URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2022, 19:20

Unde sunt gunoaiele? O zecime dintre orădenii care stau la case nu-şi scot pubelele cu deşeuri reziduale sau biodegradabile

Unde sunt gunoaiele? O zecime dintre orădenii care stau la case nu-şi scot pubelele cu deşeuri reziduale sau biodegradabile PLĂTEŞTI CÂT ARUNCI. Orădenii de la case plătesc factura de salubritate în funcţie de câte deşeuri reziduale sau biodegradabile generează, adică de dimensiunea pubelelor pe care le au şi de frecvenţa cu care sunt golite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul de salubrizare din Oradea continuă să împartă sacii galbeni pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Demarată de aproape o lună, campania de distribuire este prelungită de RER Vest, pentru ca sacii să ajungă la cât mai mulţi orădeni de la case.

Se întâmplă asta în contextul în care o zecime dintre casele din municipiu nu au scos deloc pubelele negre sau pe cele maro în faţa imobilelor în acest an şi n-au făcut-o nici acum, ca să poată primi sacii galbeni.

Metodă nouă

RER Vest a demarat campania de distribuire a sacilor galbeni la începutul lunii noiembrie. Spre deosebire de anii precedenţi, când muncitorii aruncau rolele cu saci peste porţi, compania de salubritate a schimbat metoda de distribuire. Din ce cauză? Pentru că în curţile comune nu exista garanţia că sacii au ajuns la toţi locatarii, iar la casele individuale au apărut multiple sesizări că, de fapt, rolele nu au fost lăsate.

Ca să aibă o evidenţă clară a rolelor distribuite şi să se asigure că nimeni nu rămâne fără saci, RER Vest a decis să îi distribuie în ziua colectării deşeurilor reziduale şi să îi pună în pubelele golite ale celor care locuiesc la casă, după ce, în prealabil, microcipul cu cod unic de identificare a fost scanat.

În prelungiri

Campania de distribuire a fost dublată de o campanie prin SMS, orădenii primind mesaje prin care erau rugaţi să scoată la limita proprietăţii pubelele negre - în care se colectează deşeurile reziduale - atât pentru golire, cât şi pentru primirea rolelor cu saci.

Unii dintre locuitori fie au uitat, fie nu au băgat în seamă rugămintea operatorului, aşa că, deşi era programată să dureze două săptămâni, campania s-a desfăşurat în toată luna noiembrie. Şi acum se prelungeşte, pentru că angajaţii RER Vest au întâlnit în teren o situaţie neprevăzută: numeroşi orădeni persistă în a nu scoate pubelele negre pentru a fi golite şi, implicit, nu pot primi sacii galbeni.

Fără deşeuri

 Laura Dărăban, responsabil de comunicare RER VestPotrivit datelor RER Vest, în acest an, aproximativ 1.500 dintre orădenii de la case care au contract cu firma, adică circa 10% din totalul lor, nu au scos deloc pubelele negre sau pe cele maro, în care colectează resturile reciclabile, în faţa caselor, pentru a fi golite. "Acest lucru este dovedit de lipsa citirilor cip-urilor de pe pubele", explică Laura Dărăban (foto), responsabil de comunicare în cadrul companiei de salubritate.

"Cum operatorul de salubritate nu are atribuţii de control, pentru a verifica dacă la adresele respective locuieşte sau nu cineva, sau dacă aceşti orădeni se află în ilegalitate şi depozitează ilegal deşeurile menajere reziduale, cu siguranţă ei nu vor putea primi nici sacii galbeni, după noua modalitate de distribuire", explică Dărăban.

Apel către orădeni

Doar Primăria şi Poliţia Locală poate verifica dacă aceste contracte, aflate în derulare, sunt ale unor persoane care au decedat sau s-au mutat şi au uitat să anunţe operatorul, ori locatarii se află în afara legii, adică aruncă gunoaiele pe altundeva. Chiar dacă fiecare din aceste case ar fi locuită de o singură persoană, e greu de crezut că, timp de 11 luni, aceasta nu a generat niciun gram de resturi biodegradabile sau reziduale!

Drept urmare, RER Vest face un apel către toţi cei care nu au primit rolele galbene şi au contract pentru ridicarea deşeurilor reciclabile din saci să scoată pubelele negre la limita proprietăţii în zilele dedicate deşeurilor reziduale. După ce recipientele vor fi golite, în ele vor găsi rolele cu saci. Asta, dacă nu cumva au descoperit secretul unei vieţi fără deşeuri...


CE ARUNCĂM?
Cum se colectează separat

RER Vest le aminteşte tuturor orădenilor că este obligatorie colectarea separată a deşeurilor, adică aruncarea resturilor pe categorii, astfel încât o parte cât mai mare să poată fi reciclată sau valorificată.

La categoria reciclabile (colectate în sacii galbeni sau pubele dedicate) sunt incluse hârtii, cartoane, plastic, metale şi sticle, adică deşeuri de ambalaje. Aşadar, aici regăsim deşeuri precum PET-uri, ambalaje de detergent, ambalaje cum sunt cele pentru şampon şi gel de duş, caserole din plastic, pungi şi folii din plastic, ambalaje Tetra Pack (cutii de lapte, cutii de suc), cutii de conserve, doze din aluminiu, capace, ziare, reviste, produse din papetărie, caiete, cutii de carton, pliate şi legate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Intrebare
De ce ai avea propriul compostor(adica o lada nu prea mare in coltul curtii) si sa-ti faci simplu pamantul de flori, cand poti sa platesti la Rer sa-ti ridice deseurile biodegradabile(adica recipientul maro) sa faca compost si sa-l vanda ulterior?
Postat 01 Decembrie 2022, 10:19 de Neutryno
Se recicla mai mult in comunism.
Si sistemul era mai inteligent, existau centre de cartier ce preluau reciclabilele astea (mai putin doze si peturi ca nu existau). Cetateanul isi rotunjea veniturile, mediul era mai curat, statul refolosea materialele.
Postat 01 Decembrie 2022, 09:51 de User anonimizat
excalibur
La Vaslui e mai bine, încearcă.
Postat 30 Noiembrie 2022, 22:44 de Sandu2100
Ce avem noi aici?
Ce avem noi aici? [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ] Avem evolutia afacerii de familie RER pe meleagurile noastre. Dupa cresterea frumoasa a cifrei de afaceri de pe la 50 milioane spre 73 in 2022, cu profit de cca 4 milioane anual, iata ca in 2021 am intrat pe pierderi si datorii de 26 milioane. O firma condusa ca lumea. Cam ca orasul in care presteaza. Se arata tarife marite, cit de curind, pentru bunul mers al gunoaielor...
Postat 30 Noiembrie 2022, 22:10 de excalibur
Vreau...
...sa ma caute politia si rer-ul si fisc-ul, controlorii otl, medicul de familie,recuperatorii de creante, toate poterele lasate de D-zeu pe acest pamint, vreau sa-mi ia toti banii, vreau sa ma execute silit, sa-mi ia casa, bicicleta, nevasta, copiii, tot...vreau sa ma duca intr-un lagar de munca, la canal, in gulag. Iar inainte sa-mi dau duhul, sa vina careva dintre toti tortionarii astia sa-si puna cizma lustruita pe grumazul meu, in mocirla... De ce tot acest ORDEAL(calvar)? Ca sa pot muri cu speranta ca o sa-i sature D-zo.
Postat 30 Noiembrie 2022, 21:58 de excalibur
Apel către orădeni
Doar Primăria şi Poliţia Locală poate verifica dacă aceste contracte, aflate în derulare, sunt ale unor persoane care au decedat sau s-au mutat şi au uitat să anunţe operatorul, ori locatarii se află în afara legii, adică aruncă gunoaiele pe altundeva. Chiar dacă fiecare din aceste case ar fi locuită de o singură persoană, e greu de crezut că, timp de 11 luni, aceasta nu a generat niciun gram de resturi biodegradabile sau reziduale!
Postat 30 Noiembrie 2022, 21:50 de excalibur
Minciuni
Dacă ar exista posibilitatea, cu lacrimi în ochi,m-aș despărți de această societate,dar fiindcă ei dețin monopolul și adevărul suprem, nu mă lasă sufletul să ne despărțim. Am primit sms în legătură cu sacii galbeni și fiind un cetățean care respectă recomandările operatorului de salubritate, mi-am scos pubela neagră la interval, mi-au golit-o,dar sacii galbeni nicăieri. Este o metodă ieftină de a prosti prostimea. Rer-ul, în loc să se plângă a-r trebui să-și respecte angajamentele din contract, nu să amenințe mereu cu amenzi și cu poliția. Am depus mai multe sesizări prin telefon, fiindcă nu-mi ridicau deșeurile menajere. După ce le ridicau,mă sunau de mai multe ori de pe numere diferite să mă întrebe dacă s-a rezolvat problema. Cer mai mult respect. E prea mult?
Postat 30 Noiembrie 2022, 20:36 de Etiene
excalibur
Ce nu e bine ca e pe profit RER, ca ștrandul e pe profit, și alte instituții ?? La vila ta nu ai contract cu RER , și arunci gunoaiele pe unde apuci.
Postat 30 Noiembrie 2022, 20:30 de Sandu2100
Bai, frate...
...sunteti intr-o distopie care escaladeaza. Opriti-va! Aveti 50 milioane cifra de afaceri. 240 luati de la fiecare oradean pe an. 200.000 x 240 lei= 48.000.000 . Si tot nu v-ajunge?
Postat 30 Noiembrie 2022, 20:22 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON