URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2017, 11:20

Un ceferist din Oradea a luat şpăgi de 10.000 euro ca să rezolve vânzarea la preţuri mici a unor apartamente, terenuri și cantoane CFR

Un ceferist din Oradea a luat şpăgi de 10.000 euro ca să rezolve vânzarea la preţuri mici a unor apartamente, terenuri și cantoane CFR foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ceferist orădean a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, după ce, anul trecut, a încasat aproape 10.000 euro de la trei colegi pe care i-a păcălit că banii reprezintă taxe pe care trebuie să le plătească pentru achiziţia unor imobile din proprietatea CFR.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul Călin Roman, întreaga poveste s-a derulat vara trecută. Florin Romică Pop, şef de echipă în cadrul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Cluj SA, şi-a convins trei colegi că societatea urmează să scoată la vânzare apartamente, cantoane, pensiuni, terenuri şi spaţii comerciale, iar el, ca apropiat al directorului Diviziei Patrimoniu în cadrul CFR, care avizează vânzările de imobile aflate în proprietatea companiei, i-ar putea ajuta să le obţină la preţuri modice.

Pentru a demara procedura, oamenii au fost informaţi că trebuie să achite câte 501 lei pentru fiecare imobil pe care doresc să-l cumpere - taxă pentru Comisia de Locuinţe şi taxă pentru Titlul de Proprietate. Pop urma să trimită banii la Bucureşti, unde "cunoştinţa" lui va urgenta procedurile de achiziţie.

"Fiecare dintre cele trei persoane vătămate a întocmit mai multe cereri cu imobilele ce doreau să le cumpere, achitând în total suma de 44.000 lei. Pentru a crea aparenţa că îi va ajuta, inculpatul Pop Florin Romică le-a comunicat persoanelor vătămate şi numele persoanei care se va "ocupa" de obţinerea imobilelor, dar şi faptul că vor trebui să îi dea între 300 şi 1.000 euro pentru fiecare imobil achiziţionat", se arată în rechizitoriu.

Ca să înlăture orice îndoială, bărbatul a ticluit chiar şi un formular de cerere, pe care l-a dat spre completare, spunându-le să indice în document şi imobilele pe care doresc să le achiziţioneze. Ulterior, Pop le-a predat oamenilor câte un plic închis, despre care a spus că a venit de la Bucureşti în interiorul cărora se aflau copii ale cererilor completate, cu ştampila CFR şi numere de înregistrare.

Atât doar că, verificând numele "cunoştinţei" pe care Pop susţinea că o avea la Bucureşti, oamenii au aflat că, de fapt, acesta murise încă din luna februarie a anului trecut şi, dându-şi seama că au fost traşi pe sfoară, l-au dat pe mâna procurorilor.

Pentru a-l putea dovedi, anchetatorii au apelat la unul dintre denunţători, împreună cu care au organizat o acţiune de prindere în flagrant. Bărbatul l-a sunat pe Pop, cerându-i o întâlnire la care urma să-i dea o nouă listă cu imobilele pe care doreşte să le achiziţioneze şi un plic în care procurorii au pus 2.000 lei cu bancnote pe care scriseseră cu creion fluorescent cuvântul "Trafic".

Imediat după primirea plicului, Pop a fost reţinut de procurori, pentru o perioadă de 24 de ore, iar ulterior a fost plasat sub control judiciar, măsură menţinută şi în prezent, când bărbatul a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pop nu recunoaşte, însă, aceste acuzaţii.

"Pe parcursul cercetărilor inculpatul Pop Florin Romică a avut o atitudine nesinceră, nu a recunoscut comiterea faptelor, încercând să creeze impresia că el este o "victimă", nicidecum un făptuitor", mai susţin anchetatorii în actul de acuzare înaintat Tribunalului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON