URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2018, 00:58

Palatul Vulturul Negru, "ecran" pentru o proiecţie impresionantă, de Zilele Art Nouveau (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii s-a umplut de lume, sâmbătă seară, cu prilejul Zilelor Art Nouveau, care au programat tururi ghidate în câteva dintre clădirile aparţinând acestui stil din Oradea, o expoziţie de fotografii, un concert simfonic în aer liber şi o proiecţie video pe faţada Palatului Vulturul Negru. Spectacolul de lumini, sunet şi culoare, cu adevărat impresionant, a fost urmărit de peste o mie de orădeni.

La pas, prin palate

În cadrul tururilor ghidate, orădenii au trecut prin Palatul Episcopal Greco-Catolic, care, în mod normal, nu e deschis publicului, Palatul Vulturul Negru, Casa Levai, Palatul Stern, Palatul Moskovits şi Casa Schwarts (Camera de Comerţ).

Interesul pentru aceste tururi a fost foarte mare, zeci de orădeni înghesuindu-se să audă ce au de spus specialiştii care i-au ghidat. De altfel, tocmai pentru că, de zilele trecute, se anunţau numeroşi oameni doritori, organizatorii au şi decis să suplimenteze numărul de ghizi.

Mulţi dintre participanţi s-au declarat impresionaţi îndeosebi de Palatul Vulturul Negru, unde au putut vedea că dincolo de aspectul exterior somptuos, clădirea simbol a Oradiei are interioare pe măsură, cu detalii uluitoare.

Simfonie în aer liber

După ce au vizitat clădirile Art Nouveau, orădenii s-au oprit în Piaţa Unirii, unde întâi a fost vernisată o expoziţie de fotografii cu imobile aparţinând acestui stil din Oradea şi din alte opt oraşe europene din regiunea Dunării. De altfel, Zilele Art Nouveau au fost organizate de Primăei în cadrul unui proiect din Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea, care are ca obiectiv protecţia şi promovarea sustenabilă a moştenirii culturale Art Nouveau în această zonă.

Apoi, de la ora 21, în Piaţa Unirii a răsunat muzica clasică. A concertat ansamblul de suflători al Filarmonicii din Oradea, dirijat de Lorenzo Moroni, iar sute de orădeni s-au strâns în jurul muzicienilor, pentru a-i asculta. Spectatorii au fost de toate vârstele şi, pentru că nu le-au ajuns scaunele amplasate de organizatori, au stat răbdători în picioare ori pur şi simplu pe jos. În programul concertului au fost lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Joahannes Brahms, Gioacchino Rossini, Gustav Holst ori George Gershwin. S-a văzut cu ochiul liber că orădenii au apreciat concertul în aer liber, artiştii fiind răsplătiţi cu ropote de aplauze.

Cu ochii pe palat

Şi mai aplaudat a fost însă ultimul moment al serii: proiecţia de tip video mapping pe faţadele Palatului Vulturul Negru. Concret, clădirea a fost învăluită de un spectacol de lumini, culoare şi sunete, expres creat pentru palatul simbol al oraşului. Firma care a lucrat la realizarea acestor proiecţii a câştigat cea mai recentă ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii "Spotlight" din Bucureşti.

Decoraţiuni şi simboluri ale palatul, inclusiv vulturul care se regăseşte şi pe vitraliu, au fost recreate într-un mod inedit şi proiectate fără cusur pe faţade. Într-o secvenţă, întreg palatul părea că s-a trezit, la fiecare fereastră fiind proiectaţi oameni, lăsându-se impresia că în interior are loc o petrecere burgheză de la începutul secolului XX.

Punct culminant al serii, proiecţia a umplut Piaţa Unirii. Peste o mie de orădeni cu privit imaginile şi foarte mulţi dintre ei le-au şi imortalizat, filmând cu telefoanele mobile. Aşa cum era de aşteptat, la final, mulţimea a aplaudat intens. Spectacolul a fost reluat de patru ori, cu pauze de 10 minute.

Duminică, de la capăt!

Zilele Art Nouveau continuă şi duminică, cu un program similar. De la ora 16 vor începe tururile ghidate, cu punct de plecare la Palatul Episcopal Greco-Catolic. La ora 21, ansamblul de suflători va susţine un nou concert, însă de data aceasta cu muzică din filme, între care o selecţie din "Masca lui Zorro", selecţie din filmul "Robin Hood", "Let it go" din Frozen şi "I will always love you" din filmul "The Bodyguard".

De la ora 22, va avea loc o nouă serie de proiecţii pe faţada Palatului Vulturul Negru. Aşadar, cine a ratat spectacolul, mai are o şansă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON