URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2019, 09:58

Sorbonei, clonați-l pe Burtă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie. Iar să reportezi examenul din anul III în anul VI nu se mai poate cu un şef de Senat de probitatea lui Aurel Căuş.

Studenţii au recunoscut că doctorul Burtă predă impecabil şi că, incredibil pentru Sorbonica, chiar vine la cursuri. Dar s-au plâns că nu au suport de curs, adică manuale suplimentare din care să înveţe. Păi, ei nu citesc nici cursul predat de Burtă, ce să mai studieze suplimentar? Iar dacă citesc şi nu se prinde nimic de ei, să-şi ia gândul de la a deveni medici.

În loc să pună mâna pe carte, studenţii umblă cu jalba pe la ziare şi ameninţă cu Justiţia. O tânără spunea că ea e deşteaptă, din moment ce a luat celelalte examene. Ei bine, asta mă sperie, ca ipotetic pacient: felul în care şi-au luat examenele până acum, de nu sunt în stare să înveţe ca lumea o materie. Nu de alta, dar exemplul trist cu vestitul doctor de 100 de euro Constantin Romanul îmi este încă proaspăt în memorie.

Doar cu oameni ca Burtă sau Căuş Universitatea din Oradea are şanse să scape de statutul de Sorbonică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Profesori exigenti
Cata vreme a durat facultatea pe care am urmat-o in anii '70, nu am avut decat profesori competenti si exigenti!! Nu tinea cu fite, vorbe, reclamatii si alte tertipuri. De examene din anii precedenti luate in alti ani nici nu putea fi vorba!!! Daca am fi protestat impotriva vreunui profesor, am fi fost invitati, in cel mai politicos mod posibil, sa plecam acasa si sa renuntam la FACULTATEA unde am venit de bunavoie si nechemati de nimeni, adica FACULTATIV!!! Ba chiar am trecut printr-un concurs "la sange"!! Ce auzi acuma intrece orice inchipuire!! As mai face o remarca: Unii dintre ziaristii din presa oradeana, chiar si dintre cei de la BIHOREANUL, care folosesc termenul peiorativ de "Sorbonica", sunt absolventi ai acesteia (Jurnalism)!! Domnilor ziaristi, va e buna diploma de "Sorbonica"??!! S-o folositi sanatosi!!
Postat 16 Octombrie 2019, 09:22 de AnaConda
Un pas inainte,doi inapoi
Pina nu demult tot auzeam ca medicii au salarii mici.A facut olguta reforma sanitara si le-a dat salarii conform pregatirii.Acuma ,ne-am gindit mai bine ,si deducem ca medicii nu-s pregatiti ca lumea.Asta ar putea insemna ca isi meritau salariile nemajorate sau promovabilitatea e prea mare.Ambele variante sunt necistigatoare.Cistigatoare ar fi o facultate de pregatit bugetari.Nu sunt cerinte cognitive si aduc crestere economica.
Postat 15 Octombrie 2019, 20:32 de excalibur
Eu,tu si Ovidiu
Daca ar fi sa o luam pe aia dreapta la toate sectiile,ar ramane Sorbonica(ea fiind multilateral dezvoltata)fara studenti si cadre,de fapt,ar ramane doar Constantin,Aurel si Ovidiu.
Postat 15 Octombrie 2019, 13:14 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON