof. dr. habil. Victoria Bogdan – Contabilitate

Prof. dr. ing. habil. Marcela Prada – Construcții, Cadastru și Arhitectură

Prof. dr. habil. Adriana Giurgiu - Economie și Afaceri internaționale

Prof. dr. habil. Georgeta Șerban - Farmacie

Prof. dr. habil. Eleonora Marian - Farmacie

Prof. dr. Annamaria Pallag - Farmacie

Prof. dr. habil Mirela Țiț - Farmacie

Prof. dr. habil. Tunde Jurca - Farmacie

Conf. dr. habil. Nemeth Tiberiu Sebastian - Farmacie

Conf. dr. habil. Bănică Florin - Farmacie

Conf. dr. habil. Sorin Borza - Filosofie

Prof. dr. habil. Diana Sabău Popa - Finanțe

Prof. dr. habil. Marcel Boloș - Finanțe

Prof. dr. habil. Loredana Marcu - Fizică

Prof. dr. habil. Mircea Ioan Gordan - Inginerie electrică

Prof. dr. habil. Francisc Ioan Hathazi - Inginerie electrică

Prof. dr. ing. habil. Cristian Grava - Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale

Conf. dr. habil. Petru Adrian Pop - Inginerie industrial

Lect. dr. habil. Sorin Nistor – inginerie geodezică

Prof. dr. habil. Madela Abrudan  - Management

Prof. dr. habil. Mircea Balaj - Matematică

Conf. dr. habil. Georgia Oros - Matematică

Conf. dr. habil. Katalin Babeș - Medicină

Prof. dr. habil. Camelia Buhaș - Medicină

Prof. dr. habil. Lucia Daina - Medicină

Prof. dr. Habil. Mihai Juncar - Medicină

Prof. dr. habil. Mariana Mureșan - Medicină

Prof. dr. habil. Ovidiu Laurean Pop - Medicină

Prof. dr. habil. Ovidiu Frățilă - Medicină

Prof. dr. habil. Claudia Jurcă - Medicină

Prof. dr. habil. Dana Zaha - Medicină

Prof. dr. habil. Aurel George Mohan - Medicină

Prof. dr. habil. Cristian Rațiu - Medicină dentară

Prof. dr. habil. Anca Porumb - Medicină dentară

Prof. dr. habil. Ligia Vaida - Medicină dentară

Prof. dr. habil. Mirela Țârc - Muzică

Prof. dr. habil. Adrian Ioan Timofte - Silvicultură

Conf. dr. habil. Claudia Bacter - Sociologie

Conf. dr. habil. Miron Erdei - Teologie

Prof. dr. habil. Marius Țepele - Teologie

Prof. dr. habil. Dumitru Megheșan (pensionar) - Teologie

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON