URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2018, 14:20

Pe legea lor! Şefii Consiliului Judeţean au "tuflit-o", în şedinţă, pe Carmen Soltănel, când i-a atenţionat că fac lucruri nelegale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefii Consiliului Judeţean Bihor fac ce îşi propun, chiar dacă sunt pe lângă lege. Asta au arătat, vineri, într-o şedinţă extraordinară, în care au promovat şi votat două proiecte de hotărâri, în ciuda avertizărilor primite din partea secretarului judeţului, Carmen Soltănel, care a arătat că acestea încalcă legea. Pe deasupra, aceştia au fost chiar iritaţi de intervenţiile femeii…

Plângeri respinse

La şedinţa extraordinară au fost prezenţi 22 de consilieri judeţeni, dintre care 18 ai puterii formate din PSD, UDMR şi ALDE şi doar 4 ai opoziţiei liberale.

Unul dintre proiectele aprobate, prin votul consilierilor puterii, a fost cel de respingere a plângerilor prealabile făcute de consilierul liberal Călin Gal, care a cerut revocarea hotărârilor de aprobare şi rectificare a bugetului judeţului pe anul 2018. Gal a susţinut că hotărârile au fost adoptate de trei consilieri care aveau "interese patrimoniale şi personale" legate de buget, lucru nelegal.

Pe ordinea de zi s-a mai aflat un proiect de respingere a altor plângeri prealabile, prin care se cere revocarea hotărârii prin care aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean a fost reorganizat.

Plângerile au fost depuse de acelaşi Călin Gal şi de angajaţii CJ Bihor, Horia Carţiş şi Gabriela Oros, ambii maziliţi din funcţiile pe care le deţineau - de şef al Direcţiei de Dezvoltare Regională, Programe şi Proiecte cu finanţare externă, respectiv şefa Serviciului Relaţii cu Publicul, Registratură şi ATOP - prin desfiinţarea posturilor, ca efect al reorganizării.

Reorganizare cu hibe

La acest punct, Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, a cerut să asculte părerea lui Carmen Soltănel, secretarul judeţului, lucru pe care Pásztor a vrut să-l evite, spunându-i liberalului că găseşte obiecţiunile scrise ale acesteia în documente.

La insistenţele lui Avrigeanu, Pásztor i-a dat până la urmă cuvântul lui Soltănel, care a arătat că hotărârea prin care s-a reorganizat aparatul propriu al CJ Bihor are probleme de natură legală.

"Consider că respingerea plângerii prealabile nu se justifică având în vedere următoarele aspecte", a început specialista. "Dacă în articolul 7 (n.r. – al hotărârii) se susţine că secretarul judeţului îndeplineşte toate atribuţiile prevăzute de lege, în articolul 22 atribuţiile care revin printr-o lege organică secretarului judeţului sunt date unui alt compartiment, care nu este în subordonare", a continuat aceasta.

De asemenea, contrar legii, din hotărâre nu reiese dacă CJ Bihor îşi respectă obligaţia de a se încadra în numărul maxim de posturi admis de lege, a arătat Soltănel. În fine, aceasta a subliniat că proiectul de hotărâre nu este motivat corespunzător. "Nu relevă motivele pentru care au impus reorganizarea aparatului de specialitate raportat la cea anterioară", a precizat aceasta.

Drept răspuns, Pásztor a spus doar că au fost obţinute toate avizele de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) pentru reorganizare, fără alte justificări.

Cei 18 consilieri ai puterii au respins, apoi, plângerile prealabile, susţinându-şi hotărârile iniţiale. Atât cele privind bugetul cât şi cele privind reorganizarea urmează să se judece în instanţa de contencios administrativ.

Scandalul Puia

Un alt subiect fierbinte al şedinţei a fost situaţia şefului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Călin Puia.

Prin patru proiecte puse în ultimul moment pe ordinea de zi s-a hotărât revocarea hotărârii prin care Puia a fost mutat pe o funcţie de consilier la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, constatarea suspendării de drept a raportului de serviciu al lui Puia ca director general al DGASPC "ca urmare a incapacităţii temporare de muncă", detaşarea lui din nou la Evidenţa Persoanelor, de data aceasta ca şef serviciu, respectiv desemnarea directorului adjunct al DGASPC, Camelia Gaciu (la propunerea lui Traian Bodea), temporar, la cârma instituţiei.

Pásztor a explicat că prima hotărâre de mutate a lui Puia nu a intrat în vigoare, căci încă din ziua în care a fost luată, adică din 28 august, directorul DGASPC a intrat în concediu medical şi de atunci n-a mai dat pe la muncă, deşi - susţine şeful judeţului - participă la alte evenimente publice.

Îndepărtat nelegal

În timp ce şefii CJ Bihor nu au dat în detalii pe această temă, Carmen Soltănel a specificat că revocarea mutării iniţiale a lui Puia, cercetat disciplinar, se face deoarece mutarea a fost nelegală.

Mai mult, secretarul judeţului a precizat că şi noua detaşare a lui Puia, tot la Evidenţa Persoanelor, încalcă legea. Concret, aceasta a specificat că legea prevede că detaşarea unei persoane "se dispune în interesul autorităţii sau instituţiei publice în care urmează să-şi desfăşoare activitatea".

"Nu este prezentată nicio solicitare a Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei, în sensul în care se doreşte suplimentarea cu o funcţie de conducere. E încălcat, deci, articolul 89 din Legea 188", a spus Soltănel, adăugând că, din documentele executivului CJ reiese că acesta este detaşat, de fapt, fiindcă este cercetat disciplinar şi nu fiindcă e nevoie de el la Evidenţa Populaţiei.

Citând un alt articol al aceleiași legi, Soltănel a arătat că Puia poate fi mutat sau detaşat doar în alt compartiment sau structură fără personalitate juridică al DGASPC.

Iritaţi de legi

Iritat de remarcile punctuale ale secretarului judeţului, vicepreşedintele Ioan Mang a intervenit în discursul acesteia, spunând: "Haideţi să închidem subiectul! Daţi aviz de nelegalitate şi să votăm!". Cu alte cuvinte, indiferent de părerea lui Soltănel, cea care era îndrituită să verifice legalitatea hotărârilor, proiectul urma să treacă.

Apoi, luând cuvântul, Mang a dat de înţeles că secretarul judeţului i-ar ţine partea directorului DGASPC. "Înţeleg supărarea doamnei Soltănel pentru că dânşii sunt parteneri în Comisia de protecţia copilului. Domnul Puia nu a putut fi cercetat disciplinar în condiţii normale pentru că a ameninţat întotdeauna comisia cu avocaţii pe care-i are. Ca urmare, am încercat să-l mutăm, după care ANFP ne-a spus că putem să-l mutăm doar pe un post similar. Dacă-l puneam în DGASPC nu se putea face cercetarea", a spus vicepreşedintele.

Înainte de a vota proiectele, Ionel Avrigeanu i-a avertizat pe consilierii puterii că vor împărţi plata daunelor pe care Călin Puia le va cere în instanţă pentru faptul că a fost înlocuit. Pásztor s-a folosit de oportunitate pentru a o "împunge" pe Carmen Soltănel. "Suntem conştienţi de procese. Probabil doamna Soltănel, cum este foarte expertă, văd că e cu brio cu examenele (n.r. - Carmen Soltănel nu a reuşit să treacă examenul de intrare în magistratură), ne va ajuta în aceste procese", a spus şeful judeţului.

Citește pe aceeași temă:

Marea Epurare: După ce şi-au rezolvat clientela, şefii Consiliului Judeţean Bihor pregătesc concedierea funcţionarilor indezirabili (DOCUMENTE)

Șeful DGASPC Bihor, Călin Puia, va fi mutat la o altă instituţie, pe o funcţie de consilier

Liberalul Călin Gal a atacat în Justiţie bugetul Bihorului: L-au votat persoane cu interes personal şi ascunde „mecanisme de sifonare” a banilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON