URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2018, 20:10

Suferinţă cu gândaci: În timp ce pregăteşte o modernizare de 3 milioane euro, spitalul din Beiuş e invadat de... gândaci (FOTO)

Suferinţă cu gândaci: În timp ce pregăteşte o modernizare de 3 milioane euro, spitalul din Beiuş e invadat de... gândaci (FOTO) GREU DE STÂRPIT. Gândacii care mişună în secţia de Boli Interne sunt tot mai greu de combătut, spune managerul spitalului din Beiuş. "Se spune că după un război nuclear gândacii de bucătărie ar fi singurii supravieţuitori. La noi se face lunar cel puţin o dezinsecţie, dar au căpătat rezistenţă", a constatat dr. Sorin Vesa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş suferă de unul dintre paradoxurile greu explicabile ale sistemului sanitar autohton: în ultimii ani, unitatea a început să se doteze cu echipamente medicale moderne pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, dar aceştia trebuie să lupte nu doar cu boala, ci şi cu un duşman greu de biruit: gândacii de bucătărie.

Existenţa scârboaselor insecte l-a obligat pe un beiuşean care îşi veghea tatăl în ultimele zile de viaţă să treacă printr-un adevărat coşmar. "Noaptea, când dormea, trebuia să am grijă să nu urce pe el", spune omul, revoltat de situaţie.

"Adevărata stare..."

La mijlocul lunii trecute, un medic veterinar din Beiuş, Răzvan Şuteu, posta pe Facebook imagini din secţia de Interne a Spitalului Municipal, arătând cum gândacii de bucătărie se plimbă nestingheriţi pe coridoare şi prin toalete, dar şi în saloane, urcând pe pereţi, pe noptiere, ajungând în farfurii şi în căni, unul fiind filmat într-un pahar cu ceai, ba chiar şi pe paturile bolnavilor.

"Starea adevărată a spitalului Beiuş, dincolo de toate laudele edililor. Secţia Interne. Doamnelor şi domnilor funcţionari şi funcţionărese, domnule primar, voi unde vă internaţi când vă îmbolnăviţi? Unde vă internaţi rudele? Nu în Beiuş, asta-i sigur! Ipocriţilor!", a comentat omul imaginile în care se vedeau şi alte hibe: pereţi cu tencuieli căzute, prize rupte, uşi stricate.

Petru Mlendea, primarul oraşului BeiuşContactat de BIHOREANUL, primarul Beiuşului, Petru Mlendea (foto), nega evidenţa, susţinând că "se exagerează". Potrivit acestuia, nu se putea vorbi despre "o invazie", gândaci existând doar "într-o anexă în care nu era depozitat nimic şi într-un salon", şi garanta că "s-a intervenit imediat şi s-a înlăturat problema". Concitadinii l-au contrazis, replicând că problema e veche de ani de zile. "Îţi vine să vomiţi când intri într-o baie de spital", a comentat un beiuşean.

De când lumea...

Sorin Vesa, directorul Spitalului din BeiuşBIHOREANUL a vizitat spitalul din Beiuş şi, surpriză, inclusiv managerul l-a contrazis pe edil. "Gândacii sunt contemporani cu spitalul. Lucrez aici din 1980 şi de atunci erau peste tot. Clădirea a fost dată în folosinţă în 1954, de atunci s-au reabilitat numai secţiile de la etajul II, de Chirurgie şi Cardiologie, nu şi cea de Interne", i-a spus reporterului dr. Sorin Vesa (foto). Managerul afirmă că a preluat funcţia anul trecut, când a fost angajată o firmă care să asigure dezinsecţia, dar, deşi se face lunar, operaţiunea nu e eficientă. "Luna trecută s-au făcut trei dezinsecţii, în aprilie patru. Am cerut firmei să schimbe substanţele folosite".

Primăria a alocat spitalului bani pentru zugrăvire anul trecut, dar în loc să facă "o spoială", noua conducere a preferat "să-i punem deoparte, ca să avem cofinanţare pentru un proiect de reabilitare integrală în valoare de aproape 3 milioane euro", ce include atât anveloparea clădirii spitalului şi montarea de panouri fotovoltaice pe acoperiş, cât şi schimbarea tuturor instalaţiilor electrice şi sanitare, precum şi a ferestrelor şi uşilor. "Când am preluat funcţia, în primele luni, nici nu ştiam cum mă cheamă. În aprilie 2017 spitalul avea datorii de 947.000 lei, în aprilie 2018 mai avem 91.000 lei. Am redus şi cheltuiele laboratorului, şi altele, ca să avem bani pentru reabilitare", spune managerul.

Mutaţi cu... cămara

Până ca proiectul să fie aprobat, după "sesizarea" de pe Facebook, problema gândacilor a fost rezolvată, totuşi, destul de simplu. "După cum le spune şi numele, gândacii de bucătărie provin din bucătărie. Ca să controlăm problema gândacilor care afectează secţia de Interne, am decis să dezafectăm magazia de alimente, care se află sub secţie. Oricum, nu mai e cazul să adunăm inutil stocuri de alimente, nu mai suntem pe vremea lui Ceauşescu, să cumpărăm tone de cartofi", spune Vesa.

O soluţie simplă, mult mai simplă decât elaborarea proiectului de reabilitare, dar la care pare să nu se fi gândit nimeni până la reclamaţia unui beiuşean. Şi care, cel puţin deocamdată, de vreme ce la vizita BIHOREANULUI insectele dispăruseră, pare să fi dat rezultate. Chiar dacă operaţiunea n-a costat, practic, mai nimic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON