URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2010, 13:07

Fabrica de zile

Fabrica de zile POFTIŢI DE INVESTIŢI! Primăria vrea să rupă 5.000 de metri pătraţi din curtea Spitalului Municipal pentru construcţia unui centru oncologic regional, pe banii unui investitor privat. "Chiar dacă e vorba de o clinică privată, accesul nu va fi condiţionat de averea bolnavilor. Aici nu se vor trata doar cei bogaţi, ci toţi bolnavii de cancer, urmând ca serviciile să fie decontate de CAS", spune viceprimarul Gheorghe Carp
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uitaţi-vă peste umăr: unul din cei patru semeni din apropiere riscă să fie răpus de cancer. Iar numărătoarea nu vă exclude!

Registrul naţional de cancer arată că în Bihor au murit în ultimul deceniu 22.000 de oameni care sufereau de această boală, că 18.000 sunt încă sub tratament, iar anual apar cam 2.500 de cazuri noi de îmbolnăviri.

Cum durata de supravieţuire a unui pacient descoperit în fază incipientă este de numai 5 ani, deci vorbim de o luptă contra-timp, municipalitatea vrea să demareze de urgenţă construcţia la Oradea a unui Centru regional de oncologie. Pentru ca miracolele la care speră pacienţii să se şi întâmple...

Condamnaţi la moarte

Statisticile sunt cutremurătoare. Bihorul se află în topul judeţelor cu cel mai mare număr de bolnavi de cancer, iar trendul este crescător. Dacă în anul 2000 numărul pacienţilor nou luaţi în evidenţă era undeva sub 1.000 de persoane, 5 ani mai târziu acesta a crescut la 1.950, iar în 2010 a ajuns la 2.500 de bolnavi. Doar judeţul Cluj şi Capitala înregistrează mai mulţi pacienţi pe an, asta datorită populaţiei mai numeroase dar şi faptului că bihorenii încearcă să se trateze acolo.

"În Bihor, afecţiunile oncologice sunt principala cauză de morbiditate şi de mortalitate după cele cardiace. Statisticile arată că incidenţa de cancer este de 1 la 4 persoane", declară medicul Simona Mihuţiu, şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean.

Predispoziţia la cancer dată de dieta specifică zonei, bazată pe carne de porc şi grăsimi, de obiceiurile nesănătoase precum fumatul şi consumul de spirtoase, de poluare, sedentarism şi multe altele fac ca bihorenii să fie în fruntea listei condamnaţilor la moarte. Aparatura din anii ‘50 şi numărul redus de specialişti îi determină pe bolnavii cu bani să caute ajutor la Cluj, Debreţin sau Bucureşti, iar pe cei săraci la Bunul Dumnezeu...

Primărie, caut ajutor

07 Gheorghe Carp_1.jpgPentru a venit în sprijinul bolnavilor, Consiliul Local a aprobat săptămâna trecută înfiinţarea la Oradea a unui Centru regional de oncologie. Hotărârea a fost luată în pregătirea licitaţiei pentru atragerea unui investitor privat dispus să construiască în curtea Spitalului Municipal Gavril Curteanu o clinică de specialitate. "Fiind un centru regional, am fi mai atractivi pentru investitor. Acesta ar putea să deconteze la CAS nu doar tratamentul bihorenilor, dar şi al altor pacienţi veniţi din judeţele vecine, Satu Mare, Arad sau Sălaj", explică viceprimarul Gheorghe Carp (foto).

Licitaţia pentru alegerea unui partener va fi anunţată în cursul acestei săptămâni, iar până pe 15 septembrie Primăria vrea să aibă deja contractul semnat cu câştigătorul. Municipalitatea va intra în asociere cu terenul de 5.000 metri pătraţi din curtea spitalului, iar asociatul va trebui să investească peste 10 milioane euro în clădire şi dotări.

Primăria a primit deja o ofertă din partea firmei Medicana Group, care construieşte o clinică similară la Braşov şi care ar dori să se extindă. Oradea este atractivă tocmai datorită numărului mare de bolnavi. Dotările de care dispune grupul ar revoluţiona tratamentul aplicat pacienţilor. "Firma ar aduce la Oradea două acceleratoare de particule care distrug tumoarea localizat şi nu afectează tot organismul, aşa cum se întâmplă acum în cobaltoterapie. Totodată, partenerul privat se va ocupa de specializarea medicilor, ceea ce într-un domeniu atât de sensibil este foarte important", mai spune viceprimarul.

Câştig în ani de viaţă

07 Marcel Bolos_1.jpgIniţiatorul proiectului, Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte din Primărie, spune că noua clinică va trebui să fie gata cel târziu peste un an. "Conform convenţiilor europene, din 2012 se va renunţa la tratamentul cu cobaltoterapie. E o formă de tratament învechită şi nocivă, căci concomitent cu tumoarea este distrus şi organismul pacientului, căruia îi cade părul, îi sunt afectate organele interne sănătoase, iar unii bolnavi rămân paralizaţi", explică Boloş.

07 accelerator.jpgMunicipalitatea va pretinde partenerului privat să lucreze cu acceleratoare de particule (foto), aparate care localizează tumoarea şi o necrozează cu ajutorul unui flux de lumină. "Intervenţia atacă doar zona afectată de celule cancerigene, fapt pentru care nu apar efecte secundare. Odată cu durata, creşte şi calitatea vieţii pacientului", spune directorul.

În plus, noua tehnologie prelungeşte de la 5 la peste 10 ani perioada în care boala poate recidiva, iar în cazul metastazei (faza terminală a bolii) îi oferă pacientului cam 2 ani de viaţă în plus. "Dacă speranţa de viaţă a unui bolnav creşte de la 3 la 10 ani e foarte bine. În 10 ani se pot întâmpla multe, pot apărea medicamente şi metode noi de tratament", speră Boloş.

În concepţia municipalităţii, Centrul regional de oncologie va trebui să cuprindă secţii de chirurgie oncologică, chimioterapie, radioterapie şi diagnosticare. Primăria va scuti investitorul de o cheltuială prin integrarea în cadrul Spitalului Municipal a unor funcţiuni cum ar fi laboratorul de analize, spălătoria, cantina şi altele. Asta, pentru ca toate resursele financiare şi de competenţă ale partenerului privat să poată fi orientate pentru salvarea vieţii pacientului...


"Nu avem voie să tragem de timp. Aici nu e vorba de montarea unei conducte sau asfaltarea unei străzi, ci de oameni. Orice zi pierdută poate însemna o viaţă pierdută"

Marcel Boloş


ORAŞUL CONDAMNAT
19.000
de bihoreni, cam cât populaţia Salontei, sunt luaţi în evidenţele Registrului Naţional de Cancer


PARIU CU MEDICINA
Ajută-te singur!

Incidenţa mare a îmbolnăvirilor de cancer ar trebui să pună pe gânduri bihorenii atunci când îşi aleg meniul, băutura sau dacă să fumeze. Iar dacă nu se pot abţine, măcar să fie atenţi la efecte. "Pacienţii ar trebui să ştie că durerea nu e singurul simptom. Orice scurgere anormală, orice sângerare, adenopatie (n.r. - creştere în volum a glandelor sau ganglionilor limfatici), masă tumorală (n.r - umflătură) sau nerv pigmentar (n.r. - aluniţă) care îşi schimbă culoarea sau dimensiunile trebuie anunţată medicului", spune şeful Secţiei Oncologie, dr. Simona Mihuţiu.

Gama largă de afecţiuni oncologice face imposibilă cristalizarea unei reţete anume, dar pentru fiecare tip de cancer se poate pune un diagnostic precoce. Astfel, cancerul de col uterin poate fi descoperit cu ajutorul unui consult ginecologic sau a testului Papanicolau, cel mamar printr-o mamografie, iar persoanele în vârstă de peste 60 de ani sunt îndemnate să îşi facă un screening pentru cancerul de prostată.

Medicul susţine că tratamentele vor fi mult mai eficiente într-un Centru regional de oncologie. "Pentru noi, ca bihoreni, o astfel de clinică ar avea o importanţă fundamentală. Spre exemplu, dacă acum 10 ani un caz de cancer colorectal ajuns la metastază avea o speranţă de viaţă de 6 luni, astăzi, cu ajutorul tratamentelor moderne, a crescut la 2 ani. Şi progrese similare continuă în toate domeniile", spune Mihuţiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sistem bolnav
Daca acest centru medical se va face cu cadrele de la oncologie de la judetean, atunci mai bine sa nu se faca. Sub conducerea doamnei Mihut si mai ales a doamnei Milian, acolo s-a dezvoltat un loc de groaza unde bolnavul oncologic e batjocorit si tratat doar ca o sursa de bani pentru medici. Majoritatea asistentelor sunt deja dezumanizate, iar medicii isi bat joc in ultimul hal de pacienti. Sectia asta ar trebui desfiintata, sa se duca oamenii mai bine in alte parti, decat sa le scurteze zilele Milian, Mihut si ceilalti de acolo. Scriu in cunostinta de cauza. Nu banii lipsesc la oncologia oradeana, ci oamenii. Doctoritele numite mai sus si majoritatea cadrelor medicale de acolo sunt bestii cu fata umana.
Postat 20 August 2010, 18:02 de Petru
alo,DNA
stati putin fratilor. se pare ca domnul dr vice nu a auzit de licitatie publica. sau a auzit dar nu in cazul asta. deja stie castigatorul . doua intrebari pentru don vice: 1. cate actiuni va avea la firma respectiva din brasov. 2. sectia din spitalul public va fi falimentata? nu pot sa cred ca o sectie falita poate fi revigorata cu aceeasi bani, de la cas, dar in sistem privat. nu mai inteleg nimic. nici macar de ce au murit arsi de vii copiii aia intr-un spital descentralizat a lui don oprescu.
Postat 19 August 2010, 22:03 de pacient
e de bine
carp nu e director de spital, ci vice in oradea. iar proiectul ii apartine lui bolos. poate ai citit printre randuri. dupa nicolaescu, guvernarea care nu face fata le`a cedat autoritatilor locale. deci nu are cum, sa intervina or sa faca ceva, nici daca vrea. crezi ca vrea? calitatea serviciilor in spitale depinde mult si de ospitalitate...cand o sa fii tratat ca la hotel, si o sa iti zambeasca personalul o sa te simti si mai bine acolo. in rest, sunt de`acord cu o etichetare mai stricat a alimentelor, si supravegherea acestora. in US exista chiar si ministeru alimentatiei. in fine, nu stiu cum o sa reactioneze unii la faptul ca e construit in curtea spitalului..oamenii bolnavi unde mai gasesc un copac al carui oxigen sa`l respire. da`i un proiect bun. sincer cred ca a venit propunerea de la investitorul din brasov, iar primaria oradea organizeaza o licitatie inainte sa il aleaga direct pe acesta. tot e de bine.;)
Postat 19 August 2010, 19:25 de unu
masuri prevenire cancer
In primul rand ar trebui sa se ia masuri in ceea ce priveste procesul de fabricatie al alimentelor pe care le ingeram, sa se reduca E-urile, colorantii sintetici, aditivii, conservantii etc, despre care se stie ca sunt cancerigeni dar nu se ia nici o masura. Sa se verifice alimentatia animalelor care urmeaza sa fie sacrificate si date spre alimentatia populatiei (si aici ma refer la concentratele cu care sunt hranite pasarile si porcii din ferme care ating greutati demne de Guiness Book in doar cateva saptamani). Sa se faca o educatie responsabila a crescatorilor de animale destinate consumului populatiei, in sensul ca sa nu se urmareasca doar profitul ci si sanatatea celor din jur. Si nu in ultimul rand, ar trebui ca medicii si asistentele sectiilor de oncologie sa fie mai umani cu pacientii mai ales ca majoritatea dintre ei sunt muribunzi. Atitudinea acestora fata de acesti oameni aflati la granita dintre viata si moarte lasa mult de dorit. Sa nu uitam ca oricare dintre noi poate sa ajunga in locul lor, indiferent de pregatirea profesionala sau de starea sociala. Va doresc sanatate si sa nu avem nevoie de serviciile nici unui medic!
Postat 19 August 2010, 13:53 de oradean
Carp, copiii cui ii lasi?
Carp,de ce nu te ocupi tu de copiii pt care exista spitalul din Rogerius, sa dezvolti acolo un centru performant de chirurgie infantila sa nu mai fie nevoiti sa se opereze la judetean sau la Cluj.Centrul de oncologie a fost deja infiintat la spitalul jud de Nicolaescu si urmeaza sa se dezvolte dupa ce guvernarea va fi preluata de o putere responsabila.De ce preiei idei care nu-ti apartin si le transpui aiurea , vino cu idei noi, realiste.
Postat 19 August 2010, 13:16 de Georgica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON