URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2018, 11:33

Trafic paralizat! Miile de orădeni care s-au dus la Piaţa 100 au blocat şoseaua de centură. Primăria şi ADP îşi "asumă responsabilitatea" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mutarea pieţei de vechituri peste drum de cartierul Europa a provocat haos, duminică, în circulaţia rutieră din zonă. Duminică la ora 10 traficul este blocat de la intersecţia şoselei de centură cu Calea Aradului, dar şi pe pasajul suprateran până la sensul giratoriu de lângă cimitir.

„E o bătaie de joc!”

După ce, de dimineaţă începând, în zonă a fost agitaţie, la ora 11, traficul s-a blocat de-a dreptul, de la intersecţia şoselei de centură cu Calea Aradului, dar şi pe pasajul suprateran. „Piaţa e mare şi frumoasă, dar e o bătaie de joc ce fac cu noi aici”, a spus un şofer, iritat de multele minute petrecute la volan, fără a înainta.

Piaţa 100, cum a fost redenumită, are doar 600 de locuri de parcare, mult prea puţine chiar şi pentru cei o mie de comercianţi. Astfel, lesne de înţeles, clienţii care merg cu maşina spre piaţă nu mai au unde să-şi lase autoturismul. „N-ar ajunge nici dacă ar avea un număr dublu de locuri de parcare”, a concluzionat un alt şofer.

OTL pe pană

În zonă au fost aduse mai multe echipaje de Poliţie pentru a dirija traficul, dar fără prea mult succes. La ora 10 un şofer străbătea distanţa de la pasajul suprateran peste drumul de Arad până la cimitir în circa 20 de minute.

Nici orădenii care au ales transportul în comun n-au fost mai norocoşi. De dimineaţă, unul din cele două autobuze OTL care ar trebui să ducă clienţii din parcarea Auchan la Piaţa 100 s-a defectat, iar celălalt vehicul pur şi simplu n-a mai putut porni de pe loc, din pricină că a fost supraaglomerat.

Astfel, cei mai mulţi dintre cumpărători au preferat să o ia pe jos, traversând pe unde au apucat şoseaua de centură, sau chiar la indicaţia poliţistului rutier plantat în sensul giratoriu de la intrarea spre piaţă.

Un număr mare de orădeni au preferat, în schimb, să îşi lase maşinile în parcarea hypermarket-ului Leroy Merlin, sau de-a dreptul pe câmpul din vecinătate, şi să o ia la pas. Incomod, prăfuit şi plin de buruieni drumul peste terenul viran a fost totuşi mai scrut decât cu maşina. Doar 15 minute...

Parcare ocupată

Traficul infernal i-a enervat la culme pe atât pe comercinaţi cât şi pe cumpărători. „Nu ştiu cine a gândit asta dar ceva n-a făcut bine. Dacă tot faci o piaţă, fă-le şi oamenilor o trecere de pietoni, un semafor, ceva, că nu toată lumea are maşină...”, a protestat o femeie.

Şoferii sunt însă şi mai revoltaţi. „Numai la noi se poate aşa ceva. Vechea piaţă n-avea parcare, dar toată lumea găsea un loc unde să îşi lase maşina: la şcoala sportivă, pe malul Peţei, în parcare la Auchan, tot găseai ceva. Parcarea nouă are sute de locuri şi nu mai găseşte nimeni un loc liber”, reclamă un orădean.

„Toată lumea vinde prost”

De altfel, până şi comercianţii sunt supăraţi. Administraţia Domeniului Public a amenajat dor 630 de locuri de parcare pentru circa 1.000 de vânzători. „Eu mi-am lăsat maşina mea pe câmp. Sâmbătă seară, când am venit să ne băgăm maşinile în piaţă pentru vânzare, coada se întindea de la Leroy Merlin până la cimitir. Am stat 17 minute la coadă...”, a povestit un vânzător.

Prima duminică în noua piaţă nu le-a priit comercianţilor. „Toată lumea vinde mai prost. Oamenii vin, se uită şi cumpără doar ce poate duce cu plasa, că au de cărat peste câmp”, a declarat o vânzătoare.

40 de minute cu autobuzul

Contactat de BIHOREANUL, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica (foto), recunoaşte că lucrurile au mers cât se poate de prost în prima duminică a noii pieţe. „Mulţi şoferi au reclamat că nu destule locuri de parcare la noua piaţă. Există peste 600 de locuri, mai multe nu avem unde amenaja. Nu putem face 12.000 de parcări, câţi oameni vin într-o duminică în piaţă”, spune Andrica.

Potrivit directorului, cea mai bună soluţie ar fi fost tot transportul în comun. Dacă ar fi funcţionat! „La ora 11 m-am urcat în autobuz în staţia de la Auchan ca să văd cât face până la piaţă şi mi-a luat 40 de minute, ceeea ce este enorm de mult”, spune Andrica.

Pentru duminica viitoare ADP va încerca să renunţe la ruta ocolitoare prin sensul giratoriu de la ieşirea spre Arad. „Dacă primim aprobare de la Poliţie, am dori ca autobuzele să treacă prin vechea piaţă şi să iasă la şoseaua din spatele cartierului Europa, pentru a ajunge la sensul giratoriu de pe centură, scurtând timpul de călătorie”, spune Andrica.

În plus, directorul APD i-a îndemnat pe orădenii care vin la noua piaţă să îşi lase maşinile, ca şi până acum, pe străzile adiacente vechii pieţe şi să folosească autobuzele  puse la dispoziţie. Sau să meargă pe jos...

„Ne cerem scuze orădenilor”

Nemulţumirile orădenilor blocaţi în trafic l-au scos duminică din casă până şi pe primarul Ilie Bolojan (foto), care a fost la faţa locului pentru a căuta soluţii de fludizare a traficului.

„Toată responsabilitatea pentru aceste perturbaţii ţine de Primărie şi de ADP. Ne cerem scuze celor care, fiind în tranzit pe centură, au fost obligaţi să aştepte 10-15 minute în abuteiaje şi orădenilor care, venind la piaţă, au fost obligaţi să facă drumul pe jos sau să traverseze în condiţii de nesiguranţă”, a declarat Bolojan pentru BIHOREANUL.

Bolojan promite soluţii

Primarul a subliniat că municipalitatea a trebuit să mute piaţa de vechituri pentru a putea începe lucrările la noua sală polivalentă cu 5.000 de locuri finanţată de la bugetul de stat.

„Inevitabil, o astfel de mutare provoacă perturbaţii. Va mai dura câteva duminici până când orădenii vor şti unde să parcheze şi până când lucrurile vor intra cât de cât în normal”, spune edilul.

Potrivit primarului, lucrurile se vor îmbunătăţi în următoarele săptămâni. „Vom veni cu soluţii care vor face ca în două-trei luni piaţa să funcţioneze în condiţii acceptabile. Despre o funcţionare mai bună putem vorbi, însă, doar de anul viitor”, a spus Bolojan.

Printre altel, edilul are în vedere amenjarea unui drum pietonal peste câmp care să lege zona Leroy Merlin de piaţă, construirea unui pasaj pentru pietoni şi amenajarea unei supratraversări peste sensul giratoriu de la cimitir, astfel încât traficul de tranzit să nu se mai suprapună peste cel al localnicilor care intră sau ies de la noua piaţă de vechituri. Dar asta abia de anul viitor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Excalibur si CrisDumi
Ia dați o tura la Vaslui-Barlad, sa vedeți dacă vă place și să vedeți diferența NEMULTUMITELOR care sunteți, sa vedem ce mai comentați apoi. Voi v-ați pierdut identitatea de lingăi care sunteți. Vouă vi se face și nu va place....
Postat 04 Noiembrie 2018, 23:46 de Sandu1206
Excalibur si CrisDumi
Tace-ti dracului din gura, și mergeți la cules de porumb. Asta va este nivelul. Amatori de chilipir , și tot nu cumpărați nimic
Postat 04 Noiembrie 2018, 23:26 de Sandu1206
We'll start all over again
Responsabilitatea se asuma prin noi proiecte avind aceeasi echipa la cirma.Este garantia succesului.Pe de alta parte, succesul aquaparcului nymphaea se bazeaza pe aglomeratie.Este o reteta sigura,aplicata acum si la ocskopiac. Urmeaza niste tarife bine ponderate,tot de ei calculate,si se rezolva problema...in cursul anului viitor...de exemplu bilet de intrare
Postat 04 Noiembrie 2018, 19:48 de excalibur
Cum își asumă responsabilitatea?
Cine a demisionat sau a fost demis? Ăstora de la primărie nici sensul cuvintelor nu le clipește prin cap !?!
Postat 04 Noiembrie 2018, 17:54 de CrisDumi
Jalnic!
M-am saturat ca de mere pădurețe de ăștia! Ei iși asumă, ei fac, ei termina o chestie dar numai peste un an chestia e funcțională și la fel cu toate marile "realizari" din orașul asta. Eu zic sa mai mearga în satele de unde au venit sa "facă" și acolo cate ceva, că aici au făcut destul. Mă lispesc și de piață de vechituri și de polivalentă (apropo, mai avem o palivalenta nefolosita care se autodegradeaza). Macar pe centura sa mai putem circula civilizat daca in oras nu se mai poate.
Postat 04 Noiembrie 2018, 17:26 de oradeanbihor
Sala polivalentă
Dragnea a promis-o
Postat 04 Noiembrie 2018, 16:58 de Sandu1206
donatie la episcopie
propun donarea noii piete la episcopie . Poate asa primaria care nu e sensibila la cerintele a 5000 cetateni o sa fie sensibila din a 2 zi si o sa se mobilizeze . O sa gaseasca o locatie cu 3000 locuri de parcare , cu mese pentru vanzatori , cu copertine sa ii apere vara de soare si iarna de zapada , cu cismele si grupuri sanitare , cu un punct de prim ajutor si poate una sau 2 spalatorii auto . Adica o sa fie conditii decente care respecta cetatenii . La cum se pune problema zici ca nu ei au ales noua locatie . La ce sprijin are primarul putea tripla suprafata orasului cu cartiere ce sa aiba acces pe 4 benzi la parcurile industriale , cu parcuri , cu locuri de joaca si sport . Asa ne inghesuim marunti si meschini in un oras ce se sufoca blocat din lipsa de maretie in gandire .
Postat 04 Noiembrie 2018, 16:37 de User anonimizat
evul mediu
chestia cu sala polivalenta e o scuza jalnica / erau zeci de locatii in oras pt asa ceva . Piata la modul cum e amenajata e o rusine ...cel putin 500 ani regres . Nici o masa , nici o taraba , o intrare si o iesire subdimensionata si cel mai grav lipsa a 2000 locuri de parcare si a 2 intrari 2 iesiri . Si daca locul asta e subdimensionat sa faca piata pe armatei romane in spate langa peta sau in iosia unde au locurile alea unde nu trebuiau blocuri . Cum sa zici ca nu ai unde sa faci locuri de parcare ? vara fara umbra , iarna fara acoperis , fara apa , nici o cismea . Zici ca interesul e sa se inchida piata si sa ii trimita pe toti clienti la galeriile comerciale . Sau asta o si fi intentia ?
Postat 04 Noiembrie 2018, 15:44 de User anonimizat
Pasadena
Chiar dubioasa ideea cu pasarela,acuma cind ne-am specializat in parcari sub nivelul apei si tuneluri.Pasarela pietonala? O pasarela doar? Legal nu ai cum sa ajungi per pedes din oras nici la bricodepot/carrefour era.Era bun un telescaun,telegondola
Postat 04 Noiembrie 2018, 13:38 de excalibur
De ce sa mutat piața?
????
Postat 04 Noiembrie 2018, 13:35 de Sandu1206
??
cica unii gandesc!!! centura incepe sa devina aglomerata, iar tu te gandesti sa faci un talcioc langa ea, fara acces, fara locuri de parcare, subdimensionata. Pe buneeeeee? Cei care au aprobat si votat totul......sunt cofetari? Iar constructorul a fost de genu' mi se da banu sa ma urc cu buldozerul in pom ...o fac....ce mai.
Postat 04 Noiembrie 2018, 13:06 de Christa
Excalibur
Mai așteaptă un an că se face pasarelă, până atunci o sa ai sala polivalentă.
Postat 04 Noiembrie 2018, 12:37 de Sandu1206
Conform proiectului
Piata a fost construita conform unui proiect, vizat si avizat.Proiectantii sunt de obicei oameni calificati,cu facultate.Afirmatia ca s-ar fi produs haos,paralizarea traficului e doar o impresie izvorita din lipsa calificarii in a aprecia un "lucru bine facut".Ceea ce e scuzabil
Postat 04 Noiembrie 2018, 11:55 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON