URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2023, 10:28

Universitatea din Oradea a sărbătorit 60 de ani de învățământ academic neîntrerupt. Doi foști miniștri, dar și alți invitați au lăudat progresul instituției

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost sărbătoare, vineri, la Universitatea din Oradea (UO), care a marcat 60 de ani de învățământ academic neîntrerupt printr-o ceremonie la care au venit numeroși oaspeți din țară. Doi foști miniștri ai Educației, Sorin Cîmpeanu și Adrian Curaj, s-au numărat printre cei care au lăudat progresele Universității din ultimele două decenii.

„Universitatea din Oradea este un model de bune practici, la nivel național și internațional, pe care, sunt convins, ni l-am dori cu toții”, a declarat Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, citat într-un comunicat al UO.

„Vom face repede ce știm mai bine”

Ceremonia festivă ce a marcat împlinirea a șase decenii de la reînnodarea tradiției învățământului superior în urbea de pe Crișul Repede a fost găzduită de Aula Magna a Universității.

La eveniment au fost prezenți majoritatea rectorilor instituțiilor de învățământ academic din România, UO găzduind simultan și Consiliul Național al Rectorilor, dar și rectori ai universităților partenere din cadrul alianței EU GREEN, din care Universitatea locală face parte, reprezentanți ai Senatului României, de la Ministerul Educației, Ministerul Cercetării și Digitalizării, Ministerul Dezvoltării, ai altor instituții din domeniul învățământului, ai cultelor, autorităților locale și județene, cadre didactice de ieri și de azi, numeroși studenți.

În discursul său, rectorul UO, Constantin Bungău, a mulțumit tuturor profesorilor și studenților care, în acești 60 de ani, „au dus cu ei, mai departe, renumele universității noastre”.

Făcând trimitere la un articol care îl are drept autor pe omul de cultură Mircea Bradu și publicat în anul 1966 de revista Familia, Bungău a trecut în revistă primii ani ai învățământului superior modern din Oradea. „Azi, Universitatea din Oradea are 101 programe de studii și 15.547 studenți, la licență, master și doctorat. Vă mulțumesc, dragi studenți ai universității noastre pentru efortul și dăruirea dumneavoastră! Mulțumesc colegilor, tuturor generațiilor de profesori care au contribuit la dezvoltarea Universității din Oradea! Toată gratitudinea mea, pentru eforturile pe care le-ați făcut!”, a spus Bungău.

Rectorul a amintit, în context, bunele relații de parteneriat pe care instituția academică le are cu administrația locală și județeană, cu alte instituții de stat și cu mediul privat, mulțumindu-le și acestora pentru colaborare. „Pe viitor, dorim să dăm sens dictonului „Festina lente” (n.r. Grăbește-te încet). Vom face, destul de repede, ceea ce știm să facem cel mai bine”, a mai afirmat profesorul.

Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, a vorbit despre lucrările Consiliului Național al Rectorilor (CNR), spunându-le rectorilor români că „împreună putem face diferența și împreună putem fructifica oportunitățile care se ivesc odată cu provocările”.

Avalanșă de laude

Invitații Universității au remarcat evoluția instituției, mulți dintre ei lăudând progresul facultăților orădene.

După ce a adus Universității o diplomă aniversară a Ministerului Educației și mesajul ministrului Ligia Deca, secretarul de stat Gigel Paraschivescu a spus că „transformările ce au loc la Universitatea din Oradea se văd”.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a spus că fondurile europene atrase de Primăria Oradea și instituția pe care el acum o conduce se datorează absolvenților UO, „majoritari în administrație”. „Nu poți să ai o comunitate locală dezvoltată fără o universitate puternică. La mulți ani universității noastre! Tot respectul pentru universitatea noastră!”, a mai spus Ilie Bolojan. De asemenea, și primarul Florin Birta a asigurat că Primăria Oradea va continua să dezvolte baza materială a Universității.

Invitații din țară au măgulit și ei Universitatea locală: Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnice din Timișoara, a spus că UO are „o comunitate academică foarte puternică, un model pentru toată țara, având un parteneriat, cu autoritățile locale, ce poate fi replicat chiar și la Timișoara”, iar rectorul Universității de Vest din Timișoara, bihoreanul Marilen Pirtea, a spus că instituția pe care o conduce are tot mai puțini studenți orădeni, pentru că „aceștia găsesc acasă un mediu educațional propice, în care pot crește așa cum își doresc”.

Rectorul de la Pitești, Dumitru Chirleșan, a descris UO ca „o stea ce strălucește, cu voioșie, pe cerul academic românesc”, iar Mădălin Bunoiu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a scos în evidență „progresul, absolut fantastic, al Universității din Oradea, în ultimii 10-15 ani”.

Fostul ministru al Educației, Adrian Curaj, a spus la rândul său că s-au făcut „lucruri minunate” la Universitatea din Oradea, iar orașul și universitatea lui fiind „locuri de pus pe harta «îmi place să trăiesc, îmi place să lucrez aici»!”.

La finalul alocuțiunilor festive, fostul ministru al Educației, acum președintele CNR, Sorin Cîmpeanu, a spus că „Universitatea din Oradea este un model de bune practici, la nivel național și internațional, pe care, sunt convins, ni l-am dori cu toții”.

Lucrările Consiliului Național al Rectorilor continuă și sâmbătă, la Universitatea din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON