URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2023, 14:01

Un tânăr din Ștei, desemnat „Studentul anului” la Universitatea de Vest din Timișoara (VIDEO)

Un tânăr din Ștei, desemnat „Studentul anului” la Universitatea de Vest din Timișoara (VIDEO) (sursa foto: UVT)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emanuel Rusu, un tânăr absolvent al Colegiului Avram Iancu din Ștei și acum student în anul II la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, a fost desemnat „Studentul anului” al acestei instituții academice, la cea de-a IX-a ediție a Galei Premiilor UVT.

Rusu s-a remarcat prin implicarea lui în activități voluntare și de mentorat. „Câștigătorul din această seară este un student care vine din zona disciplinelor reale. Se caracterizează mai mult voluntar decât mentor, este o persoană implicată în proiecte naționale de anvergură, inclusiv unele cu tentă legislativă, o persoană care a oferit din ceea ce a câștigat și din experiența pe care a dobândit-o tinerilor pe care îi mentorează în diferite activități de coding. O persoană care a impresionat întreaga comisie prin faptul că el crede că poate schimba ceva, crede că toată contribuția lui este în sprijinul comunității și crede că și mai departe va putea să fie un contributor de seamă al acesteia”, a spus despre tânărul bihorean lectorul universitar Alexandru Popa, președintele comisiei care a selectat câștigătorul acestei categorii.

Chemat pe scenă să-și ridice diploma și trofeul, studentul anului a avut și un discurs interesant, vorbind despre perspective și comunități. „Vreau să mă leg puțin de ideea de ieșire din comunitate. Când ieșiți cu mașina dintr-o localitate și treceți pe lângă semaforul cu limitare de viteză și vă uitați în oglinda retrovizoare, să vă gândiți cum se văd numerele invers, o altă perspectivă. Vreau să mulțumesc comunităților din care am intrat și am ieșit în mod natural, datorită vârstei: comunității de volei, școlii Colegiul Național Avram Iancu din Ștei, un sat cu blocuri, dar se poate și de jos, părinților pentru sprijin, facultății”, a spus Emanuel Rusu.

El a vorbit și despre activitățile lui de voluntariat, spunând că a fost „victima bună a multor programe care au adus impact asupra mea, și acum mă simt dator să aduc și eu impact”.

Tânărul a spus și că nu îi este ușor, referindu-se la activitatea academică și cea de mentor voluntar, dar a mai declarat și cum se îmbărbătează: „Dacă nu te sacrifici pentru ceea ce vrei, ceea ce vrei devine sacrificiu”.

Un eveniment tradițional al UVT, Gala Premiilor  reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunităţii academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile aduse universităţii de alte personalități sau instituţii. În cadrul galei au fost decernate zece premii, dintre care șase premii pentru diferite domenii ale știinţelor, artelor și sportului, precum și patru premii speciale, pentru contribuţia la implementarea politicilor Universităţii de Vest din Timișoara și pentru contribuţia la creșterea prestigiului UVT în plan naţional şi internațional.

„Premiile anuale de excelență subliniază esența vieții academice: este vorba de angajamentul acestei comunități universitare față de valorile pe care și le-a asumat de-a lungul timpului. Premiile de excelență UVT poartă în ele simbolistica acestor valori: onestitatea, profesionalismul, respectul reciproc – valori importante pentru noi, esențiale în existența UVT. Îi felicit pe merituoșii premiați din cadrul acestei ediții și îi încurajez să persevereze în drumul pe care s-au consacrat, cel al performanței strălucite”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea. El este de asemenea originar din orașul bihorean Ștei.

Înregistrarea video a Galei:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON