URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2018, 10:12

Iohannis a semnat decretul pentru demiterea șefei DNA. Preşedintele, acuzat de "laşitate"

Iohannis a semnat decretul pentru demiterea șefei DNA. Preşedintele, acuzat de 'laşitate' foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care o demite din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Anunţul a fost făcut, luni dimineaţă, nu de preşedinte, cum era de aşteptat, ci prin purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

"Într-un stat de drept, hotărârile Curţii Constituţionale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituţionali le revine responsabilitatea uriaşă ca, în asigurarea supremaţiei Constituţiei, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradiţiile democratice ale poporului român şi pe idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989. Însă, hotărârile Curţii Constituţionale trebuie respectate şi aplicate nu numai de către Preşedintele României, ci şi de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept", a spus Mădălina Dobrovolschi, într-o declaraţie de presă anunţată cu câteva zeci de minute înainte.

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruţa Kövesi din funcţia de  procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a spus Dobrovolschi.

Aceasta a afirmat că preşedintele consideră că "România nu poate face paşi înapoi" de la statul de ţară în care domneşte legea şi în supremaţia Constituţiei.

Dovadă de laşitate

Imediat după pronunţarea deciziei, au apărut în spaţiul public voci care au criticat gestul preşedintelui. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus, la Digi24, că decizia este o manevră "politicianistă", o "mostră de calcul politic cinic, dâmboviţean", şi a criticat faptul că Iohannis nu a ieşit personal să îşi asume acest gest, probabil consiliat de consilierii săi, pentru a nu-şi asocia imaginea cu decizia luată şi pentru a-şi asigura un nou mandat.

De asemenea, CTP a spus că decizia este o lovitură dată independenţei procurorilor, că vom asista la "îngenunchierea lor" de către ministrul justiţiei, Tudorel Toader, şi a arătat că o eventuală suspendare decisă de coaliţia de guvernare ar fi fost foarte greu de pus în aplicare în actualul context şi în această perioadă. "Este mare bucurie în Costa Rica şi Serbia", a mai spus Popescu, cu trimitere la VIP-urile care au fugist de dosarele instrumentate de DNA, precum Elena Udrea, Alina Bica sau Sebastian Ghiţă.

Redactorul şef adjunct al Adevărul, Liviu Avram, a subliniat că, prin faptul că nu a ieşit să îşi asume decizia, Iohannis a dat dovadă de "laşitate" şi l-a criticat pe preşedinte pentru faptul că nu şi-a jucat toate cărţile.

Într-o intervenţie la Digi24, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, a spus că, până la urmă, Iohannis a făcut ce trebuia să facă, deoarece nu ar fi avut altă soluţie, cu toate că Laura Codruţa Kovesi şi-a făcut treaba la conducerea DNA.

Ameninţat cu suspendarea

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat săptămâna trecută că membrii Coaliţiei de Guvernare PSD- ALDE vor decide luni dacă vor merge pe varianta suspendării preşedintelui Iohannis. "Eu nu aştept răspuns (n.r.: din partea preşedintelui Iohannis privind revocarea) pentru că nu trebuie să îmi dea mie răspuns, ci Constituţiei, de care îşi bate joc. Nu-l interesează Constituţia, legea, îl interesează propriul interes. Spunea de dictatura majorităţi, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democraţie. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vreau unul singur care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituţiile. Eu am discutat cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea preşedintelui trebuie să fie o abordare serioasă. Şi domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord, şi că trebuie să analizăm şi să luăm o decizie, da sau nu", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul ALDE s-a arătat, de asemenea, favorabil declanşării procedurii de suspendare, chiar dacă nu imediat. "Înainte de a pleca, adică vineri, chiar am avut o discuţie cu Liviu Dragnea pe acest subiect şi răspunsul meu e foarte clar. Voi susţine o decizie a coaliţiei pentru a demara sau care urmează să demareze un proces de suspendare. Din păcate, în România nu există instrumente intermediare de sancţionare a unor nereguli, derapaje la nivelul preşedintelui României. Există numai o armă care e devastatoare, şi anume suspendarea, şi de aceea mi-am exprimat, în trecut, reţinerea. În acest moment se pare că nu sunt suficiente voturi pentru a iniţia acest proces, întrucât mulţi parlamentari au plecat deja în vacanţă şi nu cred că e un moment potrivit acesta", a spus Tăriceanu.

Decizie amânată

Klaus Iohannis a amânat, în ultima lună, să spună ce măsură va lua, după decizia CCR de a cere şefului statului să emită decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

HotNews.ro aminteşte că, la finalul lunii mai, Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele Klaus Iohannis "urmează" să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, argumentând că în condiţiile în care şeful statului nu a avut "nici o obiecţie cu privire la regularitatea" procedurii iniţiate de ministrul justiţiei "ar fi trebuit să emită decretul de revocare".

Judecătorii constituţionali invocă articolul art.132 alin.(1) din Constituţie, care prevede că "procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei". Acest articol "este un text cu caracter special, care stabileşte o putere de decizie a ministrului justiţiei asupra activităţii desfăşurate de procurori", spun judecătorii.

"El nu indică, în mod expres, că numirea în funcţii de conducere se realizează de ministrul justiţiei, ci faptul că în această procedură ministrul are un rol central. Astfel, în ceea ce priveşte numirea, Curtea constată că ministrul justiţiei are o marjă largă de apreciere, marjă a cărei exercitare poate fi limitată prin stabilirea unor condiţii legale pe care procurorul trebuie să le întrunească pentru a fi eligibil să fie numit în funcţia de conducere. În schimb, marja de apreciere a ministrului justiţiei nu poate fi anihilată/ denaturată prin atribuirea unor competenţe în sarcina altor autorităţi publice care să afecteze echilibrul şi să se reconfigureze, în mod implicit, competenţele  constituţionale ale acestora", se arată în motivarea CCR.

Reacţii politice

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni, după revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, că discuţiile despre suspendarea lui Klaus Iohannis vor continua în interiorul partidului, pentru că şeful statului nu a luat o decizie sinceră. „Probabil au intervenit presiuni“, a spus liderul PSD. 

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că şeful statului a  a ales interesul României, în caz contrar exista riscul declanşării unor tulburări sociale. ”Preşedintele a ales între interesul personal şi interesul României, a ales interesul României, pentru că în cazul în care nu ar fi pus în practică decizia CCR, România putea fi expusă riscului declanşării unor evenimente care să creeze tulburări sociale, care să separe societatea românească, să dea naştere la diviziune şi la conflicte sociale, să afecteze grav imaginea României în lume şi să pună sub semnul întrebării buna exercitare de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, a spus Orban.

Preşedintele USR Dan Barna a declarat luni, la scurt timp după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, că acesta „a respectat cadrul constituţional şi decizia CCR”. Totodată, liderul USR a mai adăugat că „în acest moment e nevoie de mai mult” pentru a rezolva problema, sugerând că este timpul pentru un referendum pe justiţie.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că şeful statului, Klaus Iohannis, a ales corect când a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, respectând astfel decizia CCR. Totodată, fostul lider PMP a amintit că o decizie a CCR a cerut reducerea numărului de parlamentari la 300, spunând că e de urmărit dacă „cei care îi cereau imperativ lui Iohannis” să respecte CCR, vor pune în aplicare şi această decizie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Sefu scapa turma
Astai asteptarea romanilor. Asta da mentalitate. Pai daca politicienii nostri au facut legile, ei au facutConstitutia care ar trebui sa fie Biblia tarii, samd, ne asteptam ca in ceasul 12 El Presidente sa faca hocus pocus si sa schimbe totul??? Asta-i democratie?? Pai la ce-mi mai trebuie Parlament daca El presidente poate face si desface cum vrea si cand vrea el??? Legile se aplica si-n cazul lui!!!
Postat 09 Iulie 2018, 16:47 de cetateanbihorean
Cetateanbihorean
Corect
Postat 09 Iulie 2018, 14:45 de Sandu1201
trebuia sa fii tu presedinte
Toata lumea se pricepe la politica, fotbal si economie. Toata lumea considera KI slab politic si slab presedinte, pe Basescu presedintele ideal, samd. E normal, fiind un popor Latin, la care conteaza Mai. Mult datul din gura decat rezultatele, este normal sa-l admiram pe Basescu, care era un maestru Al discutiilor, scenetelor si intrigilor. Recunosc ca era un presedinte puternic in caracter, dar oamenii puternici au tendinta sa se-nconjoare de oameni slabi, pe care sa-i manevreze usor. Ne plac la fel ca rusii de conducatori supremi, tutuci care sa ne apere de toate, care sa aiba putere absoluta. Nu suntem ca si occidentalii, democratia noastra este originala. Nu aud nimic de politicieni nostri, aud doar reptosuri la adresa lui KI, care nu poate jucva rolul tatucului de Basescu, care calca Constitutia in picioare dupa bunul lui plac. Noi nu stim sa apreciem corectitudinea nemteasca Al lui KI, dovada ca suntem un popor foarte corupt, indisciplinat.nu ne plac nemtii. Ne plac italienii, spaniolii. Smecheria si invarteala. Aplicarea regulilor dupa ureche.
Postat 09 Iulie 2018, 14:26 de cetateanbihorean
Slab
Johannis este din pacate cel mai slab/incapabil/prost presedinte din era postcomunista.
Postat 09 Iulie 2018, 13:10 de Citizen
pisicarosievarga=cainerau=TDS
Tu te bucuri ca un PROSTEA, bolnav psihic. Cu oameni că ține tara merge in jos
Postat 09 Iulie 2018, 12:08 de Sandu1201
Ahahahaha.
Pe drum pe la izvoare / Codruța fată mare / Plecat-a din câmpie /Flăcăii să n-o știe!
Postat 09 Iulie 2018, 11:05 de pisicarosievargata
Vai si amar
.
Postat 09 Iulie 2018, 10:52 de Sandu1201
un k k t
rosu. vai de el daca mai spera sa ia al doilea mandat. o sa il voteze neamurile lui ca pe raita.
Postat 09 Iulie 2018, 10:32 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON