URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2018, 09:51

Ruinaţi de ruine! Primăria Oradea extinde anul viitor supraimpozitarea de 500% (FOTO)

Ruinaţi de ruine! Primăria Oradea extinde anul viitor supraimpozitarea de 500% (FOTO) PE NEVĂZUTE. Clădirile fostei fabrici de ulei Interoil vor fi supraimpozitate cu 500%, în ciuda opoziţiei proprietarului. "Reprezentanţilor Primăriei nu li s-a permis accesul în fosta fabrică de ulei şi în fosta Sinteza. Am luat decizia să supraimpozităm oricum clădirile degradate. Ne vor căuta dumnealor ca să lămurească situaţia", spune primarul Ilie Bolojan
Ruinaţi de ruine! Primăria Oradea extinde anul viitor supraimpozitarea de 500% (FOTO) RUINELE ORAŞULUI. Municipalitatea vrea să reintroducă în circuitul economic zone industiale abandonate în tot oraşul. Pe listă sunt imobile ale Rovex din Velenţa, Avântul din Cantemir şi Sinteza din Calea Borşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine nu îşi reabilitează proprietăţile îşi scutură conturile bancare. Consiliul Local Oradea a aprobat săptămâna trecută supraimpozitarea cu 500% a 400 de imobile aflate în diferite stadii de degradare. De aproape două ori mai multe decât anul trecut!

"Începând din 2019 vor fi supraimpozitate, în premieră, clădiri într-o stare necorespunzătoare din tot oraşul, nu doar din zona centrală, dar şi siturile industriale abandonate", explică primarul Ilie Bolojan.

Oraşul taxă

Primăria nu crede în lacrimi! Municipalitatea apasă pedala suprataxărilor la maximum. Consiliul Local a aprobat 400 de hotărâri pentru supraimpozitarea clădirilor nereabilitate, în doar 26 de minute. Una la 3,6 secunde! În condiţiile în care reprezentanţii PNL şi UDMR au votat proiectele în bloc, reprezentanţii PSD nici nu s-au deranjat să ia cuvântul. Oricum ar fi vorbit degeaba. Dominat de liberali, Consiliul Local a decis încă din 2015 supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină, iar numărul imobilelor vizate a crescut de la an la an.

consilierul local Adrian Negrea, PSD"Am votat împotrivă de fiecare dată. Nu suntem de acord cu supraimpozitările şi majorările de taxe. Oradea este oraşul cu cele mai mari taxe şi impozite din vestul ţării, în condiţiile în care veniturile salariale sunt sub media pe regiune", a declarat ulterior şedinţei PSD-istul Adrian Negrea (foto).

Liderul grupului PSD din Consiliu, Liviu Sabău Popa, spune că Primăria ar trebui să fie mai reţinută: "Întâi să reabiliteze Palatul administrativ al oraşului şi abia apoi să ceară orădenilor să îşi repare faţadele. E uşor să dai sancţiuni, dar mai greu să dai exemplu".

Întâi casele, apoi fabricile

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) nu cedează. "Am început acest proces în anul 2016, pornind de la 142 de imobile, şi, întinzându-ne treptat spre limita intravilanului, am ajuns în 2017 la 255 de imobile, în 2018 la 269, iar pentru anul viitor vor fi 400 de clădiri. Din acestea, 236 provin din pachetul de anul trecut, iar diferenţa o reprezintă imobilele identificate anul acesta", explică edilul.

Chiar dacă în acest an au ieşit de pe "lista neagră" 33 de clădiri, 15 prin finalizarea reabilitării  şi 18 prin demararea lucrărilor, numărul imobilelor care vor fi supraimpozitate în 2019 este în creştere. După ce a epuizat zona centrală, municipalitatea a extins raza de aplicare a taxei pe ruină la tot oraşul şi a luat "la ochi", în premieră, inclusiv siturile industriale.

Peste 100 de clădiri, reprezentând cam 30% din totalul imobilelor care vor fi suprataxate anul viitor, sunt situri industriale. Pe lista neagră figurează, între altele, sediul Interoil din strada Lotrului, Rovex din strada Griviţei, Premagro din strada Fabricilor şi mai multe clădiri deţinute de Mobila Alfa, Simbac şi Sinteza pe Şoseaua Borşului.

Proprietarii siturilor abandonate vor avea o sarcină fiscală cât se poate de dificilă. "Nu avem cifre exacte, dar de la un impozit de circa 20.000 euro pe an proprietarii acestor imobile vor ajunge să plătească 120.000 euro pe an", zice edilul.

"Ştiau că urmează să fie supraimpozitaţi!"

Cristian Beltechi, șeful Poliției Locale OradeaReprezentanţii municipalităţii nu au nicio empatie faţă de proprietarii ruinelor. "Ştiau de mult că urmează să fie supraimpozitaţi dacă nu iau nicio măsură. Pe unii i-am somat prima dată în urmă cu doi ani. Dacă voiau, aveau timp să îşi repare imobilele", spune directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi (foto), ai cărui subordonaţi au identificat ruinele în teren.

Primarul Bolojan afirmă că agenţii economici nu au nicio scuză să-şi ţină clădirile degradate. "Cele mai multe fabrici au fost cumpărate pe bani de nimic prin procesul de privatizare. Majoritatea proprietarilor s-au intabulat pe ele gratuit în baza HG 834 din 1991. Primăria le-a dat nu doar terenul de sub clădiri, ci şi curţile, pe ideea că vor investi şi vor face economia să duduie, lucru care nu s-a întâmplat", spune edilul.

Bolojan e cu atât mai pornit cu cât terenuri pe care oraşul le-a cedat firmelor cu două decenii în urmă le recuperează acum pe bani grei. "După ce am dat gratuit firmelor Transgex şi CIAC terenul din strada Barcăului şi l-au lăsat în paragină ani de zile, acum l-am răscumpărat pe banii orădenilor ca să putem amenaja un parc".

"Oraşul iese pe zero"

În ciuda liniei dure, edilul susţine că municipalitatea nu aleargă după bani cu orice preţ. "Scopul nu este de a aduna bani. Dacă îşi face balanţa încasărilor, oraşul abia dacă iese pe zero. Fiecare clădire reabilitată este scutită 5 ani de impozit şi fiecare ban încasat susţine programul de reabilitare a faţadelor".

Bolojan e convins că supraimpozitarea siturilor industriale abandonate va determina proprietarii să ia măsuri. "Unii vor încerca să vândă amplasamentele, alţii vor căuta asociaţi ca să le reabiliteze, alţii vor deschide afaceri, dar important este că aceste situri vor fi revitalizate". De altfel, în cazul a 60 din cele 400 de clădiri care vor fi supraimpozitate proprietarii au făcut deja demersuri pentru reabilitarea lor.

Octavian Dan, consultant în afaceriCulmea, "taxa pe ruină" este susţinută inclusiv de asociaţiile patronale. "Oraşul a fost nevoit să investească 20 milioane euro în Parcul industrial I din Şoseaua Borşului, în vreme ce zeci de amplasamente aparţinând unor firme în faliment aşteaptă să fie reintroduse în circuitul economic", argumentează preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Potrivit acestuia, cel mai bun exemplu este fosta Întreprindere Înfrăţirea. "Un spaţiu central lăsat multă vreme în degradare a fost transformat într-un pol de dezvoltare, care aduce un plus de valoare zonei", spune Dan.

La mai mare!

Supraimpozitările care vor fi aplicate din 2019 nu se limitează însă la taxa pe ruină. Municipalitatea a plusat pe toate direcţiile. Astfel, vor plăti impozite majorate proprietarii a 19 amplasamente ţinute fără construcţii în zona centrală, iar până la sfârşitul anului se va stabili prin dispoziţie a primarului numărul exact al celor aproximativ 40 de proprietari care deţin amplasamente neconstruite pe arterele principale, precum şi cei circa 1.000 care vor fi suprataxaţi pentru că nu s-au racordat la reţeaua de canalizare din faţa propriilor case.

De asemenea, numărul contribuabililor care vor fi supraimpozitaţi cu 500% pentru terenurile neîngrijite va creşte de la 69 la 80, iar cel al deţinătorilor de spaţii comerciale neutilizate care vor fi supraimpozitaţi cu 50% va urca de la 17 la 20.

Consiliul Local a luat această hotărâre în ciuda faptului că un grup de comercianţi au obţinut în instanţă suspendarea HCL 827/2017, care sancţionează spaţiile ţinute închise. Juriştii Primăriei susţin că măsura se aplică exclusiv firmelor care au fost parte în proces, în mod individual. Iar cine nu şi-a apărat interesele în instanţă este bun de plată. Şi acum, şi la anul...


EXEMPLUL BOLOJAN
Epidemie de taxe în Alianţa Vestului

Exemplul primarului Ilie Bolojan de a suprataxa clădirile deteriorate începând din anul 2016 a fost preluat treptat de primarii din zonă, reuniţi recent în Alianţa Vestului. Astfel, primarul de Cluj, Emil Boc, a avut o iniţiativă similară încă din 2017, cel din Timişoara, Nicolae Robu, din acest an, iar cel de Arad, Gheorghe Falcă, de anul viitor.

Mai mult, de la anul, 2.000 de timişoreni vor fi supraimpozitaţi cu 500% pentru a fi determinaţi să îşi reabiliteze imobilele. Primarii liberali din AVE par să vorbească aceeaşi limbă. "Fac un nou apel la proprietari să găsească banii necesari ca să treacă la reabilitarea clădirilor. Tot vor face cheltuieli, plătind un impozit de 6 ori mai mare, şi tot vor trebui să treacă la reabilitare", a declarat Nicolae Robu presei locale. Parcă citând din Bolojan...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mușchiul flexat și...
Mizeriile alea de foste fabrici să fie demolate, rase de pe fața pământului, iar în locul lor să se facă parcuri industriale. Scurt pe doi că-ți vine rău când le vezi cum arată de urât și deprimant comparativ cu parcul industrial modern de peste drum.
Postat 30 Decembrie 2018, 10:05 de Shogun
Impozit
Un vehicul,daca nu-l folosesti, il radiezi din circulatie si nu mai platesti impozit. Un imobil, daca nu-l folosesti,dai o declaratie pe proprie raspundere si nu mai platesti impozit.Ar putea fi ceva normal intr-o societate normala.Viata bate filmul...
Postat 29 Decembrie 2018, 16:53 de excalibur
foarte bine!
Madura foarte buna, bani obtinuti de la puturosi, indiferenti sau incapabili; daca n-ai bani sa-ti tii proprietatea in stare decenta, vinde-o frate! Un oras frumos trebuie sa arate bine si la periferii si spatii industriale
Postat 29 Decembrie 2018, 16:20 de cetateanbihorean
Astea sunt cu adevărat măsuri aplicabile de AVE, realizând o unitate strategică de tip legislativ local ... nu să viseze poduri până la Lună și drumuri până pe Marte !?!
Chiar am să monitorizez "ruinele" unor persoane fizice care ... astăzi zic că va fi casă familială, mâine declară că vor acolo să facă hotel, apoi se răzgândesc și spun că e doar depozitul pentru hainele vechi ale copiilor, etc, etc !?! Mii și mii de metri pătrați nefinalizați de ani și ani, în centrul orașului sau chiar la marginea lui ... ca să se dea ei mari proprietari și sponsori de partid, svutiți astfel de impozitarea aferentă unui bun imobiliar activ !?!
Postat 29 Decembrie 2018, 13:49 de CrisDumi
Corect
Ruine lăsate cu bună știință
Postat 29 Decembrie 2018, 11:53 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON