URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2018, 15:37

Ministrul Mediului recunoaşte că n-are nici soluţii, nici bani pentru ecologizarea depozitelor toxice de la Derna

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Batalele acide din satul bihorean Derna vor rămâne un pericol iminent pentru localnici. Aflată la Oradea, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a recunoscut că deocamdată nu a identificat soluţii pentru ecologizarea depozitelor cu gudroane toxice, dar că un grup de lucru caută modalitatea în care statul român să preia aceste obligaţii de la Petrol Derna SA, firmă aflată în insolvenţă.

"Există un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Ministerului de Finanţe şi de la Justiţie, pentru identificarea soluţiilor astfel încât să vedem, pe lege, cum poate statul să închidă şi să intre în posesia acestor depozite", a declarat Gavrilescu, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Prefectura Bihor.

Întrebată de BIHOREANUL de ce nu s-a identificat o soluţie până acum, dat fiind că povestea este veche şi încă de anul trecut se ştie că, alături de alte depozite din ţară, cele de la Derna figurează pe lista motivelor pentru care Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Gavrilescu n-a putut oferi un răspuns clar.

"Problema este de fapt o greşeală a noastră, a tuturor, din ’90 încoace, pentru că dacă urmăream îndeaproape închiderea acestor depozite, nu ne trezeam în situaţia aceasta. Soluţii nu avem acum, pentru că nu găsim, din punct de vedere legal. De unde să luăm banii şi care-i procedura?", a spus ministrul, subliniind că în ţară sunt 38 de depozite în aceeaşi situaţie precum cel de la Derna.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol publicat anul trecut, batalele de la Derna înmagazinează peste 7.000 tone de reziduuri rămase în urma activităţii fostei Uzine de Prelucrare Derna-Tătăruş, înfiinţată încă din 1870 pentru prelucrarea nisipului bituminos. În anii ’90, când Rafinăria Crişana, care asigura materia primă, a intrat în declin şi s-au închis şi minele din ţară, uzina le-a urmat pe drumul falimentului. Transformată între timp în SC Petrol Derna SA, în care erau asociaţi foştii angajaţi şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, uzina mai are în prezent doar cinci salariaţi, care păzesc ruinele ori prestează servicii pentru o fabrică de încălţăminte din comună.

Cele două halde, pline cu gudroane acide, lichide vâscoase de culoare închisă rezultate din distilarea petrolului, au fost amenajate pe un deal de deasupra satului Derna. Ambele sunt pline ochi, având mai puţin de 50 centimetri până la marginea digului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Să ne facem că lucrăm. Pe bani bine bugetați și postfactum. Alt episod (I)
I. Sunt convins de faptul că actuala guvernare PSD-ALDE, cu implicarea nemijlocită a celor doi vice de CJ Bihor, va găsi soluţia optimă de rezolvare şi a acestei probleme ecologice majore din Bihor. II. ”Cele două halde, pline cu gudroane acide, lichide vâscoase de culoare închisă rezultate din distilarea petrolului, au fost amenajate pe un deal de deasupra satului Derna. Ambele sunt pline ochi, având mai puţin de 50 centimetri până la marginea digului.” 1. Această problemă exista și în perioada 2008÷2012, când situația nu era așa de critică şi când don Ghilea, mare Prefect de Bihor, avea acces la butoanele Puterii şi la T.I.R.-ul cu bani (evident, publici) a donei Nuţi şi Emil Boc. Ce l-o fi oprit pe actualul ”viteaz” din Opoziţie tov. Ghilea să acționeze. Fişa postului? Mă refer la cea de Prefect şi nu la cele de administrator firmă proprie.
Postat 08 August 2018, 12:49 de stefan
Ahahahaha
Bine că trimitem pensionari in vacanța în Grecia. Oare ce au făcut până acum . Acești pensionari in "89. Aveau în jur de 40 de ani , nu și-au permis atunci excursii???? Ecologizarea nu contează.
Postat 08 August 2018, 12:13 de Sandu1206
!
O venit si asta pana la Oradea sa ne spuna ca nu poate, ca este impotenta, ca nu are solutii. Stim ca ei nu pot numai sa fure nu pot face ceva util, folositir.
Postat 08 August 2018, 09:11 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON