URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 17 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
28 Martie 2011, 09:21

Pământ pe viaţă şi pe moarte

Pământ pe viaţă şi pe moarte "TE OMOR, GUNOIULE!" Disperat că a luat un tun de 150.000 euro la cumpărarea livezii de lângă Real II din Episcopia (fundal), doctorul Mircea Matiuţă (stânga) l-a sunat în America şi l-a ameninţat pe cel care i-a luat banii şi a revândut acelaşi teren a doua oară. Cazul a determinat o anchetă în România, una în Ungaria şi, în fine, o a treia în SUA. Dar, pentru că notarul Irinel Dimitriu (dreapta) deţine înregistrarea convorbirii ameninţătoare, Matiuţă s-ar putea alege şi el cu un dosar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Goana după terenurile din Oradea i-a adus pe cei implicaţi nu doar să se toarne la Poliţie, la DNA sau la Direcţia Generală Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, dar şi să se ameninţe cu moartea.

BIHOREANUL vă prezintă o poveste halucinantă, în care un notar şi un ofiţer DNA care se ocupă el însuşi cu tranzacţii imobiliare sunt acuzaţi de un afacerist din branşă şi de un medic care a cumpărat un teren că au fost complici cu un american de origine română care i-a ţepuit cu 5,11 hectare de teren aflat într-o zonă atractivă, în Episcopia Bihor, vizavi de hypermarketul Real II.

John din State

Legea privind reconstituirea dreptului de proprietate l-a prins pe orădeanul Kun Ioan plecat, încă din anii '80, în America. Depărtarea nu l-a oprit totuşi ca după 1991 să revendice mai multe terenuri din Oradea, însumând zeci de hectare. De peste Ocean, bărbatul, în vârstă de 61 de ani, l-a împuternicit pe fostul său profesor din Biharia, Vida Alexandru, să-l ajute pentru a-şi reprimi terenurile familiei şi, apoi, pentru a le valorifica.

Vida s-a pus pe treabă, deoarece pentru fiecare tranzacţie primea de la Kun un comision de 10%. Pentru ca totul să meargă ca uns a căutat şi el pe cineva care să transforme mai uşor drepturile de proprietate în acte de proprietate efectivă. Aşa a ajuns la Florian Jurcuţ, un personaj necunoscut public, dar faimos pentru asemenea preocupări.

Jurcuţ a achiziţionat de la Kun Ioan nu mai puţin de 7 terenuri. La ultima tranzacţie, însă, s-a "peştit". De fapt, nu atât el, ci cel căruia i-a revândut terenul luat de la Kun: Mircea Matiuţă, medic la Spitalul Pelican, rămas în urma afacerii fără 150.000 euro. Asta pentru că, în acelaşi timp, ofiţerul DNA Mihai Ogbarschi şi notarul Irinel Dimitriu, ginerele deputatului PDL Ştefan Seremi, l-au adus pe Kun din State ca să mai vândă încă o dată acelaşi teren unei alte persoane, care apoi l-a "pasat" repede mai departe. Cum unul din personaje e în America, iar altul în Ungaria, prinde orbul, scoate-i ochii!...

Înecat la mal

Doctorul a povestit BIHOREANULUI cum s-a derulat, concret, afacerea. "Kun şi mama sa l-au împuternicit pe prietenul meu, Florian Jurcuţ, să preia drepturile litigioase aferente terenului de 5,11 hectare, pentru care ei aveau doar două adeverinţe, eliberate în iulie 2002, care le atestau dreptul la această suprafaţă", spune Matiuţă.

Împuternicirea autentificată de notarul Dan Pantor din New York e clară: "Subsemnaţii, împuternicim pe numitul Jurcuţ Florian, domiciliat în (...), la data de 13.08.2004, ca în numele nostru şi pentru noi să facă demersurile legale în vederea eliberării titlului de proprietate sau obţinerii de despăgubiri sau de orice alte titluri de valoare, să ridice titlul de proprietate sau titlurile de valoare sau sumele de bani obţinute ca despăgubiri, să întăbuleze dreptul meu de proprietate, să vândă pentru mine şi în numele meu terenul sau foloasele ce rezultă".

Pentru că Primăria nu a făcut "din prima" punerea în posesie, Jurcuţ a deschis în numele lui Kun un proces împotriva Comisiei de fond funciar, proces pe care l-a câştigat după 4 ani, când a şi vândut terenul doctorului Matiuţă, cu 150.000 euro. "Anul trecut, când nu mai era nicio oprelişte, am vrut în sfârşit să-mi întăbulez cele 5,11 hectare la Cartea Funciară. M-am adresat notarului Diana Geambaşu, iar aceasta s-a ocupat de formalităţi la Oficiul de Cadastru, prima fiind blocarea CF-ului", spune Matiuţă. O procedură normală: timp de 5 zile orice altă tranzacţie cu acelaşi teren devine imposibilă, pentru ca proprietarul să nu-l poată vinde de mai multe ori unor persoane diferite.

"Geambaşul" Irinel

Matiuţă afirmă însă că notara a fost presată de un coleg de breaslă, Irinel Dimitriu, să ceară deblocarea CF-ului, iar apoi s-a produs înşelăciunea căruia el i-a devenit victimă. "În ianuarie 2010, Irinel şi un prieten de-al lui, ofiţer la DNA Oradea, Mihai Ogbarschi, care face afaceri cu terenuri, l-au adus pe Kun din State şi l-au cazat la hotelul Ramada, cu două gărzi de corp, pentru a-l pune să mai vândă încă o dată acelaşi teren unui tip în spatele căruia se află ei, Ogbarschi şi Irinel", afirmă doctorul.

Totul s-a petrecut într-o zi de duminică, deci nelucrătoare, când Dimitriu a autentificat un contract de vânzare-cumpărare între Kun şi un anume Ari Attila, din Săcueni, pe 45.000 euro. Imediat, Kun şi-a luat zborul înapoi în SUA, iar Ari a "securizat" terenul printr-un artificiu. Acelaşi Dimitriu a autentificat un contract de ipotecă între Ari şi Bora Nagy Ibolya, cetăţean maghiar, în contul unui împrumut de 400.000 euro pe care femeia i l-ar fi dat. Doctorul a aflat însă că unguroaica nu a trecut banii peste graniţă, la Poliţia de Frontieră nefiind declarat acest lucru, iar la ea, în Ungaria, n-a deţinut niciodată legal o asemenea sumă. Motiv pentru care a intrat pe fir şi Oficiul pentru Spălarea Banilor din ţara vecină.

Ameninţat cu martori

Simţindu-se escrocat, Matiuţă a făcut o sesizare şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor, dar cam degeaba, se teme el, datorită celor implicaţi. "Dată fiind valoarea prejudiciului, de peste 100.000 euro, plângerea mea trebuia să ajungă la Parchetul Bihor, dar de dosar se ocupă Parchetul Oradea. Bănuiesc de ce: Ogbarschi e finul fostului prim-procuror al Parchetului local, Vasile Popa, care şi el este finul fostului şef al Poliţiei judeţene, Liviu Popa (n.r. - acum şeful Poliţiei Române). Acum sunt dus cu vorba. Mi-a spus un poliţist de la Economic că se fac presiuni în acest caz", acuză Matiuţă. Motivul? Aflate sub influenţă politică, Poliţia şi Parchetul ar fi primit indicaţii să-l protejeze pe ginerele şefului PDL Bihor, Ştefan Seremi.

Mai mult, doctorul susţine că a sesizat şi Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la ofiţerul DNA dar, în loc să fie el cel protejat, a primit ameninţări. "Acum două luni eram în Lotus şi un avocat m-a ameninţat că ce, mă pun cu Seremi şi cu Irinel? Am şi martori, că nu eram singur!", susţine Matiuţă.

Coincidenţe

Cum ofiţerul DNA nu poate fi contactat, BIHOREANUL l-a abordat pe notarul Dimitriu, care neagă orice presupus interes în afacere, altul decât profesional. "Nu am niciun interes pentru acel teren, nici direct şi nici prin interpuşi", afirmă Dimitriu, precizând că tot ce-a făcut a fost să furnizeze servicii notariale.

"Când proprietarul, domnul Kun, mi-a cerut să-i autentific contractul de vânzare către Ari Attila, am făcut-o pentru că era legal. Nu am presat-o pe colega Geambaşu să deblocheze CF-ul, deoarece am acţionat în numele proprietarului", spune notarul. La fel a procedat şi cu instituirea ipotecii către cetăţeana maghiară, adaugă el. "Notarul nu e obligat să verifice cine cui şi câţi bani a dat, ci doar să ţină cont de declaraţiile lor. Dacă cetăţeanul maghiar a declarat că i-a dat 400.000 euro împrumut lui Ari, aşa am consemnat", spune notarul, convins că acuzaţiile împotriva sa au o singură explicaţie: înrudirea cu deputatul PDL.

Cât despre relaţia cu ofiţerul DNA, Irinel Dimitriu spune că e o coincidenţă, nu o complicitate la înşelăciune. "În timp ce eram monitorizat de DGA, Ogbarschi a trecut pe la mine 5 minute. Mi-a fost coleg de facultate, nu avem voie să ne mai salutăm?", a zis notarul.

Bodyguarzi anti-doctor

Potrivit lui Dimitriu, dubioşi cu adevărat nu sunt nici el, nici ofiţerul DNA, ci tocmai Jurcuţ şi Matiuţă. "Dacă amândoi sunt din Oradea, de ce au făcut contractul prin care Jurcuţ a vândut terenul, iar Matiuţă l-a cumpărat, la un avocat din Arad, şi nu în Oradea, la un notar, cum era legal?", întreabă el, retoric.

Pe de altă parte, e liniştit şi în privinţa acuzei că el şi Ogbarschi l-ar fi adus şi păzit cu gărzi de corp pe Kun pentru a comite o ilegalitate. "Chiar vreţi să ştiţi de ce avea omul paznici la uşa camerei de hotel?", a întrebat, după care, într-un gest demonstrativ, a dat drumul unei înregistrări făcute pe robotul telefonic din America al lui Kun. Înregistrarea redă vocea doctorului Matiuţă în timp ce-l înjura şi ameninţa pe Kun: "Bă, gunoiule, bată-te Dumnezeu de gunoi ce eşti! Bată-te Dumnezeu de care ţie nu ţi-i frică. Înainte să te caute Poliţia Federală de la voi, ar fi bine să te duci tu la ei, că oricum nu scapi şi o să fii tras la răspundere că m-ai înşelat. Poţi să te muţi oriunde, că te găsesc şi te omor, gunoiule!".

Cum se va încheia afacerea, e greu de ghicit. Cum însă protagoniştii sunt nume "grele", un singur lucru e sigur: că, puse s-o descâlcească, instituţiile statului vor avea de făcut un adevărat slalom printre afacerist, doctor, notar şi ofiţer. Unul mai cu pile şi mai cu bani decât altul...


TREIME IMOBILIARĂ
Afacerişti de afacerişti

Protagoniştii din acest caz sunt cunoscuţi pentru afacerile cu terenuri pe picior mare. Florian Jurcuţ e creditat a fi unul din cei mai activi samsari imobiliari, cumpărând en-gros drepturi litigioase de la cetăţenii de rând care nu-şi reprimesc proprietăţile, pe care apoi le valorifică înzecit. Contactat de BIHOREANUL, Jurcuţ a refuzat orice declaraţie.

Notarul Irinel Dumitriu s-a ales cu un dosar penal tot din cauza unei afaceri cu terenuri, dezvăluite de BIHOREANUL în 2008. După ce socrul său, deputatul Seremi, a determinat transferarea fostului depozit de muniţii al Armatei din Hidişel în proprietatea comunei Sânmartin, condusă de prietenul Lucian Popuş, pădurea de 10 hectare a fost vândută cu doar 1,1 milioane euro, pe baza unui studiu de oportunitate întocmit de firma lui Dimitriu, SIS Consulting. "N-am făcut nicio ilegalitate, căci nu eu am stabilit preţul, ci doar prostia vieţii mele, că m-am băgat să asigur servicii de consultanţă pentru Primăria Sânmartin", spune notarul.

În fine, deşi în declaraţia de avere nu şi-a trecut nicio altă proprietate imobiliară decât casa, ofiţerul DNA Oradea Mihai Ogbarschi vinde şi cumpără terenuri de sute de mii de euro pe numele cumnatei din America, Rodica Moore, sora soţiei sale, Adriana.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
COMMENT
Ioan Kum seamana perfect cu Abigaila Ionel Budac din Bihor dar care locuiesc in USA. Vedeti Facebook. Danut Jurcut e fiul lui Florian Jurcut din Topa de langa Hidisel. Ionel si Danut sunt mafioti /prieteni in Sacramento California
Postat 03 Ianuarie 2016, 16:46 de gabby
NOTARUL TEPANGIU
BA, EU II CUNOSC PE TOTI PROTAGONISTII DIN ARTICOLUL ACESTA,,DOCTORUL A ABSOLVIT LA CLUJ INCLUSIV SPECIALITATEA,NU IA DE LA PACIENTI NIMIC SI AJUTA PE TOATA LUMEA,STUDENTII IL VORBESC NUMAI DE BINE ,PE CIND NOTARUL SI OFITERUL DNA AU FACUT FACULTATEA AICI LA SORBONICA STIM NOI TOTI CUM,IAR DACA AU LUAT DIPLOMA TOT PRIN FRAUDA PROCEDEAZA TOT LA FEL SI IN MESERIE UNDE AU INTRAT TOT PRIN PILE.OGBARSKI ALA LUCRA LA ECONOMIC SI IN LOC SA SOLUTIONEZE PLINGERILE OAMENILOR SE DADEA CU INFRACTORII IAR ACUM EL E ADEVARATUL SAMSAR LA CARE PRIMARIA NU FACE RECURS LA PROCESE;DE EX PE APATEULUI SI A INSUSIT PESTE PATRU HA IN COMPENSATIE PT. UN TEREN DE DOI BANI DE PE LA BALASTIERA,JURISTII DE ACOLO(DIN PRIMARIE) FIIND TOTI FOSTI COLEGI DE AI LUI,ABSOLVENTI DE" SORBONICA DE PE CRIS ",IAR FURTUL DE LA HIDISEL UNDE E IMPLICAT SI SOCRUL NOTARULUI E CELEBRU,MERITA SA FIE NUMIT FURTUL SECOLULUI IN ORADEA!
Postat 04 Octombrie 2011, 17:33 de ANONIM
vai de el ziarist
mai adriane,esti un ziarist de doi bani,asculti tu de toti papagalii de oradea,dar de dosarul lui jurcut de la dga si ptb avut cu italianu caruia ia furat terenul iar jurcut este protejat la DGA de NUTIU.Seful lui trece cu vederea problema.Sa stii ca JURCUT mi-a tras si mie o teapa este un escroc si cind il prind io trag
Postat 14 Mai 2011, 22:52 de ion
doctorul naibii
E doctor pe naiba! Se lauda cum a cumparat diploma lui si sotiei si pt. toti din familie! Se bate cu vecinii, e un om foarte ciudat. doar el are probleme nenumarate cu legea, la procuratura. De fapt cu toata lumea. Iar pt. banii ce-i are o zi de munca nu a depus, le are din escrocherii, afaceri dubioase. vezi terenuri revandute-cine mai crede ca nu el a vrut sa-i traga teapa- vanzari de masini second, etc. Fiscul oare de ce nu vede cine nu plateste impozite, tva? Numai ce a meritat a primit. De data asta l-a inghitit un peste si mai mare! Nu ar fi crezut el ca se poate intampla si lui. Cel de Sus le vede pe toate!
Postat 12 Mai 2011, 15:25 de anonim
doctor M
Acest doctoras Matiuta Hunyadi Mircea a dat tepi multe cu terenuri,masini second hand.Mai bine s-ar ocupa de medicina ca doar de aceia a terminat o facultate de medicina Eu cred ca invirte banii dr Maghiar care l-a facut doctor.Cert este ca s-a imbogatit baiatul ca lumea din smecherii.Nu are timp de bolnavi ce naiba...
Postat 03 Aprilie 2011, 18:19 de anonim
nu se poate
terenul se poate vinde doar o data, articolul e aiurea nu se confirma nimic prin el ciu numai speculatii ale afaceristului doctor
Postat 29 Martie 2011, 17:22 de cel ce nu crede
land
de cate ori a vandut kun, terenul ?
Postat 29 Martie 2011, 00:02 de land
Teapa
Jurcut i-a tras-o doctorului.... :) Si cand te gandesti ca doctorul avea impresia ca a semnat afacerea vetii sale .....:)
Postat 28 Martie 2011, 15:20 de JH
Pământ pe viaţă şi pe moarte
sa fiu sincer nu mie mila de nici unul dintre ei ca stiu ca nu o sa moara de foame.DAR IN SCHIMB IMI PARE RAU CA IN ACEASTA TARA CONDUSA DE NISTE ...NU STIU CUM AI NUMII ...NU EXISTA LEGI.DACA ERAU LEGI SI SE SI RESPECTAU NU SEINTIMPLA TREABA ASTA.DAR SUNTEM UN POPOR DE MIEI...SI CIINII NE CONDUC.......IAR LUPII FAC CE VOR.
Postat 28 Martie 2011, 13:33 de ppip
count display

FOTO BIHOREANUL

 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Accident în Tileagd: Un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul unui BMW şi a lovit o autoutilitară, iar apoi un cap de pod (FOTO)
 • Omagiu generalului Berthelot: Pe faţada Gării din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea consilierului militar al Regelui Ferdinand (FOTO/VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON