URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2018, 16:30

Centre de cartier: Parcul Magnoliei şi zona din jurul McDonald’s Nufărul se transformă în piaţete (FOTO)

Parcul Magnoliei, din cartierul Rogerius, şi perimetrul din jurul localului McDonald’s Nufărul se schimbă la faţă! Viceprimarul Florin Birta a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Primăria a pregătit două proiecte pentru reamenajarea acestor zone, astfel încât să devină nişte piaţete pietonale.

Doar pe două roţi

În Nufărul, lucrările se vor face pe o suprafaţă de 5.270 mp. "Vom avea în vedere plantarea de arbori de dimensiuni medii şi mari. În mijlocul piaţetei vom amenaja o zonă centrală care va fi exclusiv pietonală. Aici se va realiza un pavaj din piatră naturală, zona fiind destinată petrecerii timpului liber, odihnei şi organizării de diverse activităţi. Între acest spaţiu central şi blocurile de locuinţe va fi plantat un aliniament de arbori care să asigure protecţia fonică", a declarat Birta.

Totodată, viceprimarul a promis că arborii existenţi, 55 la număr, vor fi păstraţi. După finalizarea lucrărilor, accesul auto în zonă va fi complet interzis. De asemenea, vor dispărea circa 40 de locuri de parcare. "Dorim să creăm o zonă pietonală deschisă şi amplă", a explicat viceprimarul. În schimb, piaţeta va cuprinde şi o pistă pentru biciclete, dar şi parcări pentru aceste vehicule pe două roţi.

Singurele maşini care vor putea intra în zonă sunt cele ale Ambulanţei sau ISU Crişana, pe aleea din apropierea clinicii Pelican.

Estimările arată că lucrările vor costa 8,3 milioane de lei, bani pe care Primăria speră să-i atragă printr-un proiect european. Durata de realizare a lor va fi de 12 luni.

În sfârşit, cu magnolii!

În celălalt capăt de oraş, în Parcul Magnoliei din Rogerius, Primăria a pregătit un proiect similar. Din suprafaţa totală de 9.850 mp, circa 4.000 mp vor fi pavaţi cu piatră cubică, iar restul înierbaţi. "Dorim o reconfigurare a piaţetei actuale", a explicat Birta.

Şi aici, toţi copacii existenţi vor fi păstraţi. În plus, a promis viceprimarul, vor mai fi plantaţi 35 de platani şi alţi 35 de magnolii. Aşadar, numele parcului va avea, în sfârşit, o justificare. Lucrările vor costa circa 10,4 milioane lei şi sunt estimate să dureze 18 luni. Şi acest proiect Primăria vrea să-l finanţeze cu bani europeni.

Fără dezbateri

Ambele proiecte vor fi supuse votului Consiliului Local, în şedinţa de joi, alături de un proiect similar de pe strada Cazaban, prezentat săptămâna trecută.

Şedinţa CL va fi singurul loc unde se vor discuta aceste proiecte. Tocmai pentru că le va depune spre finanţare europeană, Primăria nu le mai dezbate public. "Dacă le supuneam dezbaterii publice, pierdeam trenul finanţării europene. Cred că important este să le finanţăm, nu să stăm să le supunem dezbaterii publice", a declarat Birta.

Pentru aceste lucrări au fost organizate concursuri de idei, însă fără ca vreun arhitect să participe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sa inflorim impreuna!
bravo celor lupta pentru astfel de proiecte in oras! primarii din comunele/satele din judet poate iau exemplu copy-paste si misca si ei degetul pentru comunitatea lor!
Postat 11 Aprilie 2018, 23:31 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON