URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2021, 15:41

Unde te poţi vaccina cu doza a 3-a anti-Covid, în Bihor. Lista tuturor centrelor deschise 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 28 septembrie, în România începe vaccinarea cu doza a treia de tip "booster" de ser anti-Covid. Direcţia de Sănătate Publică Bihor a făcut publică vineri lista centrelor de vaccinare în care bihorenii vor putea să o primească.

Doza a treia se administrează doar cu seruri Pfizer şi Moderna şi doar persoanelor care au primit-o pe cea de-a doua în urmă cu măcar şase luni. Nu există o prioritizare în funcţie de alte repere. 

Doar cu vaccinurile ARN mesager 

"Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile Comirnaty produs de compania Pfizer&BioNTech sau Spikevax produs de compania Moderna. Se recomandă menţinerea tipului de vaccin pentru cea de a treia doză, dar la solicitarea expresă poate fi utilizat oricare din cele două tipuri de vaccin menţionate", se arată în comunicatul semnat de dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor. 

Cum în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele care au primit acest vaccin nu e necesară, încă, administrarea dozei de rapel. 

Cu sau fără programare

Potrivit informării oficiale a DSP, programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost se va utiliza modalitatea de vaccinare cu ajutorul echipelor mobile.
După administrarea celei de-a treia doze, beneficiarii vor primi adeverinţe unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate.

Doza 3 este ferm recomandată:

- persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;

- persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ. Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului de sănătate şi a unităţilor de învăţământ.

IMPORTANT: Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Important şi necesar 

"Reiterăm cetăţenilor necesitatea şi importanţa vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes invidual şi al sănătăţii publice, prin reducerea cazurilor severe şi a deceselor. Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european", subliniază DSP Bihor.

Vezi mai jos tabelul complet al centrelor de vaccinare din Bihor şi orarul de funcţionare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Mortalitatea vaccinului Covid
Autoritățile de stat englezești confirmă că au fost înregistrate în 8 luni mai multe decese de la vaccinurile Covid decât toate vaccinurile existente împreună pe timp de 20 ani. Sursa: https://theexpose.uk/2021/09/25/uk-medicine-regulator-confirms-there-have-been-four-times-as-many-deaths-due-to-the-covid-19-vaccines-in-8-months-than-deaths-due-to-all-other-vaccines-combined-in-20-years/ Iată așadar, "protecția" celui vaccinat! E timpul încă o dată să realizezi că GUVERNUL TE MINTE! Și nu, asta nu este dragoste, după nici o definiție a oricărui dicționar!
Postat 25 Septembrie 2021, 18:06 de georgemarian
Pt Oradea_mea_si_a_ta
Am văzut proba practică a dragostei și mai ales pe cea Guvernului MEU. Dați-ne voie, până la proba contrarie, să ne îndoim! Așa dragoste era numai în nazism! Până și Ceaușescu te obliga să mergi la servici. Ăștia te dau afară. Sub Ceaușescu mai puteai sta la coadă la mâncare. Ăștia te scot afară din oraș. Într-adevăr, câtă dragoste și căldură! O căldură așa de la frigider sau ladă frigorifică!
Postat 25 Septembrie 2021, 15:57 de georgemarian
Pt Danora
1) Aceeași supa e în sângele tuturor. Și cu aceeași supă funcționăm de ani de zile în condiții optime. Nu avem nevoie de DeliKat în supa noastră deoarece deja are gust bun. 2) Dacă a evoluat omul din maimuță, atunci de ce mai sunt maimuțe? 3) Cum a evoluat omul în milioane de ani dacă el nu trăiește decât 70? Nu mai citiți cărți marxiste că alea sunt paralele cu matematica și cu orice logică. 4) Dobândești super-puteri prin vaccin și nu te mai poți reîmbolnăvi niciodată? Pe baza cărui articol științific? 5) Dar în Anglia de ce a apărut varianta britanică, că acolo nu se scaldă oamenii în Gange? Dar ai văzut tu vreo variantă, ti-ai făcut selfi cu ea? Dacă da, trimite-ne-o s-o vedem și noi să nu se sperie lumea așa fără motiv. 6) Lejer îi și acuma doar alții vă sperie!
Postat 25 Septembrie 2021, 15:52 de georgemarian
Romanii e mai destepti (ca prostii din VEst)
Draga Vaccinatule ..daca ai reprezenta 15% din populatie, ar fi mai lejer pentru amandoi. Fiind mult peste 50% , sangele tau si al celor ca tine este ca o supa unde virusii pot face experimente si pot evolua, spre variante mai periculoase, prin evolutie, cum a evoluat si maimuta, pusa in diverse ambiante . Asa a aparut varianta delta in India, unde antivaccinistii se aduna cu milioanele la serbarile religioase si fac baie in Gange (apoi mai si beau - dupa ce fac gargara si cu urina).
Postat 25 Septembrie 2021, 14:59 de Danora
Cu aceeasi dragoste
Dragă nevaccinatule, Vaccinații nu ți-au îngrădit libertatea, si nici guvernul! Vaccinații nu-ți condiționează libertățile tale de ceva anume, ci tu faci asta! Vaccinații nu sunt un pericol pentru tine deoarece vaccinul funcționează și nu l-ai fi făcut degeaba! Funcționează si poti sa il faci daca vrei să fii liber si sa nu fii in pericol pentru altii. De ce nu ești? TE MINTI SINGUR! Noi te iubim în continuare, dar trebuie să ne iubești și tu și să ne respecți alegerea. Suntem toți în asta împreună și nu lăsăm pe nimeni în urmă! Cu cele mai calde urări, Un Vaccinat
Postat 25 Septembrie 2021, 14:58 de oradea_mea_si_a_ta
Cu dragoste
Dragă Vaccinatule, Nevaccinații nu ți-au îngrădit libertatea, ci guvernul! Nevaccinații nu-ți condiționează libertățile tale de ceva anume, ci guvernul face asta! Dacă vaccinații sunt un pericol pentru tine înseamnă că vaccinul nu funcționează și l-ai făcut degeaba! Dacă funcționează ar trebui să fii liber. De ce nu ești? GUVERNUL TE MINTE! Noi te iubim în continuare, dar trebuie să ne iubești și tu și să ne respecți alegerea. Suntem toți în asta împreună și nu lăsăm pe nimeni în urmă! Cu cele mai calde urări, Un Nevaccinat
Postat 25 Septembrie 2021, 12:54 de georgemarian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON