URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2018, 23:31

Seara muzicii: Cartea rockului românesc din anii ’90 şi noul album "de rock şi jale" al lui Călin Pop au fost lansate împreună la Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rockerii orădeni, artişti şi fani, s-au adunat, sâmbătă seara, la Bistro Blues Caffe, unde s-a lansat volumul al doilea din trilogia "Istoria rockului românesc", scrisă de omul de radio Nelu Stratone.

În aceeaşi seară, Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, şi-a lansat cel de-al patrulea album solo, prezentat drept un album "de rock şi jale", care ar putea fi "soundtrackul unei revoluţii".

Lansare fără autor

Pe lângă fanii rockului, la lansare au participat şi muzicieni precum Dan Andrei Aldea, care s-a stabilit de câţiva ani în Oradea, Ari Nagy Sandor, Joe Balogh şi Florian Chelu. De altfel, amfitrionul serii, DJ-ul şi bloggerul Lucian Cremeneanu, a spus de la început că publicul evenimentului este unul "100% muzical şi cultural".

Tot el le-a explicat celor prezenţi că autorul cărţii "Rock în timpuri noi", volumul al doilea din trilogia "Istoria rockului românesc", nu a venit la Oradea, fiind "doborât de o gripă rebelă". Despre carte a vorbit, în schimb, editorul ei, Andrei Ruse. "Nelu a lucrat foarte mult la această carte care vorbeşte despre o perioadă interesantă a rock-ului din România. Multe legende au susţinut acest proiect, de la Nicu Covaci până la Dan Andrei Aldea, care se află aici", a spus acesta.

Oglinda anilor ’90

Volumul, la fel ca primul, care s-a intitulat "Rockul sub seceră şi ciocan", a fost dedicat victimelor şi celor răniţi în incendiul din clubul Colectiv din octombrie 2015.

Cartea vorbeşte despre trupele rock româneşti din anii ’90 (Holograf, Compact B, Stinx Experience, Cargo, Celealte Cuvinte, Voltaj, etc.), dar şi despre evenimentele muzicale majore din această perioadă, precum concertul Aerosmith din 1994 de pe Stadionul Naţional din Bucureşti şi cel al lui Sting din 1996 de la Sala Palatului din Capitală. Volumul s-a vândut la lansare la preţul de 60 lei şi poate fi găsit pe portalul editurii Hyperliteratura la preţul de 65 lei.

De rock şi jale…

În partea a doua a evenimentului a fost lansat cel mai recent album solo al rockerului orădean Călin Pop, lider al longevivei formaţii Celelalte Cuvinte. Despre albumul "Fără filtru", apărut la Soft Records, şi realizat în întregime de Călin, a vorbit tot Lucian Cremeneanu, care l-a descris ca fiind "o surpriză de la un capăt la altul".

"De când l-am introdus în CD player, acolo a rămas. Albumul lui Călin este un album de rock şi jale. Este foarte multă supărare şi revoltă şi frustrare în versurile lui şi în muzica lui", a spus amfitrionul serii. "Dacă va mai exista vreodată o revoluţie în România, albumul acesta va fi soundtrack-ul ei, categoric!", a adăugat acesta, definind sound-ul albumului ca fiind unul "de garaj, foarte mişto".

Cel de-al patrulea proiect al lui Călin Pop fără formaţia Celelalte Cuvinte (după "Undeva", "Ritual de iarnă" şi "In-Fusion", alături de fiul său, chitaristul Marius Pop) are 15 piese, între care "Fără filtru", "Prizonier" şi "A leprelor".

România fragmentată

Despre propriile creaţii, Călin Pop a spus că au fost adunate în câţiva ani de zile. "S-a încercat ca acest album să fie dus pe un făgaş politic. Nu este vorba despre politică, este vorba despre o nemulţumire pe care o simţim, cred, toţi din această sală. E ca atunci când vezi un om care odată era cineva… ce-a fost şi ce-a ajuns. Aceeaşi senzaţie o am văzând România. Nu că ar fi mai rău, dar e altfel. E fragmentată, este vândută şi toată lumea merge spre consum", a spus rockerul.

Albumul s-a vândut la faţa locului cu 30 lei, dar poate fi comandat şi online, pe portalul mycd.ro.

Ca un "meniu al zilei" săţios, aşa cum l-a descris Cremeneanu, evenimentul a avut şi o parte de "desert". Acesta a constat într-un scurt recital al lui Călin Pop, care a cântat piesa "Rătăcit" de pe noul album, câteva piese de pe albumul "Ritual de iarnă", în ton cu vremea de afară, şi a încheiat cu celebra baladă "Iarbă prin păr", aplaudată şi cântată de spectatori.

După o pauză, cei prezenţi au ascultat şi un recital al trupei Statuar, cu solistul orădean Vivi Repciuc, care a început cu piesa "Roata existenţei", în finalul serii fiind programată o "rockotecă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON