URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2023, 15:11

Universitatea din Oradea, într-o alianță europeană. Va dezvolta programe de studii în comun cu alte universități din Europa

Universitatea din Oradea, într-o alianță europeană. Va dezvolta programe de studii în comun cu alte universități din Europa Ceremonia pentru lansarea alianței EU Green a fost găzduită de Universitatea Extremadura din Caceres, Spania, unde au fost prezenți toți rectorii celor nouă instituții academice, inclusiv Constantin Bungău (în fotografie, primul din stânga)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În viitor, studenții din Oradea ar putea învăța la specializări comune cu alte opt universități europene și ar putea primi diplome semnate și de universități din străinătate.

Universitatea din Oradea (UO) este parte dintr-o alianță cu nouă instituții academice din Uniunea Europeană, EU Green, cu care va elabora strategii comune și programe de studiu, tema principală fiind crearea unor universități ale viitorului sustenabile și incluzive.

1,3 milioane de euro, în 4 ani

La nivel european, alianțele academice sunt încurajate, ba chiar vor avea prioritate la finanțările europene în programul 2021-2027, obținând punctaje mai mari decât universitățile care depun proiecte doar în parteneriat cu alte instituții. 

În plus, prin programul Erasmus, alianțele primesc bani pentru a dezvolta strategii și programe comune. Acești bani se distribuie către fiecare universitate în parte.

„Bugetul alianței este de 15 milioane de euro pentru patru ani, din care Universității din Oradea îi revin aproape 1,3 milioane de euro, la care se adaugă o finanțare similară de la Ministerul Educației, pentru universitățile cuprinse în alianțe. Anul acesta, am primit 400.000 de euro în cadrul alianței și ministerul ne dă echivalentul în lei”, a explicat luni, într-o conferință de presă, rectorul Constantin Bungău.

Sub umbrela sustenabilității

Alianța va folosi banii pentru îndeplinirea obiectivelor asumate pentru următorii patru ani, adică implementarea unui model educațional bazat pe abordări globale, (precum, de pildă, GreenComp, care presupune obținerea de competențe pentru meseriile din domeniul „verde”, adică al protecției naturii și ecologiei), crearea unei rețele de clustere de cercetare de excelență, dezvoltarea în comun a unor proiecte europene, crearea de campusuri sănătoase și durabile, colaborarea cu mediul economic.

Pe scurt, cele nouă universități vor dezvolta strategii comune, în primul rând pe latura de sustenabilitate și incluziune.

„Sunt universități periferice (n.r. aflate în apropiere de graniță), de dimensiuni medii, orientate global și foarte bine ancorate regional. Fiecare are anumite practici relevante în ceea ce privește sustenabilitatea, fie legate de educație, competențe pedagogice, proiecte de cercetare, bune practici legate de campus, implicarea în economie, societate, transfer ecologic. Ce își propun acești nouă parteneri este să pună în comun sub o umbrelă largă a sustenabilității toate aceste practici și să le dezvolte”, a explicat prorectorul Anca Dodescu, în aceeași conferință de presă.

Pe lângă UO, mai fac parte din alianță universități din Franța, Irlanda, Portugalia, Spania, Suedia, Germania, Italia și Polonia, iar împreună instituțiile partenere au peste 158.000 de studenți.

Programe comune

Unul dintre obiectivele alianței este să dezvolte programe de studii comune și să elibereze diplome comune. Un absolvent de la Oradea ar putea avea o diplomă și cu antetul Universității spaniole Extremadura, de exemplu, ceea ce l-ar putea face mai atractiv pe piața europeană a muncii.

Un asemenea program ar urma să fie unul de studii de masterat, în managementul turismului sustenabil, pe care profesorii de la Oradea și cei din Irlanda au început să-l gândească deja. „Vom avea un plan de învățământ comun, sperăm să ne sincronizăm ca număr de semestre și de credite”, a precizat Bungău.

Dilemele rămân însă în privința diplomelor comune, pe care deocamdată universitățile nu știu cum vor putea să le elibereze. Rolul alianței este însă și de a găsi asemenea soluții.

„Peste 5 ani vom avea o strategie educațională comună. Pe zona de cercetare, sper să avem o platformă care să lanseze foarte multe proiecte pentru oricare dintre membrii alianței. Nu vom face cercetare, ci vom găsi cele mai bune pârghii pentru a avea continuu acces la resurse și a încuraja cercetarea”, a mai spus rectorul UO.

Citește mai jos o prezentare a alianței EU Green:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON