URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2018, 19:04

Voia primarului: Consiliul Local a majorat cu 50% impozitul pe clădirile mici sau nealiniate frontului stradal

Primarul Ilie Bolojan nu crede în lacrimi. Protestele orădenilor nu au avut efectul scontat. Consiliul Local a hotărât joi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, majorarea cu 50% a impozitului datorat pentru clădirile mai mici decât cele învecinate sau nealiate frontului stradal situate în centrul istoric al oraşului sau pe una dintre principalele artere de acces.

Supraimpozitare şi facilităţi

Regulamentul "privind aplicarea unor cote adiţionale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit" a fost adoptat cu votul exclusiv al consilierilor PNL.

Acest regulament nu are la bază studiul care să stabilească nivelul de înălţime al clădirilor de pe străzile vizate. 

"Dorim să aplicăm politici publice care influenţează comportamente sociale, să influenţăm contextul în care oamenii iau decizii, aplicând facilităţi şi constrângeri, iar pe baza acestora lucrurile să evolueze în direcţia bună", a afirmat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local de joi.

Astfel, pe de o parte Primăria va supraimpozita cu 50% clădirile insuficient de înalte sau retrase faţă de frontul stradal, iar pe de cealaltă parte va scuti timp de cinci ani clădirea nou construită de impozitul pe proprietate şi va scuti proprietarii dispuşi să investească în clădire de taxa pentru Autorizaţia de Construire în valoare de 1% valoarea lucrărilor respectiv de taxa pentru ocuparea domeniului public cu schele sau materiale de construire.

Clădirile care urmează să fie supraimpozitate vor fi stabilite în urma unui studiu pe care municipalitatea urmează să îl achiziţioneze cu 132.000 lei.

"Studiul va fi predat etapizat. În toamnă vom fi în măsură să primim datele pentru din zona centrală astfel încât Consiliul Local să poată aproba prin Hotărâre de Consiliu Local acele clădiri", a precizat edilul.

Altfel spus, primele cote de supraimpozitare pentru zona centrală vor fi aplicate încă de anul viitor.

Regulament cu opoziţie

Proiectul de regulament privind supraimpozitarea clădirilor cu 50% s-a lovit de opoziţia consilierilor locali ai UDMR şi PSD.

Şeful grupului UDMR, Kirei Melinda, a ţinut să precizeze că de vreme ce imobilele vizate de municipalitate au fost construite având toate avizele şi aprobările nu este normal ca acum Primăria să le supraimpoziteze.

"Cum pot eu să vin să contest acum ce ceva ce s-a aprobat acum 100 de ani?", a întrebat Kirei.

La fel, consilierul Kis Gabor (UDMR) a dat de înţeles că municipalitatea a pus carul înaintea boilor cerând Consiliului Local adoptarea unei hotărâri înainte să fi fost comandat studiul care ar trebui să stea la baza ei.

"Până la finalizarea studiului nu ştiu cine se va duce pe teren şi va spune clădirea aia sau aialaltă ar trebui supraimpozitată sau demolată", a declarat Kis.

Consilierul a cerut conducerii Primăriei să amâne adoptarea regulamentului până la predarea studiului comandat. "Să reveniţi cu acest regulament şi să discutăm în detaliu după finalizarea studiului", a spus consilierul.

Intervenţia consilierilor opoziţiei nu a contat. Regulamentul privind supraimpozitarea a fost adopat cu votul reprezentanţilor PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pentru ca pot...
Pe valul desfiintarii justitiei romane ,de care se ocupa cu succes psd-ul central, iata ca un alt mega-partid cocotat la cirma orasului Oradea calca in picioare oameni,norme,constitutii,legi la adapostul conceptului de autonomie locala si mult trimbitata DEZVOLTARE.Ai putea intelege ca hotarirea sa se aplice viitoarelor constructii,dar pmo nu e deranjata de cvartalul de imobile cu 8 etaje de linga penny nufaru, unde nu se mai respecta nici normele comuniste...Votul devine inutil atit timp cit aceste grupuri infractionale numite partide vor conduce Romania.Sa se aplice noua ghidusie pentru a se putea umple primaria de procese,e cod portocaliu de vremuri severe
Postat 27 Iulie 2018, 15:22 de excalibur
Sorin
Pe str Mihai Pavel nr.8 ,cu toate ca in umanimitate s-a votat refacerea acoperișului și fațadei , fiind făcut proiectul și aprobările de începere a lucrărilor întocmite pentru asociația de locatari de către Arh Emodi Tamas , fratele acestuia , locatar la ap 8 , după încasarea banilor din proiect folosindu-se de autoritatea fratelui , i-au instigat pe locatari sa depună banii la primărie , cu toate ca ofertele de la asociatie erau la jumătate din suma propusă de primărie ; care o fi jocul celor doi frați ? Până una - alta acoperișul încă din 2009 , confor somației inspectoratului teritorial in construcții , prezintă un real pericol pentru viața trecătorilor și a locatarilor din ap de sub porțiunea de Acoperis de la stradă . E atât de important pentru cei doi ,o eventuala lucrare a “sălărdenilor”
Postat 27 Iulie 2018, 10:38 de Sorin_60
Discriminare?
Nu se face o discriminare prin aceste impozite majorate? Nu primaria a dat autorizatie de construire? Sunt ilegale constructiile? Tebuie consultat un avocat si sesizat avocatul poporului(popoului?) si cred ca si CEDO este o variant buna. Problema e ca tot primaria va plati daune si nu caposul bolovan.
Postat 26 Iulie 2018, 22:45 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON